Csak átmeneti megingás

2016. március 07. hétfő - 17:04 / PP/MTI
  •    

Átmeneti lehet az ipari termelés januári megtorpanása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatait kommentáló elemzők szerint. A KSH első becslése szerint januárban az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított index 2,2 százalékos növekedést mutatott.

lassul a gazdaság

Kép: Pixabay

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a januári ipari termelés 0,2 százalékos csökkenését az okozta, hogy az autógyártók tavaly év végi leállása áthúzódott januárra, ezért februárban jelentős élénkülésre lehet számítani. A szakértő szerint a januári megtorpanás átmenetinek tekinthető, az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari rendelésállományok és az ipari bizalmi indexek is alátámasztják,http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/bizakodunk-bizakodunk/ a beszerzésimenedzser-index a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi.

A kínai és a feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és hazai kilátások ellensúlyozhatják, biztató, hogy az európai autóeladások az év első két hónapjában továbbra is dinamikus, két számjegyű növekedést mutatnak – tette hozzá. Az elemző ebben az évben az ipari termelés 5,5 százalékos növekedésére számít a tavalyi 7,5 százalék után. A hazai autógyárak a Suzuki kivételével elérték teljes kapacitásukat, több ágazatban azonban még a kapacitások további felfutására lehet számítani – mutatott rá Suppan Gergely.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette, a januári ipari termelési adat alulmúlta várakozásaikat, jelentős volt a visszaesés a termelés dinamikájában. A szakértő szerint a következő hónapokban stabilizálódni fog az ipari termelés. Idén összességében 4-5 százalékos növekedésre számít az iparban, ami továbbra is fontos húzóereje maradhat a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének.

Ezt várja tőlünk Brüsszel az idén
Az idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság (EB), téli gazdasági előrejelzésében. Ugyanakkor az egész Európai Unióban bővülésre áll a zászló, bár a világgazdasági kockázatok egyre jelentősebbek.

Ürmössy Gergely szerint ha a várakozásokkal szemben a következő hónapokban is gyengélkedik az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi adatok sem javulnak, akkor a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamat csökkentése mellett dönthet, így akár már júniusban elindíthat egy kamatcsökkentési ciklust.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szintén úgy látja, hogy a januári előzetes ipari adat negatív meglepetést okozott, mivel a korábbi évekkel ellentétben elmaradt a szokásos év eleji nagy megugrás. A gyenge adat szerinte is csak átmeneti megingást jelent, és az ipari termelés februárban újra erőre kaphat.

A szakértő az ipari szektorhoz kapcsolódó különböző előrejelző indikátorokat vizsgálva kommentárjában kifejtette: a magyar ipari beszerzésimenedzser-index (BMI) erős növekedésre utal, valamint nemcsak a teljes rendelésállomány, hanem az új rendelések volumene is emelkedik. Az Eurostat által számszerűsített ipari bizalmi indexnek a termelés tényleges alakulására vonatkozó részmutatója történelmi magasságokban tartózkodik, mint ahogyan a termelési várakozásokra vonatkozó indikátor is – mondta. Mindezek azt mutatják, hogy az ipari termelés továbbra is emelkedő pályán mozog, bár tény, hogy a tavaly regisztrált növekedési ütemhez képest némi lassulásra lehet számítani – hangsúlyozta Virovácz Péter.

Kit érdekelnek a bevándorlók – mi lesz a melóval?
Egyre optimistább saját kilátásait illetően a magyar lakosság, többen tartják jónak pénzügyi kilátásaikat, mint tavaly ősszel. Viszont aggódunk az egzisztenciánkért: a munkahelyünk elvesztésétől, az adósságoktól és az egészségügyi problémáktól jobban tartunk, mint a bevándorlástól vagy a terrorizmustól.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor