Jön a büntetés, ha „elmegy” az áram

2017. október 19. csütörtök - 11:20 / piacesprofit.hu
  •    

Az 50 kW feletti teljesítménnyel rendelkező szolárparkok esetében is elvárás a villamosenergia-hálózat távfelügyeleti rendszerébe történő integrálás. A Phoenix Contact fejlesztése révén tavaly több mint 700 000 ügyfélnél sikerült a jelentkező hiba beavatkozási idejét 3 perc alá szorítani.

Szerencsére inkább már csak régi emlékként él a fogyasztókban, hogy olykor akár órákra is „elment” az áram. A kényszerű szünet kiiktatása azért volt lassú, mert a zárlatot vagy üzemzavart a szolgáltató szakembereinek manuálisan kellett megtalálnia, majd a helyszínre történő kiszállással elhárítania. A villamosenergia-hálózatokba épített korszerű eszközök révén azonban a hiba helyének meghatározása ma már gyakorlatilag azonnalivá és automatikussá vált.

napelemek

Kép: Freeimages.com

A projekt eredményeként a hálózaton jelentkező hiba beavatkozási idejét 30 percről 3 perc alá sikerült szorítani. „Az alkalmazott megoldás lelke a mintegy 1250 állomásba beépített Phoenix Contact ILC 150 GSM/GPRS vezérlő. Lényegében ezzel a szolgáltató képessé vált a hálózat állapotának teljes körű felügyeletére és szükség esetén annak módosítására is. Probléma esetén a műszaki csapat már nem hosszas hibakeresésre, hanem gyors elhárításra indul, míg a központban a probléma helyének meghatározása révén azonnal visszakapcsolhatók a zárlatmentes szakaszok. Így a kiesés nagyságrendekkel kevesebb fogyasztót érint, ráadásul őket is rövidebb ideig” – avat be a korszerű villamosenergia-hálózat üzemeltetésébe Pálos Gábor, a Phoenix Contact magyarországi képviseletének vezetője.

A megoldás persze nemcsak a fogyasztóknak kedvez, az ilyen hálózat alacsonyabb költséggel üzemeltethető, a maximális hibaelhárítási idők teljesítésével elkerült bírságokról már nem is beszélve. Ez utóbbi kapcsán ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal – az európai uniós szabályozással összhangban – kötelező „szintidőket” ír elő, ezek teljesítése pedig elképzelhetetlen az ELMŰ-nél is bevezetett rendszerek nélkül.

A naperőműves hálózatoknak is kötelező az automatikus hibajelzés

A napelemek árának csökkenése és az ehhez társuló támogatások az elkövetkezendő években jelentősen növelhetik a megújuló energia alkalmazását Magyarországon. A házi erőművek mellett a társasházi fejlesztések esetében is egyre gyakoribb a napelemrendszerek telepítése. Ezen kiserőműveknél a teljesítmény gyakran már 50 kW feletti, azaz ilyen esetekben a naperőmű parkot már középfeszültségű villamos hálózatra kell csatlakoztatni, ami extra technológiai elvárásokat támaszt a projekt tervezőivel, illetve kivitelezőivel szemben.

Áfacsökkentést a napelemekre is
Környezetvédők arra szólítják fel a kormányt, hogy tegye itthon is könnyebben elérhetővé és olcsóbbá a napenergiát a háztartások számára. Ehhez többek között mérsékelni kellene a napelemek áfáját és csökkenteni az indokolatlanul magas termékdíjat.

„Lényegében az 50 kW feletti teljesítményre képes szolár erőművek esetében szintén kötelező kiépíteni a hálózat állapotának intelligens felügyeletét biztosító megoldást. Enélkül ugyanis lehetetlen az áramszolgáltatói rendszert a mindenkori üzemállapotnak megfelelően, optimálisan üzemeltetni. Ráadásul az áramszolgáltatók maguk is a csatlakozás feltételeként szabják meg az okos távfelügyetelet” – tette hozzá Pálos Gábor. Hiába tehát a jogszabályban is megfogalmazott kötelező átvétel rendszere, a szolgáltatók megtagadhatják a szolárpark csatlakozását, ha az a beruházás keretében nem biztosítja a távfelügyeleti rendszerébe történő integrálását.

 

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor