állat

állat, biodiverzitás, fajpusztulás, génmódosítás, innováció, jövő, nemzetközi jog, ökológia, per, sokszínűség, technológia, természet, veszélyeztetett faj

Jöhetnek a GMO állatok

Kriston László

A CRISPR génszerkesztő technológia által lehetővé vált, hogy az állatfajok egyes tulajdonságai gyakrabban forduljanak elő a populációban, vagyis nagyobb számban öröklődjenek. A tulajdonságok effajta felerősítése akár invazív fajjá erősíthet egy-egy állatfajt, s egész ökoszisztémákon érződhet ennek hatása. Akár kormányok is pereskedhetnek egymással emiatt.

Tovább olvasom »
akadémia, állat, biotechnológia, dns, egészség, fejlődés, gén, génmódosítás, gmo, tiltakozás, tudomány

GMO: már örökölhető tulajdonságokat is módosítanak

Kriston László

Amerikában az elmúlt hetekben először voltak képesek génszerkesztéssel élő embrión olyan tulajdonságokat megváltoztatni, ameéyek már átörökíthetők az utódokra. GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Állásfoglalást adott ki az európai tudományos akadémiák tanácsadó testülete.

Tovább olvasom »
állat, hangulat, iroda, munkahelyi közösség

Négylábú segítség a munkában

piacesprofit.hu

Oldják a stresszt, hatékonyan simítják el a konfliktusokat, csökkentik a vérnyomást és gyakran teremtenek vidám hangulatot az irodában – hogy mi ez a csoda? Hát a kutyák! Ráadásul még törvények sem tiltják a munkahelyre vitelüket: így gyakorlatilag a munkáltató dönti el, hogy az ésszerűség szabályait szem előtt tartva magunkkal vihetjük-e alkalomadtán kedvenceinket a munkahelyre.

Tovább olvasom »
ágazat, állat, állattartás

Kisállat, nagy biznisz!

kfarkas

Éves szinten mintegy harmincmilliárd forintot költünk háziállatainkra, állateledelre, gyógyszerre kiegészítőkre. Kevesen tudják, de a hazai piacon kapható eledelek jelentős része magyar termék, Magyarország ugyanis állateledel-gyártó nagyhatalom, a termelés jelentős része pedig exportra kerül.

Tovább olvasom »
agrár, állat, állatvédelem, eu, környezetvédelem, mezőgazdaság

Miért nem tiltjuk be a méhgyilkos szereket?

klímablog

Az elmúlt évtizedben világszerte felgyorsult a méhek pusztulása. A titokzatos jelenséget eddig nem tudták teljes egészében megmagyarázni, bár egyes kutatások hajlanak arra, hogy a rovarirtó szerek állnak a háttérben. Anglia és Németország tartózkodása miatt viszont Brüsszelben nem szavazták meg azt a jogszabályt, mely korlátozná a releváns rovarirtó-szerek használatát.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor