Véget ért a nagy francia sajtháború

A hagyományos kistermelők kudarcot vallottak, a jövőben a nagyipari eljárással készült sajtokra is rátehető a korábbi minőségbélyeg, a „Camembert de Normandie” név.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Véget ért az évek óta tartó vita a camambert név használatáról: a francia minőségellenőrző hivatal (INAO) csütörtökön enyhítette a név használatának követelményeit. A jövőben az "igazi normandiai camambert" nevet olyan sajtokra is használhatják a gyártók, amely pasztörizált tejből készült, nem kezeletlen tejből. Cserébe a nagyipari gyártók vállalták, hogy legalább 30 százalékban normandiai tehenek tejét használják fel.

A „camamberháború” már 25 éve tart a sajt őshazájában, Normandiában.  Made in Normandy Camembert". Ugyan a camamber-jellegű sajtok 95 százalékát két nagy gyártó készíti, a hagyományos termelők továbbra is a francia forradalom idejéből származó kézműves eljárást használják, aminek része például az, hogy a camambert csak nyers tejből készülhet. Korábban a kistermelők elérték, hogy az így készült sajtok eredetiségi igazolással (AOP) kerülhessenek a boltokba: csak ezeken a sajtokon szerepelhet a „Camembert de Normandie” (normandiai camambert) név.

Magyar élelmiszer-szabályozás
A 2017. június 22-én hatályba lépett szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni: a rozskenyérben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét, hogy továbbra is rozskenyérnek lehessen hívni.
A ’90-es években azonban az olyan ipari termelők, mint a Lactalis elkezdték a „normandiában gyártott camambert” nevet használni, ezzel megkerülve a szabályozást –a hagyományőrző sajtkészítők szerették volna elérni, hogy legalább a Normandia nevet ne használhassa a nagyipar.

A minőségügy friss döntése szerint viszont megszűnik a korábbi védjegy (AOP), és a nagyipar a jövőben szabadon használhatja a régiós elnevezést, ha részben ottani tejből készült. A normandiai kistermelők szerint ez a minőség eséséhez vezethet. Mint mondják, aki a jövőben hagyományos minőségű Camembert szeretne venni, annak egy új védjegyet kell keresnie a csomagoláson, „autentikus” felirattal.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo