Vendéglátóipar cikkek


Már nem egy éjszakára vágynak a magyarok

Már nem egy éjszakára vágynak a magyarok 

A hazai vendégek belföldi vendégéjszakaszámai 8 százalékkal nőttek az első negyedévben 2023 hasonló időszakához képest.
Szorít a határidő, de a vendéglősöket nem érdekli az újabb szigorítás

Szorít a határidő, de a vendéglősöket nem érdekli az újabb szigorítás 

Közeledik a műanyag termékeket szabályozó rendelet életbe lépése.
Nem látják szebbnek a jövőt a turisztikai cégek

Nem látják szebbnek a jövőt a turisztikai cégek  

Stagnáltak a turisztikai cégek várakozásai februárban az egy évvel korábbihoz képest.
Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok?

Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok? 

Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégeknek, az Indepack Kft. idei kérdőívének válaszai szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések. A komposztálható, lebomló csomagolóeszközök napi használatba kerültek és bár a tapasztalatok sokfélék, az adatok alapján a vendéglátóhelyek közel 30 százaléka már csak ilyen termékeket használ. Az élelmiszerárak, csomagolóanyagok és szállítási költségek növekedése viszont változást hozott a fogyasztási szokásokban. Minden 10. vendég az olcsóbb ételeket keresi, a forgalom nem mutat növekedést.
Tovább drágulnak az éttermek

Tovább drágulnak az éttermek 

A papírárak folyamatos növekedése, az élelmiszeripari és a szállítási költségek emelkedése várhatóan újabb drágulást eredményez a vendéglátóipar számára. Az ukrán-orosz konfliktus hatására az éttermi csomagolóeszközök külföldről történő beszerzése is részben új útvonalakon történik. A cellulóz árának emelkedése, globális papírhiányt eredményezett, amely hazánkba is begyűrűzött. Az Indepack Kft. adatai szerint az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a papír alapú elviteles dobozok (pl. pizzadoboz) ára az előző év második feléhez képest.
Túlélés az összeomló vendéglátóiparban - A Klasszis Klub következő vendége Gerendai Károly lesz

Túlélés az összeomló vendéglátóiparban - A Klasszis Klub következő vendége Gerendai Károly lesz 

A pandémia lenullázta a vendéglátóipart, de a statisztikai adatokból nem úgy fest, hogy tömegesen dobták volna be a törülközőt a vállalkozók. Klasszis Klub online találkozónk következő vendége, Gerendai Károly segítségével igyekszünk első kézből informálódni a szakma állapotáról, ideértve a fesztiválipart is.
Szorult helyzetben a német vendéglátóipari vállalatok

Szorult helyzetben a német vendéglátóipari vállalatok 

Közel a felére csökkent a forgalmunk a koronavírus-járvány kezdete óta.
Tovább erősítené a kormány és a főváros már bejelentett intézkedéseit a BKIK

Tovább erősítené a kormány és a főváros már bejelentett intézkedéseit a BKIK 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli a kormány és a főváros budapesti kisvállalkozásokat segítő lépéseit. Meglátásuk szerint habár külön-külön és jelentősen eltérő nagyságrendben is, de mindegyik fél lépéseket tett annak érdekében, hogy tavaszig működőképesek maradjanak azok a kisvállalkozások, amelyek Budapest nemzetközi szinten is kiemelkedő szolgáltatói szektorát alkotják.
Javaslatok a kormánynak és a kerületeknek: így mentené a fővárosi vendéglátósokat a BKIK

Javaslatok a kormánynak és a kerületeknek: így mentené a fővárosi vendéglátósokat a BKIK 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) újabb javaslatokkal él a gazdasági élet szereplői felé a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért. A kamaránál úgy látják: összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési program szükséges, hiszen a járványügyi előírásokat betartó vállalkozások már nem várhatnak tovább, támogatás hiányában hamarosan végleg be kell zárniuk.
Vendéglátóipar: megoldás lenne a részleges újranyitás?

Vendéglátóipar: megoldás lenne a részleges újranyitás? 

Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak.

Felemás a kép a vendéglátóiparban - mi lesz a cégekkel? 

Amíg egyesek megszűnnek, mások éppen a piacra lépést tervezik a járvány két hulláma között – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Hazai vendéglátósok: kik vannak a legnagyobb gondban? 

A járvány hatásainak ellenére csökken a cégmegszűnések száma a vendéglátóiparban. A jelenség mögött több összetevő áll.

A vendéglátóipar legfőbb gondja a munkaerőhiány 

Segíthet a duális szakképzés felgyorsítása. A vállalkozások számára nagyon fontos, hogy ismerjék a játékteret, ahol fociznak, de a kkv-k többségének nincs sem kellő szaktudása, sem anyagi forrása arra, hogy piackutatást végezzen, kérdőíves kutatást készítsen.

A nap grafikonja: dupla annyit költenek a magyarok az éttermekben, mint 10 éve 

Látványos, hogy 10 év alatt hogyan ugrott meg a magyarok által vendéglátó-egységekben történő költések aránya. A háztartások nemcsak a GDP-hez viszonyítva, hanem a saját kiadásaikhoz mérten is egyre több pénzt adnak ki az ilyen jellegű fogyasztásokra.

Utolsó vérükig ragaszkodnak a vendéglátósok a pillepalackhoz 

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vezetékből – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot.

Budapest vonzóbb, mint valaha 

A kereskedelmi szálláshelyek teljesítményének további jelentős javulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett novemberi adatai. 2017 novemberéig a turisták annyi éjszakát töltöttek el Magyarországon, mint 2016-ban egész évben. Az év tizenegyedik hónapjában 6,5 százalékkal nőtt a vendégforgalom az előző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szálláshelyek pedig közel 15 százalékkal magasabb szállásdíjbevételt realizálhattak. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a kiváló eredményekhez hozzájárul, hogy Magyarország biztonságos ország, emiatt is rendkívül népszerű úti cél. Az elmúlt évek jelentős állami és önkormányzati beruházásainak köszönhetően Magyarország és Budapest vonzóbb, mint valaha.

Az éttermi vendéglátás az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor 

A fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások jól teljesítettek az elmúlt években, de jól látszanak a szektor alapvető problémái is – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból.

Miért olyan bőkezű a Starbuck? 

Ismerje meg Howard Schultzot, aki a minap jelentette be, hogy 5-15 %-kal emelte a Starbucks dolgozóinak minimálbérét. Jól járnak ezzel a részvényesek? Áttekintjük a kávéházmogul jellegzetes menedzseri szokásait és élettörténetének furcsaságait, melyek megindokolják e szokásokat.

Ez kell a Michelin-csillagos sikerhez 

Magyarország ötödik Michelin-csillagát szerezte meg alig fél évvel a nyitás után a Costes Downtown. Mi a siker titka? A kiváló ételek mellett számít a belső tér és a kiváló szakembergárda is. Van, akit külföldről csábítottak haza.

Csak magyarból lehet igazi a magyaros 

A legjobb helyeken sem mindig fizetik meg az alkalmazottakat a vendéglátásban, ezért megy sok szakember külföldre. A magyaros ételekre pedig meglepő módon nem a turisták vágynak, nekik érdemes inkább újragondolt menükkel kísérletezni – véli Rózsahegyi Titusz a Konyhafőnök című műsorból ismert szakács.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Kamu csomagokra figyelmeztet a posta

Kamu csomagokra figyelmeztet a posta  

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől. 

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo