2019-ben megszűnik az EU-ból érkező munkavállalók szabad áramlása

2019 márciusában megszűnik az Európai Unióból érkező munkavállalók szabad beáramlása Nagy-Britanniába - nyomatékosította hétfőn a szigetország kormányfőjének hivatala.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Theresa May szóvivője közölte, a személyek szabad áramlása megszűnik aznap, amikor Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. Részleteket azonban nem közölt arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság pontosan milyen bevándorláspolitikát léptet életbe 2019 után. Hangsúlyozta viszont, helytelen lenne azt sugallni, hogy a személyek szabad mozgása változatlan formában fennmarad a brit európai uniós tagság megszűnése után - írja az MTI.

Kép: PP

Az elmúlt napokban a brit kormány tagjai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek az ügyben. Philip Hammond pénzügyminiszter a BBC rádiójának azt mondta, "nem sok minden" változik majd, és Amber Rudd belügyminiszter is arról biztosította a brit üzleti szektort és a külföldi EU-állampolgárokat, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem zárulnak be hirtelen az ajtók, mivel Nagy-Britanniának is érdeke, hogy "a legtehetségesebb, legjobb" munkavállalók számára vonzó helyszín maradjon.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter viszont kijelentette, nincs ilyen terv a kormány előtt, "ő legalábbis nem tud róla". Szerinte a jelenlegi keretek fenntartása szembemenne a brit európai uniós tagságról szóló tavalyi népszavazás eredményével. A hírek szerint Hammond és Rudd kijelentései felbőszítették Boris Johnson külügyminisztert is. Sajtójelentések szerint sem Foxot, sem pedig Johnsont nem tájékoztatták előre a pénzügy- és a belügyminiszter kijelentéseiről, és a külügyminiszter még azt is cáfolni kényszerült, hogy lemondását tervezi az ellentétek miatt.

Kommentárok szerint az amúgy szabadságát töltő Theresa May helyett - aki hétfőn a pihenését megszakítva Belgiumba utazott a harmadik ypres-i csata kezdetének századik évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású megemlékezésre - szóvivője igyekezett elsimítani az ellentéteket a személyek szabad áramlására vonatkozó kormányzati állásponttal kapcsolatosan.

A munkaerő szabad mozgása egyike az Európai Unió négy szabadságelvének a tőke, a javak és a szolgáltatások szabad áramlása mellett.

Nagy bajba kerülhet a brit gazdaság
A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, és ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott átfogó szektorelemzésében.

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo