Széchenyi kártya: 10 milliós felső határral

2004. május 04. kedd - 13:49 / Gergely László-5
  •    

Felemelik 10 millió forintra a Széchenyi kártya felső limitjét – jelentették be a VOSZ Parlamentben tartott küldöttgyűlésén május 4-én. A vállalkozók szervezete kiszáll a Magyar Vállakozás-fejlesztési Alapítványból, valamint a Seed Alapítványból, mindkettő közalapítványként működik tovább.

A Seed Alapítvány dicséretben, a Magyar Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány (MVA) elmarasztalásban részesült, amikor a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének május 4-i közgyűlésén az államra való „hagyományozásról” döntöttek. A törvény úgy rendelkezik, hogy a jövőben közalapítványként működjön minden olyan alapítvány, amelyben az állam benne van. Az 1988-ban létre hozott – anno 3 milliárdos – MVA úgy állt fel, hogy az állam 2 milliárd forinttal, a VOSZ 100 ezer forinttal lépett be a vállalkozók támogatását szolgáló alapba. A Seed Alapítvány 5 millióval alakult meg sok évvel ezelőtt, s most már 350 milliós vagyonnal rendelkezik. A jogszabálynak megfelelően az átalakításhoz arra is szükség van, hogy „egyneművé” váljanak az alapítványok, ezért – a VOSZ a parlamenti felsőházban tartott közgyűlésén – Szirmai Péter előterjesztésében arról döntött, hogy ha minden más alapító is kiszáll, akkor a Vállalkozók Országos Szövetsége is lemond az MVA-ban, illetve a Seedben lévő jogairól. De különbséget is tesz a két alap között, amennyiben az előbbit kárhoztatja a nem mindig megfelelő gazdálkodásáért, az utóbbit viszont teljes elismerésben részesíti.

A felsőházi VOSZ-közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a Széchenyi kártya felső limitjét az eddigi 5 millió forintról 10 millióra emelik fel. Ennek a lépésnek a jogi feltételeire mondott igent a közgyűlés. A július 1-én megváltozó felső határ mellett a kamatkedvezmény és a garanciarendszer is megmarad, 2006 december 31-ig mindenképpen. Zwack Péter, a VOSZ soros elnöke jelentette be a kártyára vonatkozó változásokat, illetve a múlt évet értékelő beszédében arra is kitért, hogy az unióra való felkészülés olyan környezetben ment végbe, amilyenben egyetlen gazdasági reform elindítására nem kerített sort a kormányzat, illetve hektikus valutáris viszonyok között kellett az üzleti szférának tevékenykednie. Az elkövetkezendőkben a képzés, a mesterképzés úgy valósuljon meg, hogy a gyakorlati oktatás kerüljön ki az iskolákból, s felelősei a vállalkozók legyenek. Zwack Péter szerint sürgősen fel kell oldani a vendégmunkások fogadását korlátozó szabályozást is.

Zwack Pétert soros elnöki tisztében Tolnay Tibor, a Magyar Építő Rt. elnök-vezérigazgatója váltotta fel.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor