Júliustól az ételautomatákban is figyel a NAV

2018. március 22. csütörtök - 09:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az italautomatát üzemeltető vállalkozásoknak még több mint három hónapjuk van az úgynevezett automata-felügyeleti egység beszereltetésére. A szerkezettel az adóhivatal követni tudja a forgalmi adatokat, de egyben az üzemeltetőt is értesíti a bevételekről és a készletről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek tulajdonosainak jelentős része nem fizet adót az automaták forgalma után, ezért szükséges az automata-felügyeleti egység, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és ital-automaták forgalmát, mint a pénztárgépekét.

Adózás 2018: idén is van mire figyelni
Hiába csökkent a szociális és az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt még nőnek is a vállalkozók adóterhei – vélekedett lapunknak Zara László.

A kormány az érintett vállalkozásoknak 120 ezer forintot biztosított az automata felügyeleti egység beszerzéséhez.  A július 1-jei határidővel és az időpontfoglalási rendszerrel is segíti az ital-automatát üzemeltető vállalkozásokat, hiszen így még minden érintettnek bőven van ideje az automata felügyeleti egység beszerelésére, időpontot a Magyar Postán lehet kérni.

Az adóhivatal eddig mintegy 700 vállalkozásnak összességében 23.600 üzembehelyezési kódot adott ki. Tegnapig már kétezer ötszáz automatába be is szerelték a felügyeleti egységet, amely nemcsak a hivatalnak szolgáltat naprakész adatokat, hanem a vállalkozónak is. Az automata üzemeltetője az új, online rendszernek köszönhetőn azonnal értesül például arról is, ha egy termékből már csak néhány darab van az automatában.

 

Adózás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor