Ideje lenne előkapnunk a SZÉP Kártyát

2016. március 03. csütörtök - 20:27 / piacesprofit.hu
  •    

A SZÉP Kártya tulajdonosok a nyári főszezonban használják leginkább kártyájukat, míg a munkáltatók tavasszal és év végén a legaktívabbak a feltöltéseket illetően. A kártyabirtokosoknak érdemes azonban a márciusi hosszú hétvégéket is kihasználni, mivel a 2014-ben feltöltött összegek idén május 31-ig használhatóak fel.

szep_kartyaIdén május 31-én járnak le a munkáltató által két évvel ezelőtt, azaz 2014-ben feltöltött SZÉP Kártya összegek. A tavalyi évet nézve a feltöltés és felhasználás intenzitása viszonylag kiegyenlített volt, azonban van egy-két hónap, amely kiemelkedően teljesít. A munkáltatók leginkább márciusban és az év végén, decemberben a legaktívabbak a feltöltés szempontjából, míg a munkavállalók inkább nyáron a főszezonban, júliusban és augusztusban költenek a legintenzívebben, feltehetően a családi nyaralást finanszírozva a kártyával.

„Érdemes most kicsit korábbra hozni a pihenést a még fel nem használt összegek elköltésére, és a március remek alkalom lehet erre, hiszen két hosszú hétvége is lesz a hónapban. Ezen kívül a májusi Pünkösdi ünnepet is be lehet karikázni a naptárban. Arra bíztatjuk tehát a lejáró összegekben érintett kártyabirtokosokat, hogy ha lehetőségük van, éljenek a május végéig kínálkozó alkalmakkal, és menjenek el pihenni, szórakozni, sportolni vagy vegyenek részt kulturális programokon. A SZÉP Kártya szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámlái mindezeket a tevékenységeket lehetővé teszik” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Amennyiben a kártyabirtokos nem használja fel a 2014-es keretet, az nem csak a dolgozóra, de a munkáltatóra nézve is veszteség. Éppen ezért érdemes lehet a munkavállaló figyelmét felhívni a teljes keretösszeg elköltésére. A 2016. május 31-ig fel nem használt összeget ugyanis a Bank az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében elkülöníti a kártyabirtokos SZÉP Kártyáján, és visszautalja az eredeti feltöltést végző munkáltatónak. Ez azonban a társasági adóalapot növeli, és jelentős adminisztrációs terhet is ró a munkáltatóra.

Sokba fog kerülni az Erzsébet-utalvány az adófizetőknek
Az Európai Bíróság döntésének eredményeképp visszatérhetnek a béren kívüli juttatások piacára a nemzetközi utalványforgalmazó cégek, de mellettük ott lesz az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya is. Ám a magyar állam jobban aggódhat, mert lehet hogy kártérítést kell fizetnie.

Mint korábban megírtuk, február végén döntött úgy az Európai Bíróság, hogy nem egyeztethetők össze az európai uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei. Tudniillik a magyar cafeteriaszabályozás akadályozza a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így valóban kiszorítják a külföldi cégeket a piacról. (Itt olvashat az ítéletről részletesen.) A kormány új szabályozást dolgoz ki, a változással még jól is járhatnak a munkáltatók.

A hazai cafeteria-rendszerrel kapcsolatban nemrég hozott döntés – amelyben az Európai Bíróság a Magyar Államot kötelezte a jogszabályok haladéktalan megváltoztatására – mindaddig nem befolyásolja a SZÉP Kártya és az Erzsébet Kártya eddigi használatát, amíg a Magyar Állam, mint jogszabályalkotó nem módosít a jogszabályon. „A K&H Bank a jelenleg hatályos jogszabályok szerint biztosítja a SZÉP Kártya és Erzsébet Kártya béren kívüli juttatást jelenlegi szerződött partnerei számára. Amennyiben a Magyar Állam oly módon módosítja a hatályos jogszabályt, mely érinti a meglévő K&H SZÉP Kártyákat, abban az esetben a K&H Bank mind a kártyákat feltöltő munkáltatókat, mind a kártyákon szereplő összegek felhasználóit – kártyabirtokosokat – természetesen értesíteni fogja a változásokról” – hívta fel a figyelmet Kovács Viktor Zoltán.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor