Szeretnének bővíteni a munkaadók, csak nincs miből

A magyar munkaadók 2018. első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg 78% semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +14%-os. Létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék így 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: „A magyarországi munkáltatók óvatosabban terveznek a következő negyedévre, de a felvételi szándék még mindig magas. A munkáltatók alapvetően létszámnövekedést terveznek a következő három hónapban is, de attól tartanak, hogy a 8,2%-os minimálbér emelés - ami 2018. január 1-jén lép életbe - illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk.

Ágazati összehasonlításban a Gyártás és a Szállítmányozás-raktározás területén tapasztalható kiemelt felvételi kedv A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek. A legerősebb felvételi szándékot a Gyártás szektor munkáltatói jelentették +27%-os munkaerő-piaci mutató értékkel. Az Szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói jelentõs, 23%-os gyarapodást jósolnak. Az Építőiparban és a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban is egészséges felvételi szándékot jelentettek +19% és +16%-os kilátásokkal. A folyamatosan növekvő felvételi szándék másik 2 szektorban, a Vendéglátás illetve Kis- és nagykereskedés szektorokban is kimutatható, +12%-os mutatóval, míg a Köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették a legmérsékeltebb +1%-os eredményt.

“Magyarországon az elmúlt 2 egymást követő negyedéves előrejelzésben a gyártás területén mutatták ki a legmagasabb felvételi szándékot ami lehet a gépjárműipar folyamatos fejlődésének az eredménye”

"Az autóiparban több mint 150 000 fő dolgozik jelen pillanatban, és további 10-15%-os növekedésre számítunk ezen a területen." Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből nyolc iparágban gyengült. A legnagyobb mértékű csökkenést 7 százalékponttal az Építőiparban és a Köz-, szociális és lakossági szektorokban jelentették. A Pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban a munkáltatók 6 százalékpontos csökkenést jelentettek, illetve az előrejelzés 4 százalékponttal gyengébb a Villamosenergia-, gáz- és vízellátás, a Gyártás és a Kis- és Nagykereskedelmi szektorokban. Azonban a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazat előrejelzése 4 százalékponttal nőtt. A 2017. első negyedévéhez képest a kilencből öt iparágban csökkent a Munkaerő-piaci mutató értéke. A legjelentősebb, 13%-os gyengülést a Kis- és Nagykereskedelmi szektorból jelentették. A Köz-, szociális és lakossági szektor munkáltatói 9 százalékpontos csökkenést mutatnak, és az előrejelzés 8 illetve 7 százalékponttal gyengébbek az Építőiparban és a Vendéglátás területén. Azonban két másik ágazatban erősödő felvételi szándékot jelentettek. A Gyártás szektorban 5, a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazatban 4 százalékponttal nőtt a Munkaerő-piaci mutató.

Regionális összehasonlítás

A 2018. január-márciusi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. Az budapesti munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot +22%-os munkaerő-piaci mutató értékkel, míg Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon +18% és +17%-os emelkedést mutatnak. A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is pozitív kilátásokról számolnak be a munkaadók, +15%-os növekedéssel, míg a legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Dél- Dunántúlon jelentettek +4 %-os értékkel. "A magyar befektetési feltételek továbbra is kedvezőek a külföldi gyártók számára. A Közép-dunántúli térségben egy külföldi multinacionális vállalat magyar leányvállalata mintegy 3,15 milliárd forintos befektetéssel bővíti a gyár kapacitását, míg egy másik külföldi szervezet közel 15 milliárd forintot invesztál egy dél-alföldi gyárba.

A kormány több milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt munkahelyteremtő beruházásokra, amik az elkövetkező években több ezer új munkahelyet eredményeznek majd.”

Nyugdíjasok oldhatják meg a munkaerőhiányt
A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást – vélekedtek az előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) budapesti konferenciáján.
2017 év végéhez képest nyolcból hat régióban csökkent a felvételi szándék. Az Észak-Alföldön jelentős, 18%-os csökkenést jelentettek, illetve a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon 12, illetve 6 százalékponttal gyengébb a munkaerő-piaci mutató. Egyedül a Dél-Alföldön javultak a kilátások az előző negyedévhez képest, ahol 3 százalékpontos növekedést jelentettek. Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben gyengültek a kilátások. A legjelentősebb 17 százalékpontos visszaesésről az Észak-Alföldön számoltak be. A dél-dunántúli munkaadók 15 százalékpontos csökkenést mutatnak, illetve Észak-magyarországon 5 százalékponttal gyengébb munkaerő-piaci mutató. A felvételi szándék azonban három régióban - köztük Közép-Magyarországon és Budapesten – javultak, 7, illetve 4 százalékpontos emelkedéssel.

Budapest

A munkáltatók Budapesten jelentették a legerősebb felvételi szándékot. A 22%-os munkaerő-piaci mutató a legerősebb mióta a ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2009-ben indult. A 2017 első negyedévéhez képest az elkövetkező negyedévre vonatkozó számok 4 százalékponttal javulnak.

Cégméret szerinti összehasonlítás

Növekedésre lehet számítani mind a négy szervezeti méret kategóriában az elkövetkező negyedévben. A legerősebb felvételi szándékot a nagyvállalatok jelentették +27%-os felvételi szándékkal, míg a kilátások a középvállalatok és kisvállaltok esetében +17% és +12%-os felvételt tervez, míg a mikrovállalatok előrejelzése +8%-os. Az előző negyedévhez képest a középvállalatok jelentősen gyengébb kilátásokról számoltak be mintegy 13 százalékpontos csökkenéssel, illetve a kis- és nagyvállalatok is visszaesést mutatnak 3 és 2 százalékpontos gyengüléssel. A mikrovállalatok viszonylag stabil felvételi szándékot jelentettek. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a négyből három vállalati méretben csökkenő felvételi szándékról számoltak be. A mikrovállalatok 6, a kis- es nagyvállalatok 5 és 3 százalékpontos gyengülést mutatnak, míg a nagyvállalatok enyhe javulást, 3 százalékpontos növekedést jelentettek.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo