Internet helyett ígéretek Ausztráliában

Idén el kellett volna készülnie Ausztrália üvegszálas internethálózatának - ám az éveket késik, s ami van, az is lassú és drága

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2009-ben harangozta be a munkáspárti kormány, hogy “az évszázad projektjeként” korszerű, üvegszálas internetet biztosít mindenütt a kontinensnyi országban. Még a ritkán lakott területekről is gondoskodnak, amelyekből sok van: ott műholdról biztosítják az összeköttetést.

Kép:sxc

A tervet olyan korszakos projektekhez hasonlították, mint a híres Sydney-i híd építése vagy az órási ország vasúti hálózatának kiépítése. A tervnek erre az évre meg kellett volna valósulnia, ám még további esztendőkre van a befejezéstől és öröm helyett csak panaszokat lehet hallani: a kiépült hálózat hiányos, igen lassú - és mindezért még többet is kell fizetni, mint bárhol a világon...

Az ausztrál előfizetők átlagos letöltése sebessége 12-13 Mb/mp, miközben a dél-koreaik 28, a skandinávok 23-26 Mb/mp sebességgel tudnak szörfölni a neten - de még a szomszédos Új-Zélandi netezők, sőt a kenyaiak is...

Ennek egyik oka, hogy a Munkáspártot váltó Liberálisok a hálózat szüntelenül növekvő óriási költségeiből lefaragtak és egy idő után az üvegszálas kábeleket csak az épületekig vezették el, mondván: a hátralévő néhány tucat, vagy legfeljebb 100 méterre megteszik a meglévő telefon- vagy kábeltévé-vezetékek, és így sokkal gyorsabb is a hálózat kiépítése.

Nem csak a snapchat megy: okostelefonnal tanulnak a diákok
Bár a tengerentúlon az iskolák digitális felszereltsége lényegesen jobb, mint a világ nagyobb részén, egy átfogó amerikai kutatás szerint a diákok 56 százaléka otthon gyakrabban és több technológiai eszközt használ a tanuláshoz, mint az osztályteremben. A gyerekek nem várják meg, amíg az iskola kitalálja, hogyan vonja be a digitális eszközöket az oktatásba, inkább ők kísérletezik ki a maguk biztos módszerét.
Így gyakori, hogy az utca egyik oldalán működik a gyorsabb internet, a másikon nem, hiszen az épületek régi vezetékei természetesen még rézből készültek, sokan így nem tudják használni az ígért le-és feltöltési sebességet. Egyébként azért sem, mert az állam alvállalkozóknak adta ki a hálózat üzemeltetését, azok pedig nyereségük érdekében “takarékoskodnak”: csak annyi sávszélességet vásárolnak, amennyiért még éppen el tudják látni az előfizetőket. Mindezért pedig az ausztrálok (Brazília után) a világ második legmagasabb díját fizetik, a többszörösét annak, amit az európai, vagy amerikai előfizetők.

A legújabb becslések szerint a projekt 2020-ra talán elkészül, s végül vagy 50 Mrd. ausztrál dollárba fog kerülni. Az eredeti terv az volt, hogy a kész hálózatot privatizálják, így behozzák a költségeket - ám az adott helyzetben kevéssé valószínű, hogy akadna vevő.

(Neue Zürcher Zeitung)

 

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo