Csúnya világ jön az oroszokra – csak álom a 100 dolláros olajár

2016. január 11. hétfő - 17:09 / PP/MTI
  •    

Londoni iparági elemzők szerint valószínűtlen, hogy a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára az évtized hátralévő részében visszaemelkedik az elmúlt évekre jellemző 100 dollár körüli szintekre.

álom a magas olajár

Kép: SXC

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakelemzői pénteken ismertetett tanulmányukban közölték: alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója a 33 dollár körüli jelenlegi szintekről 2017-ben 60 dollárra, 2020-ig pedig 70 dollárra drágul. A ház ugyanakkor a 2016 végére szóló árfolyam-előrejelzését az eddigi 55 dollárról 45 dollárra csökkentette, elsősorban a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) jellemző belső zűrzavar, valamint a kínai gazdaságot övező bizonytalanságok miatt.

Jóllehet az évtized első felében zömmel 100 dollár felett jártak az olajárak, a másodikban azonban nehéznek bizonyulhat még az 50 dollár feletti átlag tartása is – jósolták a Capital Economics elemzői.

A ház szerint bár az olajárak legutóbbi esését a kínai gazdasággal, és ezzel összefüggésben a globális kereslettel kapcsolatos aggályok indították el, de a piac helyesen jutott arra a következtetésre is, hogy Szaúd-Arábia és Irán viszonyának elmérgesedése az eddigieknél is valószínűtlenebbé tette az összehangolt OPEC-megállapodást a kitermelés árfelhajtó célú közös csökkentéséről. Ugyanerre a megállapításra jutottak más nagy londoni házak is az olajpiaci helyzetet értékelő legfrissebb elemzéseikben.

A szaúdi-iráni feszültség csak ront a helyzeten

Bealkonyul a luxutermékeknek? Meghökkentő előrejelzés az idei évre
Ezek az előrejelzések tíz olyan figyelmen kívül hagyott tényezőt vagy eseményt boncolgatnak, melyek 2016-ban jelentős hatással lehetnek a pénzügyi világra. Csak ez nem valószínű.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői új helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a két nagy OPEC-termelő közötti feszültség gyengíti a kartell képességét arra, hogy a keresleti helyzet potenciális romlására összehangolt termeléscsökkentéssel válaszoljon. A Barclays londoni elemzői szerint még a legjobb esetben is távoli volt annak az esélye, hogy Szaúd-Arábia piaci részesedést adjon fel az idén várhatóan megjelenő pótlólagos iráni olajkínálat miatt, és a mostani feszültség inkább azt valószínűsíti, hogy a szaúdiak még elszántabban tartják a jelenlegi szinten, sőt akár növelhetik is kitermelésüket.

Ebben a helyzetben konszenzusos előrejelzés a londoni iparági elemzői közösségben, hogy az olaj belátható időn belül nem drágul érdemben, és ez tartós recessziót okozhat olyan nagy termelő gazdaságokban, mint Oroszország. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a Brent hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz, újabb cserearányromlási sokkot okozva az orosz gazdaságban.

A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) a cég által 2015-re becsült 3,8 százalékos visszaesés után az idén további 0,2 százalékkal csökken. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi térségi előrejelzésében ennél is meredekebb, 2015 egészére 4,2 százalékos, 2016-ra 1,2 százalékos visszaesést jósolt az orosz gazdaságban.

Nem biztos, hogy jó ötlet Moszkva felé kacsingatni
Közel 30%-os zuhanás után a globális pénzügyi válság közepén tapasztalt 2009-es szint alá esett az Oroszországba irányuló 2015 első félévi magyar export értéke, elsősorban az európai uniós embargós intézkedések és a gyenge rubel eredményeképpen – állítja az Atradius Hitelbiztosító. A tavaly és idén is gyengélkedő orosz gazdaság 2016-ban magához térhet, azonban a hatalmas lehetőségekkel kecsegtető orosz piac „békeidőben” is nehéz falat lehet a magyar cégeknek.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor