Promóció

Változások időszakát éljük: a cukorkvóta megszűnése új piaci helyzetet teremt

2017. szeptember 22. péntek - 08:55 / piacesprofit.hu
  •    

Az idei év ősze nagy változást hoz az európai cukorgyártó vállalatok életében, melynek következményeit legfeljebb sejteni lehet. Októbertől ugyanis kivezetik az eddigi cukorkvóta-rendszert. Ez teljesen új helyzetet teremt a piaci szereplők számára a jövőben. Hazánk legnagyobb izocukorgyártója, a Hungrana Kft. felkészülten várja a piacnyitást, a megmérettetést a versenypiaci környezetben.

Az Európai Unió döntése értelmében 2017 októberétől kivezetik a cukorkóta-rendszert, mely ez idáig szigorúan, megadott kvóta alapján szabályozta, hogy mely ország mennyi izocukrot, kristálycukrot gyárthat. Ezt a kvótát eltörlik, és az országok annyi cukrot állíthatnak elő, amennyit a kapacitásuk enged, nem lesz felső határ benne, ezzel teremtve nyílt versenypiaci környezetet az eddig kisebb kvótával rendelkező államok számára.

A Hungrana Kft. hazánk és Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata, mely éves szinten több mint 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel Szabadegyházán működő gyáregységében, kizárólag magyar termelőktől. A vállalat az európai izocukorpiac több mint egyharmadát birtokolja, tehát az össz-európai kvóta több mint a harmadával rendelkezik jelenleg. Éppen ezért a cég már évek óta tudatosan készül a változásra, beruházásai, fejlesztései, partneri kapcsolatai alakításában fontos szerepet játszik az őszi versenypiaci környezet kialakulása.

Reng Zoltán: „Az erősebb verseny is csak motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését” - Fotó: Hungrana Kft.

Reng Zoltán: „Az erősebb verseny is csak motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését” – Fotó: Hungrana Kft.

– Még nem tudni, mi várható, mindenkinek vannak elképzelései. Csak annyi biztos, hogy óriási változás lesz az eddig megszokott, szigorúan szabályozott rendszerhez képest – mondja Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. – Jelenleg tizennyolcmillió tonna cukor termelődik és fogy el Európában, tehát nagyjából egyensúlyban van a kereslet és a kínálat. Ezen belül megközelítőleg hétszázhúszezer tonna az izocukor – folyékony cukor – részaránya, melyet kukoricából állítunk elő – teszi hozzá a vezető.

A nagy kérdés, hogy a most meglévő keresleti-kínálati piac, amely az évek alatt beállt már, hogyan, merre fog változni. – A mostani cukorkvóta megszűnését követően bármelyik gyár annyit termelhet, amennyit csak akar, illetve amennyit a lehetősége enged. Nagy kérdés, hogy az európai gyáraknak mekkora elfojtott kapacitása van, amit a kvótarendszer miatt eddig nem tudtak érvényesíteni, de a nyílt versenypiacon a hatékonyabb termelés érdekében a jövőben teljes kihasználtságon üzemeltetnek majd – mondja Reng Zoltán.

Hungrana Kft.
Cím: 2432, Szabadegyháza, Ipartelep
Telefon: +36 (25) 578 111
Fax: +36 (25) 578 112

Ám a nyersanyagellátás is véges, és az élelmiszer-alapanyagot gyártók számára a kiélezett piaci helyzetben még fontosabb tényező lesz, hogy az alapanyag a közelükben legyen, hiszen meghatározó költséget/kiadást jelent mind a nyersanyag, mind a késztermék szállítása.
– Rengeteg alapanyag van hazánkban és a környező országban is, így abban bízunk, hogy ez nem okoz majd gondot a jövőben sem. Kialakult, több évre, évtizedekre visszanyúló partnerkapcsolataink vannak a kukoricatermelőkkel, gazdákkal, akik számára mi a biztos piacot és kiszámíthatóságot jelentjük. Hosszú távon gondolkodunk, és ennek megfelelően is cselekszünk, így együttműködő partnereink is hosszú távon számíthatnak ránk– teszi hozzá a szakember.

A már megkezdett mezőgazdasági fejlesztések, az öntözés korszerűsítése, a precíziós gazdálkodás jelentősen javítja majd a termelés hatékonyságát a következő évtizedben hazánkban is. Erre szükség is van, ugyanis Magyarország az unió kukoricatermelésének 14 százalékát adja, meglehetősen alacsony hozam mellett (a 2012–2016 közötti ötéves átlag hektáronként 6,33 tonna volt). Nagy fordulatot hozhat az uniós közös agrárpolitika küszöbönálló reformja. A kevesebb támogatás miatt várhatóan a kevésbé hatékony termelők itthon is abba fogják hagyni a gazdálkodást, és a versenyképesek át fogják venni a területeiket. A nagyobb területeken gazdaságosabb lesz a termelés, érvényesül a mérethatékonyság, ezt is szolgálják majd az integrációs együttműködések.

hungrana_pf_pr_logo_20160912– A 2020-ig biztosan futó EU-s agrártámogatások jövője bizonytalan, ezért azt gondolom, hogy ezekben az években kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy egy esetlegesen csökkenő támogatási intenzitás mellett is sikeresen és eredményesen tudjon termelni a magyar gazda, és az agrárszektor szereplői a későbbiekben is meg tudják tartani pozíciójukat – mondja Reng Zoltán.  A nagy múltú cég tulajdonosai és a menedzsment tehát felkészülten, nagy várakozással tekint a jövő kihívásai elé.

– A tulajdonosi körnek köszönhetően az elmúlt tízéves periódusban több mint 230 millió euró értékű befektetés valósult meg a Hungranánál. Az erősebb verseny is csak motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését, kicsit másképpen nézzünk a piacra, mint eddig. Ha látható lesz egy gyors felívelő piacbővülés, akkor erre mi is azonnal reagálni fogunk. Jelen pillanatban a hatékonyságnövelésen van a hangsúly, az energiahatékonyság növelésén. Gyakorlatilag a versenyképességünket szeretnénk fokozni a versenytársainkhoz képest. Az elkövetkező egy-két évben nálunk biztosan ez a fókusz, erre mutatnak a beruházásaink is – összegzi a közeljövőt a vezérigazgató.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor