2012. szeptember 20. 15:10 | kfarkas

Termőföld

Börtön jár a zsebszerződésért

A kormány szerdai ülésén elfogadta a zsebszerződések elleni küzdelem fejleményeiről, illetve az idén március végén létrehozott tárcaközi bizottság eddigi munkájáról és eredményeiről szóló jelentést – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön. A jelentés kiemelte, hogy a zsebszerződés fogalmi körébe tartozó jogi aktusok a hatályos magyar jog szerint semmisek.

A zsebszerződések büntetőjogi szabályozása 2013. július 1-jén lép majd hatályba. Eddig az időpontig az érintettek szabadon, jogkövetkezmények nélkül feltárhatják a megkötött megállapodásokat, ezt követően azonban 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel kell szembenézniük. Az ügyletek feltárásához fűződő társadalmi érdek a résztvevők megbüntetéséhez fűződőnél erősebb, így az ügylet feltárása hatóság előtt, még mielőtt az tudomást szerezne róla – korlátlan enyhíthetőséget tenne lehetővé az eljárás során – hívja fel a figyelmet a VM közleményében.

A téma részletes hátterét itt olvashatja!

A kormánynak megalakulása óta alapvető célja a szuverenitás alapját képező magyar termőföld nemzeti hatáskörben tartása és az ennek megfelelő jogi szabályozás megalkotása – áll a közleményben. Ennek része a földügyi jogszabálycsomag első elemeként benyújtott földforgalmi törvényjavaslat és a zsebszerződésekkel szembeni szigorú állami fellépést koordináló tárcaközi bizottság munkája is – hangsúlyozza közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Zsebszerződés
A zsebszerződések olyan jogi konstrukciók, amelyek elfedik a valódi vevő – elsősorban a külföldi személy – tulajdonosi jogait. Illegális a dátum nélküli, de ellenjegyzett adásvételi szerződés. Legális megoldás azonban, ha a külföldi érdeklődő megbízottja, “strómanja” vásárol, majd a külföldi által alapított magyar cég hosszú távú haszonbérletbe veszi a földet, illetve a strómannak a föld értékével megegyező kölcsönt nyújt, amelynek a fedezete a stróman földtulajdona öröklési, értékesítési tilalommal. Így a birtoklás, a használat és közvetett úton a rendelkezési jog is biztosított. Becslések szerint hazánkban akár 350-400 ezer hektár is külföldi ellenőrzés alatt lehet.


 
Cikk nyomtatása
Megosztás:


 

Jogi kisokos

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: