adatvédelem

adatvédelem, európai unió, gdpr, papír, személyes adatok, uniós irányelv

Aggódik a GDPR miatt? Néhány jó tanács a felkészüléshez

piacesprofit.hu

Május 25-én az összes uniós tagállamban életbe lép az egységes adatvédelmi rendelet (GDPR), amire már csak rohamtempóban lehet felkészülni. A szabályozás, amelynek megsértését május után súlyosan szankcionálhatják, alapos felkészülést és sokszor szemléletváltást is igényel minden cégtől, ahol személyes adatokat kezelnek. Ez gyakorlatilag az összes vállalkozást érinti a legnagyobbaktól az akár csak egy alkalmazottat foglalkoztató legkisebbekig. Az átgondolt felkészülést a szakemberek a kis cégeknél is 6-8 hónapra taksálják. Akik még nem kezdték el, az utolsó utáni órákra kaphatnak egy listát a legfontosabb átgondolandó kérdésekről és lépésekről a papíralapú adatvédelemmel foglalkozó Fellowes cégtől. 

Tovább olvasom »
adatvédelem, btk, gdpr, jogharmonizáció, kegyeletsértés, személyes adatok, tagállamok

Mit mond a GDPR az elhunyt személyek adatainak védelméről?

piacesprofit.hu

A személyes adatokkal kapcsolatos hatályos adatvédelmi szabályozás (infotörvény) kizárólag élő természetes személyek személyes adataira terjed ki. Azonban mindenki meghal egyszer, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint a halált senki sem kerülheti el. Ez felveti azt a kérdést, hogy mi lesz a sorsa az elhunyt személy személyes adatainak adatvédelmi jogi szempontból, illetve az egyes adatkezelőknek a szabályozási rendszerük kialakítása körében miként kell tekintettel lenniük erre a problémakörre – olvasható az RSM Hungary oldalán.

Tovább olvasom »
adatvédelem, digitális kor, fogyasztói bizalom, fogyasztói szokások

Így kezeld a fogyasztódat!

piacesprofit.hu

Hogyan lehet kényeztetni a vásárlókat, és mit tehetnek a márkák, hogy elkerüljék a szakítást? – erre kereste a választ egy globális tanulmány. Ugyanis ahogy a jó párkapcsolatnak, a márkák és fogyasztóik közötti kapcsolatnak is megvannak a maga szabályai.

Tovább olvasom »
adatvédelem, jogi kisokos, kkv informatika, wifi

Jogi esetek a Wi-Fi-n innen és túl

piacesprofit.hu

Felmerülő jogi esetek a felelőtlen Wi-Fi használatból adódóan. Vajon tényleg megteszünk mindent, hogy elkerüljük a senki által sem kívánt biztonsági incidenseket? Mit tegyünk, ha bekövetkezett a baj? Mire gondolunk és mire kellett volna gondolnunk, hogy távol maradjunk a nem kívánt jogi esetektől!

Tovább olvasom »
adatvédelem, fuzzing, informatika, internet, kibertámadás, vírusvédelem, zsarolóvírus

Ilyen lesz a holnap internete

piacesprofit.hu

Előrejelzéseket megfogalmazni sosem volt egyszerű, ezért mindig óvatosnak kell lennünk velük. Legalábbis azokkal, amelyek minden hibát, problémát vagy próbálkozást egy bekövetkezőben lévő digitális Pearl Harbor jeleként értelmeznek. Emiatt a Sophosnál úgy döntöttek, hogy a „holnap internete” dolgot szó szerint értelmezik, és megkérdezik több szakértőjüket, hogy mi az, amire az idejük és energiájuk egy részét a következő hat hónapban tervezik felhasználni. Íme, a „harcvonalból” származó előrejelzések. 

Tovább olvasom »
adatvédelem, adatvédelmi törvény, egységes jog, gdpr, kkv

GDPR: téged is érint

piacesprofit.hu

A GDPR az EU adatvédelmi rendelete, amely 2018. május 25-től jelentősen megváltoztatja az adatkezelési szabályokat Magyarországon is. Az új rendelet egységes adatkezelési szabályozást határoz meg az unió területére.

Tovább olvasom »
adatsértés, adatvédelem, bírság, gdpr, OMV

Jövőre ennyivel nem úszhatná meg az OMV

piacesprofit.hu

18 millió forintos bírságot szabott ki az OMV-re a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság (NAIH), miután egy bejelentés nyomán kiderült, a cég kamerafelvételek mellett hangfelvételeket is készít a dolgozóiról és az ügyfelekről – olvasható a hvg.hu cikkében. A gyakorlatot az ország 164 töltőállomásának döntő részében követték, vagyis akár több százezer ember hangját is felvehették.

Tovább olvasom »
adatvédelem, fedélzeti kamera, gdpr, jogi szabályozás

Jogszerű az autós fedélzeti kamerák használata Magyarországon?

piacesprofit.hu

A hazai vezetők között is egyre népszerűbbek az autóba szerelhető fedélzeti kamerák, amelyek jó szolgálatot tehetnek egy közlekedési baleset körülményeinek tisztázása során akár a biztosító, akár a bíróság előtt. Ugyanakkor egyre többet hallani arról is, hogy konkrét és részletes jogi szabályozás híján, Magyarországon egyáltalán nem kockázatmentes az ilyen felvételek elkészítése és felhasználása. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjének segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és kockázatokat.

Tovább olvasom »
adatvédelem, kémprogram, lot, okoseszközök, okosotthon, vírusvédelem

Támadnak az okosvasalók!

piacesprofit.hu

Az internetre csatlakoztatott eszközökkel alapvetően nagyon kényelmes és könnyű a mindennapi életünk. Vajon számítástechnikai szempontból milyen mértékben biztonságosak ezek a készülékek? 2015-ben a Kaspersky Lab kutatói úgy döntöttek, hogy részletesen megvizsgálják az IoT (Internet of Things) elleni valós kiberfenyegetéseket. Az eredmény aggasztó volt, ezért idén megismételték a kutatásokat. Véletlenszerűen kiválasztottak 8 darab IoT készüléket – köztük például okos vasalót, okos autót – és több mint a feléről kiderült, hogy könnyedén feltörhető köszönhetően a gyenge jelszó beállításoknak. Sőt, csupán egy készülék felelt meg a kutatók biztonsági követelményeinek.

Tovább olvasom »
adatvédelem, gdpr, it-biztonság, pendrive

Megér egy pendrive egy hatmilliárdos büntetést?

piacesprofit.hu

Már csak alig fél év maradt a türelmi időből, amikor már élesben is alkalmazni kell az uniós adatvédelmi irányelv (GDPR) rendelkezéseit. Sok magyar vállalat azonban még mindig nem halad a felkészüléssel, a kapkodásban pedig olyan területeket is figyelmen kívül hagynak, amelyeken könnyedén segíthetnének.

Tovább olvasom »
adatvédelem, cégvezető, gdpr, hackerek, társkereső, vírusvédelem

A vállalatvezetők könnyebben adnak ki szenzitív adatokat

piacesprofit.hu

Van olyan közmondás, miszerint „üzletet nem érdemes a szórakozással keverni”, azonban a Kaspersky Lab legfrissebb kutatása rávilágít, hogy sajnos jogosan tarthatnak a kiberveszélyektől a vállalatvezetők, hiszen sokan – köztük maguk a cégvezetők is – a munkahelyi számítógépeiket, készülékeiket is használják az online társkeresés során.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor