2012. február 08. 10:05 | piac-profit.hu

BÉREMELÉS

Infláció alatt marad a béremelés

2012-ben is, immár ötödik éve az infláció alatt marad a tervezett béremelés, derül ki a Hay Group 2011. december végén és 2012. január elején készített felméréséből. A kutatás rávilágít arra is, hogy idén januárban a cégek kiugróan magas hányada még nem tudott dönteni a béremelésekről és csökken a cafeteria nettó értéke is 2012-ben.

A Hay Group minden évben elemzi bruttó reálbérek alakulását. A felmérések szerint 2007 óta nem volt olyan év, amikor a tervezett átlagos béremelések meghaladták volna az infláció értékét. 2012-ben 5 százalékos infláció mellett (a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint) átlagosan csupán 3,6 százalékos béremelést terveznek a vállalatok. (A bérkompenzációval kapcsolatban a kormány és az érdekképviseletek egy többlépcsős kompenzációs mechanizmusról állapodtak meg.)

Az alacsonyabb munkakörökben dolgozók magasabb emelésekben fognak részesülni, mint a vezetők, állapítja meg a kutatás. Azok a cégek, amelyeknél dolgoznak alacsony keresetű munkavállalók, a béremelésre fordítható keret csaknem felét (46,1 százalékot) a kötelező béremelésre használják fel idén. A felmérésében részt vevő cégek 10 százaléka számolt be arról, hogy a teljes béremelési összeget az alacsonyabb keresetűekre fordítják.

A vezetők továbbra is nyertesei a 2011-ben bevezetett adóváltoztatásoknak, de az ő bérük is az infláció alatti mértékben nő majd. A vállalatok több mint harmada (36 százalék) azt állította, hogy a kötelező béremelés által nem érintett munkakörökben kisebb lesz a béremelés, és ezeknél a cégeknél a vezetők bérének emelkedése jelentősen elmarad majd a korábbi években tapasztaltaktól. A Hay Group felméréséből az is kiderül, hogy a vállatok nagy része figyelembe vette a kormányzati előírásokat a bérkompenzációra vonatkozóan. (Hogy számítandó az elvárt bér?)

A juttatások is csökkennek

A megnövekvő bérköltségeket a vállalatok egy része a juttatások csökkentésével ellensúlyozza, így 2012 lehet az első év, amikor a cafeteria terjedése komolyan megtorpan. A felmérésben megkérdezett vállalatok 14 százaléka csökkenti az erre fordított keretösszeget. Idén csökken a munkavállalók juttatási csomagjának nettó értéke is. Az összes vállalat bruttó értéken átlagosan mindössze 1,4 százalékkal növeli a cafeteria összegét, miközben annak adóterhe 10 százalékkal nőtt.

A törvényalkotó azonban lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató az elvárt bérelemelés 25 százalékát cafeteriában adja. A Multi-Pay sajtóközleménye szerint ezt a lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen a cafeteria a dolgozók számára érzékelhetően több elkölthető forintot eredményez, mintha ugyanakkora emelést bruttó bérként kapnának. Amíg 10 ezer forint vállalati költség 4,7 ezer forint nettó munkabért jelent, addig a cafeteria juttatás 7,6 ezer forintot, az 51,17 százalékos (16 százalék SZJA valamint a 27 százalék EHO 1,19-szorosa) adózású béren kívüli juttatás – ilyen lehet például az ételfogyasztás – pedig 6,6 ezer forintot.

Azoknak a munkáltatóknak, amelyek szeretnének a havi ötezer forintig adható Erzsébet-utalvány feletti összegben étkezési juttatást adni a munkavállalóiknak, érdemes lehet csatlakozni a Multi-Payhez. A feltöltött cafeteria-keretek – az egyéni számlás nyilvántartás és a kártyás rendszer összekapcsolásának köszönhetően – a munkáltató által utalt pénz megérkezésével egy időben a többfunkciós cafeteria-plasztikról azonnal költhetőek. Az ételfogyasztás 11 ezer POS-terminálon – többek között a Tesco, a Spar, a Csemege-Match, a Cora és a Coop üzleteiben – váltható be.

kulcsszavak:

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: