adatvédelem

adatvédelem, gdpr, uniós adatvédelmi rendelet, uniós szabályozás

GDPR: kérdezz-felelek az adatkezelés jogalapjairól

piacesprofit.hu

A GDPR meghatározza az adatkezelési lehetséges jogalapjait. A GDPR 6. cikke hat lehetséges jogalapot tartalmaz azon személyes adatok kezelése tekintetében, amelyek nem tartoznak a személyes adatok különleges kategóriájába. Az Adatvédelmi Munkacsoport (WP29) 2017. november 28-án iránymutatást adott ki a hozzájárulásról. Az alábbiakban a jogalapokkal kapcsolatos kérdéseket válaszolja meg dr. Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi iroda partnere.

Tovább olvasom »
adatvédelem, adatvédelmi hatóság, gdpr, naih

Új GDPR állásfoglalások – Tavaszra ígérik az Infotv. módosítását

piacesprofit.hu

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) április 11-én újabb, összesen 11 állásfoglalást tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabb kérdésekből válogattunk dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnerének segítségével.

Tovább olvasom »
Adatsólyom, adatvédelem, gdpr

Ezzel az alkalmazással kerülheti el a milliárdos GDPR-bírságot

piacesprofit.hu

2018 a GDPR éve is, azonban a magyar kkv-k 89 százaléka, saját bevallása szerint, szinte semmit sem tud a törvényileg kötelező tennivalókról, a megfelelés feltételeiről. A magyar Simplexxy ezen próbál segíteni az Adatsólyom nevű online, önállóan használható szoftverével, amely 600 kérdéssel, 58 területen tárja fel a vállalkozás vagy szervezet adatvédelmi hiányosságait és mondja meg a teendőket.

Tovább olvasom »
adatvédelem, gdpr, it-biztonság, közösségi oldalak, személyes adatok

Adatvédelmi incidens: mit tanulhatunk a Facebook-botrányból?

piacesprofit.hu

A személyes adatok kezelésének és védelmének kérdése talán még soha nem volt annyira a középpontban, mint az elmúlt hetekben: a GDPR szinte minden gazdálkodószervezetet, közintézményt érint, a világsajtóban végigsöprő Facebook–Cambridge Analytica-ügy pedig sajátos megvilágításba helyezi az új rendelkezések aktualitását és lehetséges hatásait is.

Tovább olvasom »
adatvédelem, cég, gdpr, határidő, informatika, jog, szervezet

GDPR: ha megszakadunk sem tudunk megfelelni?

piacesprofit.hu

Május 25-én lép életbe az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR), ám egy szervezet sem tud rá 100 százalékosan felkészülni, és a jogszabály minden pontjának megfelelni. A cégek pedig, akik úgy gondolják, hogy az informatikusok majd gondoskodnak az adatok védelméről, nagyon rossz úton járnak – világít rá Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Tovább olvasom »
adatvédelem, gdpr, jogi szabályozás, naih, uniós adatvédelmi rendelet

GDPR: fény az alagút végén

piacesprofit.hu

Az elmúlt hónapokban sok megválaszolandó kérdés merült fel a GDPR alkalmazásával kapcsolatban. A NAIH most tette közzé honlapján az első ilyen kérdésekre adott válaszait, a kérdések zöme az adatvédelmi tisztviselő alkalmazásával kapcsolatos. A Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Horváth Katalin segít összefoglalni a tudnivalókat.

Tovább olvasom »
adatvédelem, jogi kisokos, megfigyelés, személyiségi jogok

Kamera a társasházban? Csak óvatosan

piacesprofit.hu

Gyakran felmerülő igény társasházak esetén, hogy a vagyonbiztonság érdekében, és más jogsértések megelőzésére kamerákat szereljenek fel a házban. A kamera működtetése számos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályt vethet fel, ezért a kamerák használatának szigorú feltételei vannak. Nézzük melyek a kamerarendszer alkalmazásának lényeges feltételei.

Tovább olvasom »
adatvédelem, közösség média, személyes adatok

Fontos változás a Facebook beállításainál

piacesprofit.hu

Annak érdekében, hogy az emberek jobban megértsék a Facebook működését, és eldönthessék, hogy milyen adataikat kivel kívánják megosztani, a vállalat átalakította a közösségi oldal adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét, amelynek használata sokkal egyszerűbbé vált. Az oldal felhasználói az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbben le tudják tölteni a saját maguk által megosztott tartalmakat is.

Tovább olvasom »
adattárolás, adatvédelem, it a cégben, virtualizáció

A GDPR-en túl: nagy kihívások az adattárolásban

piacesprofit.hu

A vállalatok számára egyre nagyobb problémákat jelent a növekvő mennyiségű adatok tárolása, amint arra iparági szereplők a nemrégiben megrendezett Computerworld Storageworld konferencián is felhívták a figyelmet. A SUSE szakértőinek megfigyelései szerint négy területen különösen komoly kihívásokkal szembesülnek a szervezetek, amikor új igényekre reagálva bővíteni próbálják tárolási kapacitásukat.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor