fenntartható gazdálkodás

fenntartható gazdálkodás, környezetvédelem

Építsünk hotelt a méheknek

piacesprofit.hu

Az Európában élő mintegy kétezer beporzórovar-faj többsége a méhek, ezen belül is a magányosan élő fajok közül kerül ki. Ezek a nem agresszív, bölcsőkamráikat partfalakba, talajba, korhadó fába mélyítő állatok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett kultúrnövények beporzásában, amit a házi méhek egyedül nem képesek elvégezni.

Tovább olvasom »
élelmiszertermelés, fenntartható gazdálkodás, innováció, mezőgazdaság

Aranyba fektetni még elmegy, na de békalencsébe?

piacesprofit.hu

Az állati eredetű fehérje a fejlett országok élelmezésének alapköve, azonban a rendelkezésre álló készletek végesek. Egy fiatal magyar kutató szerint a takarmánytárolás- és kiosztás újragondolásával, valamint az alternatív tápanyagok takarmányként való felhasználásával jelentősen növelhető lenne az állattenyésztés hatékonysága. A jövőt az állat igényeire szabott, egyedi chipes etetés jelentheti, a takarmány pedig lucerna helyett a tizedannyi területen szaporítható békalencse lehet.

Tovább olvasom »
élelmiszertermelés, fenntartható gazdálkodás, mezőgazdaság

Szeressük meg a halat, mert hús nem lesz elég

piacesprofit.hu

A népesség és az életszínvonal emelkedése egyaránt növeli az állati fehérje fogyasztását, miközben a fenntartható fejlődés hatékonyságnövelést sürget a tenyésztőktől. Mindez komoly kihívást jelent az állattartók számára, és új alternatívák keresését teszi szükségessé.

Tovább olvasom »
fenntartható gazdálkodás, fenntarthatósági csúcs 2016, klímaváltozás, mezőgazdaság

Mi húzzuk a rövidebbet, ha tovább pusztítjuk a természetet

piacesprofit.hu

Ha tovább folytatjuk a természet kizsákmányolását mi húzzuk a rövidebbet. Az erdőirtások és a környezetkárosító mezőgazdasági művelés miatt lepusztul a termőtalaj, pedig a fenntartható technikákkal és az erdők védelmével megmenthetnénk a termőföldjeinket – mondta Hetesi Zsolt fizikus a Piac&Profit által szervezett hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Tovább olvasom »
fenntartható gazdálkodás, globális felemlegedés, klímaváltozás

A bennszülöttekre kéne bízni a politikát

KlimaBlogger

A törzsi népeknek több ezer éves gyakorlatuk van a természet megfigyelésében és a természeti kincsek fenntartható módon való felhasználásban. Törvényileg szavatolni kellene földtulajdonjogukat, és szerepet adni nekik a klímapolitikában – véli a Világbank szakértője.

Tovább olvasom »
élelmiszeripar, fenntartható fogyasztás, fenntartható gazdálkodás, klímaváltozás, pálmaolaj

Nem tudunk lemondani a környezetrombolásról

piacesprofit.hu

Lesújtó adatokat közölt a környezetromboló pálmaolaj felhasználásáról a WWF. A vizsgált 137 vállalat közül csak néhány tért át a fenntartható forrásból származó pálmaolaj használatára, de jócskán maradtak olyan óriáscégek amelyek ígéretük ellenére semmit sem tettek.

Tovább olvasom »
állatvédelem, fenntartható gazdálkodás, fenntarthatóság, környezetvédelem, pálmaolaj

A pálmaolaj miatt irtjuk az „erdei embereket”

piacesprofit.hu

Augusztus 19-én van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőirtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Tovább olvasom »
fenntartható gazdálkodás, fenntarthatóság, termőföld

Lázadás a földeladások miatt

klímablog

Továbbra is néhány nagy befektető kezében koncentrálódik a termőföldek nagy része. Ezek a beruházások élelmiszerexportra hasznosítják az ültetvényeket. A helyi kistermelők gyakran nyomorognak, emiatt egyre gyakoribb az erőszakos lázongás.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor