munkabér

bértárgyalás, cash flow, cégvezetés, fizetések, fluktuáció, mikromenedzsment, munkabér, munkaerőhiány, munkajog

A munkaadó is rosszul jár a túl alacsony bérrel

Szeicz András

Sok kkv azt a startégiát alkalmazza bértárgyaláskor, hogy a lehető legkisebb összegre törekszik, amiért még hajlandó az állásra jelentkező náluk dolgozni. Ez általában egy kényszerstratégia, mivel a hazai cégek sincsenek könnyű helyzetben, azonban mindent összevetve, a „szükséges minimum” hozzáállással több veszteséget okoznak maguknak a vállalatok, mint amennyit nyernek vele.

Tovább olvasom »
állásidő, jogi kisokos, munkabér, munkaidő beosztás, sztrájk

Jár-e a munkabér, ha áll a munka?

piacesprofit.hu

Állásidőnek nevezzük, azt, amikor a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a működési körében felmerült okból nem tesz eleget. Vagyis a munkavállaló megjelenik a munkahelyén, de munkát nem kap. Jár-e erre az időre a munkabér? A Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa, dr. Karika Márton válaszol a leggyakoribb kérdésekre.

Tovább olvasom »
fizetés, jogalap nélküli munkabér, jogszabály, munka törvénykönyv, munkabér

Meddig követelhető vissza a jogalap nélkül kifizetett munkabér?

piacesprofit.hu

A munkaviszony során előfordulhat, hogy a munkáltató adminisztratív hiba miatt vagy más okból több munkabért fizet ki a munkavállalónak, mint amennyire jogosult lenne. Ebben az esetben a munkáltató alappal kérheti a túlfizetett munkabér visszafizetését a dolgozótól. Kérdés, hogy milyen határidőn belül követelheti vissza a jogalap nélküli munkabért? Miként kell eljárnia a munkáltatónak a túlfizetett munkabér visszakövetelésekor?

Tovább olvasom »
kötetlen munkaidő, munkabér, munkajog, pihenőidő, vasárnapi munkavégzés

Vasárnapi munkáért is lehet hétfői bért adni

piacesprofit.hu

A legtöbb munkavállaló számára a hétvége a pihenés ideje, ezért ha szombat-vasárnap mégis munkavégzésre kerül sor, azért külön díjazás tűnhet indokoltnak. Ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a szombat, de bizonyos esetekben a vasárnap is, ugyanolyan munkanapja lehet a munkavállalónak, mint a kedd vagy a szerda.

Tovább olvasom »
adócsökkentés, béremelés, fizetések, járülékcsökkentés, munkabér, szociális hozzájárulási adó, varga mihály

Mennyivel lenne több a borítékban a járulékcsökkentéssel?

piacesprofit.hu

Varga Mihály augusztusi bejelentése óta nagyon sokan foglalkoznak a járulékcsökkentés kérdésével, annak lehetséges mértékével. Az RSM Hungary szakértői kiszámolták, milyen nettó jövedelemváltozással járna, ha a szociális hozzájárulási adó mértékét csökkentenék 7 százalékponttal, és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken, a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak.

Tovább olvasom »
keresetek, munkabér, szakemberhiány

Még több lehet a borítékban

PP/MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 19-én közzétett adatai szerint decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva decemberben 6,0, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés.

Tovább olvasom »
céghír, külföld, minimálbér, munkabér

Felfüggesztettek egy céget a dolgozók alacsony bére miatt

piacesprofit.hu

Felfüggesztette a magyar OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. tevékenységét a dél-franciaországi Aquitaine prefektusa, mert 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta a Bordeaux városától 20 kilométerre északra található Arsac napelem parkjának kivitelezésén – adta hírül honlapján a Le Figaro című napilap.

Tovább olvasom »
béren kívüli juttatások, cafeteria, munkabér

A cégek harmada nem tervez béremelést az idén

piacesprofit.hu

Előremenekülés és hatékonyságnövelés jelenthet kiutat a cégek számára a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. és a DEVISE Hungary közös kutatásának eredményei szerint. Szervezet-átalakítás, munkaerő-fejlesztés és -képzés, ösztönző rendszer bevezetése a csodavárás eszközei 2013-ban.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor