Marad a részvénypiaci dominancia

A globális GDP 4,1 százalékos bővülésére számít a CIB Alapkezelő a 2018-as évben, míg hazánkban a tavalyihoz hasonló, 3,8 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak a szakértők. 2018-ban is a részvénypiacok dominanciájára és mérsékelt világpiaci kockázatokra számíthatunk.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A globális GDP a CIB Alapkezelő várakozásai szerint 4,1 százalékkal bővülhet, a tavalyi 3,8 és a 2016-os 3,2 százalék után. Az optimizmust az erős növekedési momentum, valamint a továbbra is kedvező tőkepiaci kondíciók támasztják alá, de ebbe az irányba hathat a várhatóan lazuló amerikai fiskális politika is. Mindent egybevetve a főbb régiókban egészséges növekedés várható, azonban a tavalyi évtől eltérően - főleg a nyersanyagpiaci árak emelkedése miatt - idén már megjelenik az infláció is. Alapvetően az infláció normalizációja várható csupán, a felfelé mutató kockázatok alacsonyak. A fogyasztói árak nagyobb emelkedése a monetáris politikák további szigorodásához és így végső soron növekedési kockázatokhoz vezethetnek.

A tavalyihoz hasonló ütemben fog bővülni a gazdaság
A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4% közeli ütemben bővül. Ez érdemben meghaladja az EU 2,5% alatti átlagát, de a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20%-os növekedése idén kb. a felére lassul, a fogyasztás 4% feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Az export bővülésének üteme viszont közeledik az importéhoz. Emelkednek a beérkező EU-transzferek. Az infláció kissé gyorsul.
Az Egyesült Államok esetében tehát növekvő infláció és tovább szigorodó monetáris politika várható, ami azonban nem töri meg a gazdasági növekedés ütemét, mivel a növekvő fogyasztás generálta keresletbővülésre számítanak az Alapkezelő szakértői, amelyben a fogyasztói bizalmat az adóreform is tovább erősíti. Az eurózónában a tovább javuló gazdasági folyamatok jelenthetnek pozitív kihívást az Európai Központi Bank monetáris politikájára, amely emiatt már az év elején szigorúbb hangvételű volt, mint a korábbiak. Mivel azonban a kapacitáskihasználtság, főleg a munkaerőpiacon még nem teljes, az infláció szintje kamatemelést nem, csak az eszközvásárlásban hoz majd szigorodó monetáris kondíciókat.

A fejlődő térségben a meglévő kihasználatlan szabad kapacitások, a nyersanyagpiaci árak emelkedése, illetve a gyengélkedő dollár lehetnek a további gazdasági növekedés mozgatórugói. A sorból egyedül  Kína lóghat ki, mivel a GDP növekedés üteme tovább lassulhat, azonban nem kell arra számítani, hogy ez akár a térséget, akár a globális gazdaságot befékezné.

Magyarország: déjà vu

Itthon a 2017-es, 3,8 százalék körüli gazdasági növekedés megismétlésére számít a CIB Alapkezelő. A magas lehívási arány és a megnövekedett uniós előfinanszírozás miatt a vállalati beruházások dinamikus bővülése várható a következő időszakban. A kedvező jövedelmi és hitelezési folyamatok a lakossági beruházások meglódításán keresztül is jelenthetnek ösztönzést a növekedésre. A monetáris politika első félévében nem várható változás, azonban a második félévben ez változhat, amennyiben a hozamemelkedés  az európai állampapírpiacokon megindul: ebben az esetben az MNB fő fókusza nem a magyar hozamgörbe alacsony szinten tartása, inkább a volatilitás csökkentése, vagyis a hozamemelkedés lassítása, végső soron pedig a pénzügyi stabilitás.

A piaci átlag kétszeresét hozta a CIB Alapkezelő

A BAMOSZ-tagok által kezelt alapok nettó eszközértékének bővülésére mért 5,7 százalékot jócskán meghaladó módon, 10 százalékkal emelkedett 2017-ben a CIB Alapkezelő által kezelt vagyon, átlépve a 450 milliárd forintos határt. Ezzel a társaság 7,1 százalékról közel 7,4 százalékra növelte a piaci részesedését.

A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a vegyes alapok iránti érdeklődés dominált: a 2016-ban indult CIB Reflex Alapok Alapjában kezelt vagyon 23 milliárd forinttal bővült, és ezzel a piac egészét tekintve is a legjelentősebb kezelt vagyon növekedést érte el. A vegyes konstrukciók mellett a teljes alapkezelői piacon az ingatlanalapok és az abszolút hozamú alapok voltak az előző év legkeresettebb termékei.

„Bár idén is leginkább a vegyes alapokban látunk komoly fantáziát, valószínűsíthető, hogy a hazai befektetők a magasabb rizikójú részvényalapok irányába is nyitnak” – fogalmazott Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Ehhez kedvezők a kilátások: az elemzői várakozások alapján 2018-ban és 2019-ben egyaránt 10 százalék fölötti eredménybővülés várható a vállalati szektorban, ami feltétele a részvénypiaci árfolyamok további emelkedésének. Régiók szintjén Európa és a fejlődő térség idén is jól teljesíthet, mivel a növekedési ciklus hosszabb ideig tarhat, illetve az árazások is átlagosak. Közös halmazként adja magát a közép-kelet-európai részvénypiac. „Bízunk a magyar piac kockázatvállalási hajlandóságának növekedésében ezért indítottunk el egy közép-kelet-európai részvénypiacra fókuszáló részvényalapot, melyeben az idei évben jelentős bővülésre számítunk” – tette hozzá Komm Tibor. Az idei év vesztesei pedig a kötvények lehetnek.

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo