Promóció

Nincs munkaerő? A kiszervezés lehet megoldás

2018. március 14. szerda - 08:30 / piacesprofit.hu
  •    

Minden szektort súlyosan érint a munkaerőhiány Magyarországon, maga után vonva a bérköltségek meredek emelkedését. Szakértők szerint azonban nem csak a fizetések emelésével reagálhatnak a cégek a fennálló helyzetre. Az egyik megoldás a különböző folyamatok kiszervezése lehet – tudtuk meg Szabó-Nagy Lászlótól, a DWS Inventory Kft. ügyvezető igazgatójától.

Valóban megoldás a vállalkozások számára, ha kiszervezik bizonyos folyamataikat? Nem egyszerűbb automatizálni, amit lehet, és így csökkenteni a létszámot? – vetődik fel a kérdés, amire Szabó-Nagy Lászlónak egyértelmű válasza van.

– Mindig lesznek olyan munkakörök, amelyeknél szükség lesz az emberi munkára: a kereskedelemben például ilyen a készletkezelés, -rendszerezés, az áru átadása, átvétele és a leltározás. Más kérdés, hogy ezeket a folyamatokat is lehet költséghatékonyan végezni. Mindig azért érveltünk a kiszervezés mellett, mert a munkáltató így nincs kiszolgáltatva a munkavállalóinak, és hatékonyabban tudja működtetni a szervezetét. Az outsourcing-partner kevesebb specializált élőmunkaerővel, profi szervezéssel hatékonyabban tudja ezeket a tevékenységeket működtetni, úgy, hogy megrendelőjével közösen olyan szabályzatokat, folyamatokat hoz létre, amelyek a valóságban működnek, és a tevékenységhez szükséges eszközöket vagy akár az élőmunkaerőt hatékonyabban és olcsóbban lehet biztosítani. Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk, a leltározási szolgáltatásokkal foglalkozó Discount Warehouse System (DWS) Hungary Kft. a magyar piacon úttörő vállalatként jelent meg a hazai retail szektor számára kínált szolgáltatásával, ami megoldást jelent a leltározás hatékony lefolytatására.

Szabó-Nagy László - Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

Szabó-Nagy László – Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

Hogyan zajlik egy kiszervezett leltározás?

– Segítünk a felkészülésben – amennyiben ezt kérik –, és a leltár időpontjában felvonulunk, ha kell, százhúsz fővel is, felmérjük a készletet, és segítünk a kiértékelésben is, közben pedig folytatódhat a zavartalan munkamenet. Jellemzően éjszaka dolgozunk, de ha kell, akár nyitvatartási időben is elvégezzük. Maga a leltár az árukészlettől függően néhány óra, ha este zárás után elkezdjük, akkor reggelre meg is van a mennyiségi felvétel.

Szabó-Nagy László
Kommunkáció–PR szakirányon végzett a Kodolányi János Főiskolán, az Archirex Iratkezelő Kft. tulajdonos ügyvezetője, majd 2010-től a Discount Warehouse System Hungary Kft. tulajdonos ügyvezetője, 2017-től pedig a DWS Inventory Kft.-t irányítja. Házas, két gyermek édesapja, hobbija a főzés és az utazás.

És megéri a vállalkozásoknak külsős céget megbízni a leltár elkészítésével?

– Ha összevetjük a belső leltározás költségeit és a kiszervezett leltárt, akkor a közvetlen költségek terén nem látszik az egyértelmű költségelőny. Ám, ha a közvetett költségeket nézzük, a leltárra „befogott” belső munkavállalók bérét, a folyamatok fennakadását, akkor már más a helyzet. Ki lehet számolni, hogy milyen árbevétel-kiesést jelent az, amíg egy felsővezető egy csapattal felkészül a leltárra, alacsonyan tartják a készleteket, a dolgozók nem az eladással és a vevőkiszolgálással foglalkoznak, majd a leltározás során külön erre allokálnak embereket más egységekből, összerakják a mobiladatgyűjtőket, másnap az éjszakai leltár után mindenki fáradt, vagy kiírják, hogy leltár miatt zárva. A mai világban ezt a luxust más senki sem engedheti meg magának. A világtrendek is azt mutatják, hogy a közvetlen és a közvetett költségek egymás mellé helyezésén kívül számos előnye van a kiszervezett leltározásnak, legyen szó akár készletekről, akár más eszközökről. Nem beszélve a külső szem objektivitásáról…

Van igény ilyen szolgáltatásra a piacon?

– Nem panaszkodom, dinamikusan terjeszkedünk, pedig azt látjuk, hogy a magyar piacon ilyen szolgáltatást végző magyar cégként nehéz érvényesülni. Egyre gyakrabban jelennek meg kelet-európai vagy régiós cégek, amelyeket előnyben részesítenek. Igaz, mi is terjeszkedünk külföldön, már Szlovákiában és Romániában is nyertünk el megbízásokat, célunk pedig, hogy regionális szinten a piac meghatározó szereplőivé váljunk.

És a munkaerőhiány titeket nem érint?

– Leltározók terén nincs gondunk: nagyon jó kapcsolatot ápolunk iskolaszövetkezettel, munkaerő-kölcsönzőkkel. A diákokkal nagyon szeretünk dolgozni, mert jól bírják a könnyű fizikai munkát, változatos, kifejezetten kedvelt munkakör a leltározói, és jól is lehet keresni vele. A magasan kvalifikált szakembereket viszont mi is keressük: logisztikus-, készletgazdálkodó szakemberre, akinek megfelelő az informatikus affinitása, és szereti a pörgést, szóval ilyen kollégákra mindig szükségünk van.

dwsinventory_succcess_bicolor-small

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor