Idén is bőven pluszban leszünk az exporttal

2016. január 09. szombat - 18:03 / PP/MTI
  •    

Az makrogazdasági elemzők 8 milliárd eurót is megközelítő 2015-ös külkereskedelmi többletre számít, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy idén tovább emelkedik vagy stagnál, esetleg éppen csökken a többlet.

emelkedhet a külkereskedelmi többlet

Kép: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé: tavaly novemberben az export euróban számolt értéke 6,5, az importé 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi mérlegtöbblet 673 millió euró volt, 36 millióval alacsonyabb, mint 2014 novemberében. A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 7,3, a behozatal 6,0 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 7,440 milliárd euró volt, 1,411 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában, és jóval meghaladta a 2014-es egész évi 6,274 milliárd eurót. (Az ipari termelés is jelentősen nőtt.)

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint, az év hátralevő részében az alacsony olajárak miatt tovább javulhatott a külkereskedelmi egyenleg, így a többlet tavaly elérhette a 7,8 milliárd eurót az előző évi 6,27 milliárd után. Idén az olajárak további zuhanása miatt a külkereskedelmi többlet 8,3 milliárd euró közelébe emelkedhet, azonban amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, a többlet elérheti a 9 milliárd eurót is. A beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat. A kivitelt támogathatja a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása, azonban a tavalyi növekedéshez képest az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani – vélekedett.

Jelezte: az export tavaly novemberi volumene megfelelt a várakozásának, az import meglepő gyorsulást mutatott, ami a belső kereslet, feltehetően az uniós pályázatok tavaly év végi kifizetéseinek felpörgetésével kapcsolatos beruházások élénkülésére utal.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzői kiemelik: a külkereskedelmi többlet továbbra is kiemelkedően magasnak számít, hiszen a január-novemberi többletet vizsgálva látszik, hogy már átlépte a 7,4 milliárd eurót. Ez az érték 2014 azonos időszakában 6 milliárd euró volt, és 2015 egészében megközelíthette a 8 milliárd eurót – írták. Az Erste elemzői szerint idén stagnálhat, vagy megkezdődhet az egyenleg fokozatos zsugorodása, amennyiben a várakozásaiknak megfelelően erősödik a háztartások fogyasztása, ami az importot tovább növelheti.

Baljós árnyak a gazdaságban: megszakadt a két és fél éve tartó sorozat
A novemberhez képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be a cégek decemberben, melyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és sok válaszadónál az év végi tervezett leállásoknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor