járműipar

fejlesztés, hatékonyság, járműipar, kisvállalkozás, NGM támogatás

Rohanunk az ipari forradalomba

PP/MTI

Erősíteni kell a kis- és középvállalkozások versenyképességét, termelékenységét és rugalmasságát, továbbá enyhíteni kell a magyar gazdaság függőségét a járműipartól – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára.

Tovább olvasom »
béremelés, bod péter ákos, ipari termelés, járműipar, reálbér

Magyar sajátosság az egyoldalú fejlődés

piacesprofit.hu

A válság óta csak a járműipar volt képes kiemelkedő bővülésre a magyar iparban, de a további növekedés minden területen korlátokba ütközhet. Az emelkedő béreket gépesítéssel, a munkaerő mobilitásának javításával kellene ellensúlyozni– így összegezhető Bod Péter Ákos közgazdász professzor előadása, amelyet az Erste Bank budapesti járműipari fórumán tartott.

Tovább olvasom »
járműipar, munkaerőipac, szakemberhiány

A szakképzett munkaerő a járműipar gátja

piacesprofit.hu

Magyarország továbbra is versenyképes, 2014-ben a járműipar össztermelési volumene elérte a 6651 milliárd forintot, ami 23%-ös növekedést jelent 2013-hoz képest. Az elkövetkező öt évben sem kell Indiától vagy Mexikótól tartanunk abban a tekintetben, hogy a beruházások ezekbe az országokba települnének át. Ugyanakkor hosszútávon súlyos problémát jelenthet, hogy jelenleg is hiány van szakképzett munkaerőből, illetve a magyar munkaerő jellemzően nem mobilis. A szakértők a megoldást részben a duális képzési rendszerben látják – többek között erről volt szó a mai Portfolio Járműipar 2015 konferencián.

Tovább olvasom »
gazdasági kilátások, ipari termelés, járműipar

A vártnál is jobban pörög az ipar

piacesprofit.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt előzetes adatai szerint az ipari kibocsátás júniusban 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal nőtt. A bővülés motorja továbbra is a járműipar, elemzők értékelése szerint.

Tovább olvasom »
ipar, ipari termelés, járműipar

Csak a járműiparban van erő

piacesprofit.hu

A májusi megtorpanás után júniusban javított az ipar. Elemzők szerint jó esély van arra, hogy a járműipar bővülése az esztendő hátralévő részében is kompenzálja majd az egyéb alágazatok visszaesését. Más területekről ugyanis jó hírek egyelőre nincsenek.

Tovább olvasom »
gépjárműbeszerzés, járműgyártás, járműipar

Magyar műszerfalak a Zetor traktorokba

piacesprofit.hu

Az IKARUS buszok korábbi beszállítója, a 113 éves KMGY Zrt. a múlt héten írt alá hatezer műszerfal szállítására vonatkozó szerződést a cseh Zetor traktorgyárral. Az aláírt szerződés értelmében a KMGY más részegységeket is exportál a cseh cégnek.

Tovább olvasom »
élelmiszeripar, építőipar, feldolgozóipar, fogyasztói árak, ipari termelés, járműipar

Valami megindult a gazdaságban

piac-profit.hu

2012 júniusában az előző havi bővüléshez hasonlóan pozitív teljesítményt mutatott fel az ipari szektor, ezúttal azonban a növekedés üteme némileg lassult, ugyanakkor szakértők szerint valami elindult a magyar gazdaságban, pedig még mindig nem érzékelhető a „Mercedes hatás” az exportban és az ipari termelésben.

Tovább olvasom »
autógyártás, feldolgozóipar, gdp, ipari termelés, járműipar, mercedes

Nincs fordulat, tovább döcög az ipar

piacprofit.hu

Júniusban a Központi Statisztikai Hivatal által közölt- előzetes – adatok alapján 0,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az esztendő első hat hónapjában 0,4 százalékos csökkenést mértek a statisztikusok éves összevetésben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 2,2 százalékkal csökkent.

Tovább olvasom »
beruházás, járműgyártás, járműipar, kuplunggyártó, luk csoport

Bővít Szombathelyen a kuplunggyártó

piacprofit.hu

Bővíti szombathelyi üzemcsarnokát a tengelykapcsolók gyártásával foglalkozó LuK Savaria Kft. A beruházás összköltsége 3,7 milliárd forint, amelyhez az Új Széchenyi Terv keretében, egymilliárd forint támogatást kaptak. A fejlesztésnek köszönhetően az év végéig 200, 2014 végéig 500 új munkahelyet alakítanak ki.

Tovább olvasom »
élelmiszeripar, építőipar, építőipari termelés, építőipari válság, export, fogyasztói bizalom, gki, ipar, ipari park, ipari termelés, járműipar, kkv-konjunkturaindex, konjunktúra felmérés, konjunktúra-index, konjunktúraindex, szállodaipar, textilipar, vegyipar

Kicsit kikapaszkodtunk, de még mélyen vagyunk a gödörben

piac-profit.hu

Idei mélypontjához képest alig emelkedett júliusban a GKI-Erste konjunktúraindex. A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor