2020-ig húsz százalékkal drágulhatnak a lakások

Korlátokba ütközhet az új lakások egyébként élénkülő piaca alig több mint két éven belül. Bár a lakásépítési kedv fokozódik és egyre több társasház-építés van folyamatban, a lakásépítési áfára vonatkozó kedvezmény azonban a jelenlegi szabályozás alapján 2019 végén lejár, és az előzetes nyilatkozatok alapján nem kerül meghosszabbításra. Ezért érdemes a mostani kínálatból válogatni, mert, ha nem kap újabb pár évet a kedvezmény, akkor jelentős drágulás jöhet - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

21 százalékos drágulás is elképzelhető

„Már most látszik, hogy a társasház-fejlesztők tartanak a határidőtől, bizonytalan ugyanis, hogy meghosszabbítja-e a kormány a kedvezményt. Éppen ezért még nincs is olyan beruházás, amelyben 2020 utáni átadással hirdetnének lakásokat.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egy átlagos lakás esetében jelentős drágulást hozhat, ha a kedvezményes áfakulcs visszatér az eredeti, 27 százalékos szintre. A lakopark.ingatlan.com elemzése szerint egy nettó áron 35 millió forintos új lakás esetében az áfa jelenleg 1,75 millió forint, így a bruttó vételár 36,75 millió forintra jön ki. Minden egyéb paramétert változatlanul hagyva, tehát nem számolva a 2019 végéig bekövetkező drágulást a nettó 35 milliós lakás 27 százalékos áfa esetén 44,45 millió forintba kerülne, az áfatartalom ebből 9,45 millió forintot tesz ki. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor kizárólag az áfa emelkedése miatt 21 százalékkal drágulnának a lakások.

Kifuthatnak a kedvezményekből az építkezők
Kérdéses, meghosszabbítják-e a hazai építkezések felfutásában óriási szerepet játszó kedvezményes, 5%-os lakás áfa határidejét 2019 után. Az adókedvezmény miatt várhatóan a beruházók és vásárlók tömegei fogják kihasználni az elkövetkezendő alig több mint két év lehetőségeit.
Mire érdemes odafigyelni?

Balogh László szerint érdemes alaposan áttekinteni az új lakások kínálatát, mert a fejlesztők egyre több új építésű ingatlant kínálnak azonnali beköltözéssel, és jövőre is több ezer új lakást adnak át. Azokat a lakásokat pedig, amelyeket 2019 első félévéig terveznek átadni, vélhetően nem érinti az áfakulcs változása, még egy esetleges csúszás esetén sem. Az új lakások vásárlóinak mindenképpen érdemes az adásvételi szerződésben előre tisztázniuk az eladóval, hogy kit milyen felelősség és fizetési kötelezettség terhel, ha az esetleges csúszások miatt csak 2020 után készül el a lakás és a vásárlásról szóló végleges számla.

Egyelőre az áfaemelkedés tűnik valószínűbb forgatókönyvnek, ezért aki el akarja kerülni a drágulást, annak érdemes minél előbb döntenie. A kínálat bővül, egyre több beköltözhető új lakás kerül a piacra. A lakopark.ingatlan.com adatai szerint december elején a társasházfejlesztések szempontjából népszerű kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ban az új lakások négyzetméterára átlagosan 678 ezer, illetve 688 ezer forint volt, a fővárosban pedig átlagosan 668 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméternyi új lakásért. A nagyvárosok közül Győrben 338, Kecskeméten 411, Debrecenben pedig 396 ezer forintnál jártak a négyzetméterárak. A legolcsóbban Egerben lehet új lakáshoz jutni, itt átlagosan 304 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo