Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

Nyugdíjkérdés, szárnyaló startupok, szenvedélyből tanítók, külföldi beruházók – néhány az e havi témáink közül. Az októberi Piac & Profit cikkeiből hasznos tudásokra tehetünk szert, amelyek révén az élet mindhárom dimenziójában – a társadalomban, a munkában és a családban – is sikeresebbek lehetünk.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magazinba itt lapozhat bele. Ha felkeltettük érdeklődését, itt előfizethet.

A tartalomból:

Infógrafika: LUFIszindróma

2014-ben kilencnaponta előfordult, hogy egy startupot egymilliárd dollárnál magasabbra értékeltek. Ezek az úgynevezett unikornis cégek, amelyek most szárnyalnak, de elemzők szerint lehet, hogy hamarosan elbuknak. Vajon újabb tech-lufit fújnak a Szilícium-völgyben?

Szenvedélybiznisz: Ők tanítanak

Etikett-coach, táncoktató, nyelvtanár. Mi bennük a közös? Az, hogy rájöttek: amit szenvedélyesen szeretnek, abból meg lehet élni, ha profin művelik.

Társadalmi vállalkozás: A szív nem elég

Szokás mondani, hogy egy üzlet nem jótékonysági intézmény. Nos, az adománybolt igen. Újrafelhasználás, munkahelyteremtés és társadalmi szolidaritás, ámde üzleti alapon – ezzel foglalkozik a Cseriti.

Vigyázat! Csökken az előnyünk

Németország hagyományosan a legfontosabb exportpartnerünk és az első számú befektető Magyarországon: a közvetlen külföldi tőke közel negyede jön innen. Ráadásul a német hátterű cégek nagyon jelentős szerepet töltenek be a hazai foglalkoztatottságban: 250 ezren dolgoznak német társaságoknál. Csakhogy 2006 és 2013 között a magyarországi befektetések volumene alig változott, míg Lengyelországban 10 milliárd euróval nőtt a német tőkebefektetések állománya, és Csehországra is jutott 7 milliárdnyi állománybővülés. Vajon miért vagyunk hátrányban?

Kell egy projekt, és kell egy csapat

Röviden így összegezhető a szaktárca, a pályázatíró, és az innovációs szolgáltató véleménye. Aki nem fejleszt, aki nem akarja megnyerni a vásárló kegyeit, az előbb vagy utóbb, nem lesz versenyképes. A különböző hazai díjak itthoni vagy nemzetközi elismeréséről azonban már kissé eltérnek a vélemények!

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

A vállalkozások gondjai között élen áll a késve fizetés, vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Emiatt beruházások hiúsulnak meg, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Íme, néhány praktika, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.

Két nap múlva pénz

Többet költ a kártyás vásárló, sőt olykor akkor is vásárol, ha nem tervezte. Ennek ellenére még mindig sok az olyan kis bolt, ahol csak készpénzt fogadnak el. Pedig az sincs ingyen! Összegyűjtöttük a kártyaelfogadáshoz szükséges praktikus tudnivalókat.

Túlhaladtuk a túlórát

Hiába szól úgy az alapképlet, hogy aki dolgozik, az értéket termel a társadalomnak, aki pihen, az pedig csak fogyasztja a megtermelt javakat, mégsem biztos, hogy az egy emberre jutó termelés növelése lenne kívánatos. A túlterhelés úgy tűnik, hosszabb távon kifejezetten növeli a társadalom terheit, vagyis ha kevesebbet dolgoznánk, az mindenkinek jó lenne.

Rendszergondolkodás játékosan

Valami nagy változás áramában élünk. Hogy ezt megérthessük és megláthassuk – és ha kell, ehhez igazítsuk életünket és munkánkat –,elengedhetetlen a rendszerszemlélet, a dinamikus rendszerek belső törvényszerűségének ismerete. Jó hír, hogy ez tanulható.

Könyvajánló: Kalózbecsület és társadalmi innováció

Lehet tanulni a kalózok, hackerek, gengszterek és más innovatív, ámde sokszor megkérdőjelezhető etikájú vállalkozók kreativitásából? Kyra Maya Phillips és Alexa Clay Misfit Economy című könyve ezt taglalja.

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo