Használjuk a Facebookot és a Youtube-ot

2016. január 10. vasárnap - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Minden kétséget kizárva megállapíthatjuk, hogy a világ talán két legnagyobb virtuális tere a Facebook és a Youtube, melyek egyfajta globális médiumként működnek. A kereskedők részéről is hiba lenne nem kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket.

használjuk a közösségi oldalakat

Kép: Flickr

A Facebookon már jó ideje lehetséges a hírfolyam, újabb nevén az idővonal beállítása. Természetesen a vállalkozásunkkal kapcsolatos híreket nem a privát profilunkon kell megosztani, hiszen ott eleve korlátozott az ismerősök száma, hanem a jobb lehetőségeket kínáló külön rajongói csoportban. Ott aztán akár azt is megtehetjük, hogy rendszeresen, akár naponta is mailt küldjünk a csoporttagoknak. Ehhez persze érdekeltté kell tenni a reménybeli vásárlókat, hogy csatlakozzanak.

Egy budapesti étterem ezt úgy oldotta meg, hogy szervezett egy akciót, melynek keretében azok, akik a házhoz rendeléskor vagy akár a vendéglőben ülve bemondják a naponta változó jelszót, 10 százalék kedvezményben részesülnek. A jelszót pedig csakis a csoporttagoknak küldték el minden reggel. A csoportmeghívók kiküldésért pedig ajándék limonádét ígértek a fogyasztóvendégeknek. A kevés citromlé, a néhány karika narancs és az egy evőkanál cukorszirup pedig nyilván filléres tételt jelent, pláne, ha összevetjük a reklámértékkel.

A Facebook már korábban is lényeges reklámfelületnek számított, de amióta már szinte mindenki okostelefont használ, még inkább megkerülhetetlenné vált. A mobiltulajdonosok többsége ugyanis folyamatosan online állapotban van, ezért a kiküldött információkkal azonnal elérhetjük őket.

Hogy pontosan hogyan érdemes használni a közösségi médiumot, természetesen az üzlet profiljától is függ. Figyelembe véve, hogy a Facebookot elsősorban a fiatal közönség használja, előnyös, ha a szövegstílusunk laza, de természetesen nem közvetlenkedő. Egyre több kereskedő jön rá egyébként, hogy a rajongói csoport segítségével nem csak saját imázsát alakíthatja, hanem a felületet akár még értékesítheti is tevékenységének megfelelően. Már néhány ezres garantált látogatottság is elegendő lehet a hirdetésszervezésre: egy étterem csoportjában nyugodtan reklámozhatunk fűszereket vagy konyhai eszközöket, de akár egy kozmetikus is hirdethet bőrápoló készítményeket.

Pusztító hibák a közösségi médiában
Habár a közösségi oldalak a fogyasztók elérésének egyik legolcsóbb és leghatékonyabb eszközei, van egy nagy veszélyük: a hibáknak itt katasztrofális következménye lehet, akár egy egész cég belebukhat a felhasználók haragjába. Mutatunk néhány emlékezetes hibát, amelyek elkerülhetőek lettek volna.

Egyelőre legnagyobb számban a zenészek élnek a Youtube-ban rejlő lehetőségekkel, de érdemes a teret az egyéb tevékenységű vállalkozóknak is jobban kihasználniuk. Kiválóan alkalmas a felület aerobic oktatók, testépítőedzők vagy akár cukrászok, szakácsok bemutatkozására is. A tapasztalatok szerint az ilyen megjelenések népszerűsítik az éttermeket: a nézők látják, hogy a konyha professzionális és tiszta. Attól nem kell tartani, hogy a videót megnézők azért nem ülnek be egy cukrászdába, mert már tudják, hogyan készül a marcipán és ezért inkább maguknak elkészítik otthon.

Egyrészt aligha tart bárki is magánházban kőhengergépet, másrészt az, hogy a videón látják, hogy mennyire professzionális a munka egy üzemben, bizalmat gerjeszt. Az éttermek séfjei is nyugodtan elárulhatják receptjeik egy részét: a jó videókat a nézők megosztják barátaikkal, így ismertebbé válik vállalkozásunk. A szakácsfilmeket ráadásul sokan csak érdeklődésből nézik meg, nem pedig azért, hogy ténylegesen hozzálássanak otthon a barnamártás 10-12 órás elkészítésének.

Az emberek nagy része nem szívesen olvas el nagyobb terjedelmű szövegeket, de érdekes videókat szívesen megtekint. Akár egy kőműves, egy divattervező, vagy egy építészmérnök is készíttethet magáról bemutatkozó imázsfilmeket. Ezekben kötetlenebb hangvételben beszélhet tevékenységéről és munka közben is megmutathatja magát.

K.

Még spórolnak a marketingen a hazai kkv-k
Továbbra sem számítanak a marketingbüdzséjük emelésére a hazai kkv-k – derül ki egy friss felmérésből. Az idei évben elsősorban új vevők, új piacok meghódítására, és a tanulásra, kompetenciafejlesztésre koncentrálnak majd.
Piac & marketing
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor