2018-as SEO-trendek: mire érdemes készülni és mire nem?

Mind fontosabb szerepet tölt be a keresőoptimalizálás, azaz a SEO a cégek marketingtevékenységében, azonban a keresők algoritmusainak változásaihoz állandóan alkalmazkodni kell. Szakértőnk, Papp Gábor segítségével megmutatjuk, mire lesz érdemes ügyelni 2018-ban.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A keresőoptimalizálás a mai napig az egyik legjobb és leghatékonyabb módja, hogy az érdeklődők megtalálják a cégünket, és megvásárolják a termékünket. A SEO azonban folyamatosan alakul és változik, mind nemzetközi szinten, mind pedig helyi, lokális alapon. Minden évben megjelennek különböző előrejelzések, hogy melyik trendek fogják alakítani az iparágat. A 2018-as év se kivétel ez alól. Ugyanakkor sok területen komoly eltérések vannak a nemzetközi, főleg angol nyelvű és a magyar trendek között.

Strukturált adatok

A structured data, vagyis strukturált adatok használata magyar és angol nyelvterületen egyaránt fontos lesz a jövőt illetően. Ezeken az adatoknak az a célja, hogy segítsen rendszerezni és kategorizálni a weboldalakon megjelenő tartalmat. Főként azoknál a tartalmaknál kifejezetten fontos, amelyek nem szöveg alapúak (videó, kép, multimédia). És ezek a strukturált adatok segítenek a hang alapú keresés terjedésében is.

B2B-ben is fontos a SEO - Kép: Pixabay

Hang alapú keresés

Nemzetközi téren egyre erősödő trendet mutat a hang alapú keresés, amelyet elsősorban a Google Home, Amazon Echo és Alexa eladások pörgetnek. Ezek terjedése azt is befolyásolja, hogy milyen tartalmat gyárt az erre a területre koncentráló cégek többsége. Sokkal több lesz a kérdésekre adott direkt válaszok száma, amelyek rövid, tömör módon válaszolnak meg egy-egy kérdést. Kevésbé a kulcsszavak lesznek fontosak, mintsem a kifejezésekhez kapcsolódó fontos kérdések.

Mivel ezek a smart home termékek nem tudnak magyarul, így a hazai piacon nem lesz áttörés 2018-ban hang alapú keresés téren. Ellentétben az angol nyelvterületekkel, ahol a mobilos keresések közel 20 százaléka már ilyen alapon történik.

SEO: nulláról az első helyre
Másfél évvel ezelőtt jött létre a keresőoptimalizálással foglalkozó blog, a ThePitch. Az oldal alig egy év alatt az élre került a hazai oldalak találati listáján. A keresőoptimalizási sikersztori hátteréről beszélgettünk Papp Gábor alapítóval.
Biztonság és https

Már évek óta elindult az a folyamat, hogy a webet sokkal biztonságosabbá kell tenni és a http tanúsítványról át kell állni a https-re. A Google azt is bejelentette évekkel ezelőtt, hogy a nem biztonságos oldalak, tehát amelyek http-t használnak, hátrányt fognak szenvedni a keresési rangsorban.

Bár az átállás lassú, de látható jelei vannak a törekvésnek. A https-t használó oldalak jelentős része előrébb szerepel a Google rangsorban, mint a http-s versenytársak. A Google Chrome 2018 nyarától pedig figyelmeztetni is fogja a felhasználókat, ha egy oldalt nem tart biztonságosnak.

A biztonságra való törekvés trendje tehát változatlan, de SEO és felhasználói élmény szempontjából a 2018-as év hozhatja el majd az áttörést mind nemzetközi, mind magyar szinten.

Keresési szándék

A 2018-as év egyik, hanem legnagyobb újdonsága, hogy a Google egyre jobban törekszik a keresési szándék (search intent) azonosítására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az algoritmus egyre okosabban tudja azonosítani, hogy bizonyos kifejezésekre való kereséskor valójában mire is gondolt az, aki keresett. Ha például valaki „szép ablakok”-ra keres, akkor ma már szinte biztos, hogy csak képtalálatokkal rendelkező oldalakat kapunk, míg korábban előfordulhatott, hogy zömében szöveges vagy kevés képpel rendelkező oldalak is jól tudtak szerepelni.

De vannak olyan keresések is, ahol nem szöveges, nem képes, hanem videós találatok fognak előrejönni. Ilyen lehet például a „nyakkendőkötés” vagy a „hogyan kössek nyakkendőt?” keresések is. Ilyenkor felhasználók ugyanis nem szöveges találatokat akarnak valójában, hanem egy videót, ami segít megoldani a problémájukat.

Hogyan válasszunk SEO tanácsadót?
Szeretné, hogy valóban több látogató érkezzen a keresőkből a weboldalára? A SEO is egy szakma, vagyis ha valódi eredményekre vágyik, szakemberre lesz szüksége. De hogy válasszuk ki?
Emiatt egyre inkább előtérbe kerül az, hogy a jó kulcsszóválasztás és szöveges tartalom már nem elég. Ha ugyanis a keresési szándékot nem elégíti ki egy tartalom, akkor hátrébb fogja azt a Google sorolni. Ennek köszönhetően át kell sok cégnél alakítani a tartalomgyártás folyamatát és fókuszát. És hozzá kell igazítani a stílust és formátumot a keresési szándékhoz.

Videó SEO

Részben az előző trendnek is köszönhető, hogy a videók keresőoptimalizálása egyre növekvő trendet mutat. A Youtube nem csak a világ második leggyakrabban használt keresője a Google után, hanem egyre több Youtube-találat is megjelenik a Google rangsorában.

A magyar piacon is egyre több videós blogger (vlogger) jelenik meg, egyeseknek több százezres követőtábora is lehet. Itt két trend egyszerre jelenik meg: egyre több videót fogyasztunk. És egyre több videó készül.

Ennek köszönhetően egyre komolyabb igény merül fel arra, hogy rendszerezzük ezt az információt. A videó SEO ezt a szerepet fogja betölteni.

Oldalbetöltési sebesség

A Google nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy az oldalbetöltési sebességet figyelembe veszi az organikus rangsor kialakítása során. Ha egy oldal nagyon lassan tölt be, főleg mobilon, akkor azokat az oldalakat hátrébb sorolja majd. És valóban meg is teszi.

Még mindig a Google hozza a legtöbb vásárlót
Vannak olyan online marketing szakemberek, akik évek óta a SEO (azaz a keresőoptimalizálás) halálát vizionálják, és ezt azzal magyarázzák, hogy az átlag felhasználó keresési szokásai olyan mértékben változtak meg, hogy a SEO felett – egyszerűen – eljárt az idő. A legújabb kutatások azonban mást mutatnak.
Bár jelenleg főleg a mobilos találatokat érinti ez a hátrasorolás, de idővel az asztali találatokon is jelentős hatása lehet. Úgyhogy érdemes minél gyorsabbá tenni a saját oldalunkat. Legalább olyan gyorssá, mint amilyen direkt SEO versenytársaink weboldala. A gyors weboldalak előnyben részesítése ugyanis nem csak 2018-ban lesz fontos a Google számára, hanem a későbbiekben is.

Ezt a törekvést erősíti az AMP (accelerated mobile pages) megjelenése is, ami a Google egyik lehetséges válasza arra, hogy miként lehet felgyorsítani a mobilwebet. Bár a kezdeti lelkesedés után elég sok kritika érte a megoldást, így nagyon sok cég egyelőre kivár, hogy egy jól felépített és beállított reszponzív oldalról van-e értelme áttérni az AMP használatára. Jelenlegi tesztek szerint főként a nagy cégeknek és hírportáloknak érte meg váltani, közepes és kisebb cégeknek sokkal kevésbé.

B2B SEO

A keresőoptimalizálás nem kizárólag a B2C cégek privilégiuma, hanem B2B cégek is hatékonyan tudják használni. Bár a legtöbb hazai cikk főként a B2C SEO vonalra koncentrál, már évek óta visszatérő téma, hogy a SEO B2B vonalon is legalább annyira hatékony vevőszerző csatorna lehet. Kétségtelen, hogy az értékesítési ciklus (sales cycle) lényegesen hosszabb a cégek felé sales során, de nem lehetetlen ezt is jól csinálni.

Csupán alkalmazkodni kell ahhoz, hogy B2B esetben eltérő lesz a vásárlási folyamat, sokkal több szereplő jelenik meg a döntési folyamatban, cserébe viszont lényegesen magasabb a vásárlási érték (átlagos kosárérték. Tehát hosszú távon megéri a B2B SEO-val foglalkozni.

Szerző:

Papp Gábor

Online marketing és SEO szakértő.

THE PITCH online marketing blog

A kulcsszavainkat is lenyúlhatja a konkurencia?
A weboldalak keresőoptimalizálása sok idő- és munkaráfordítást igényel, amelyet a legtöbb vállalkozás kiszervez erre szakosodott vállalkozásoknak. A SEO cégek a munkájuk során gyakran teljesen átalakítják a weboldalt, beleértve annak szerkezetét, szövegeit, technológiáját is. A SEO-t végző vállalkozás oldaláról pedig gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon ez az egyébként bonyolult szellemi tevékenység szerzői jogi védelemben részesülhet-e? Védi-e őket bármilyen jogi oltalom?

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo