2012. augusztus 08. 15:30 | PP/MTI

BERUHÁZÁS

Százötvenmillió munkahelyteremtésre zalai kisvállalkozásoknak

Csaknem 157 millió forintot nyertek el Zala megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a munkahelyteremtő beruházások támogatására kiírt pályázaton.

A pályázati támogatásnak köszönhetően a kisvállalkozói szektor 94 új munkahelyet tud létesíteni a megyében, ebből 67 helyre álláskeresőt vesznek fel. A támogatás lehetővé tette azt is, hogy megőrizzenek 208 már meglévő munkahelyet is.

A támogatott beruházások mintegy 27 százaléka hátrányos helyzetű kistérségben, Pacsa, Zalakaros, Letenye környékén valósul meg – közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Igazgatója. Amennyire a jogszabályi környezet lehetővé tette, a legegyszerűbb módon fogalmazták meg a pályázatot, hogy a vállalkozóknak ne kelljen pályázatírókat felkérniük, és a nyertesek minél hamarabb hozzájuthassanak a támogatási összeghez – tette hozzá.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott szerint a pályázat illeszkedik az Egymillió munkahelyet tíz év alatt címmel meghirdetett munkahelyteremtő programhoz. Mintegy 600-800 kis- és középvállalkozás pályázatára számítottak, a cél ugyanis az volt, hogy legalább 5,5 ezer új munkahelyet teremtsenek, és legalább 10 ezer meglévő álláshelyet is megőrizzenek az országban – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Tőkegarancia munkahelyteremtéshez
Munkahelyteremtő beruházások támogatásához is vállal pályázati garanciát a Start Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt, NFA-2012-KKV kódjelű pályázati program keretén belül idén 584 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást 7,3 Mrd Ft értékben.

A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 10 milliárd forint állt rendelkezésre. Az új Széchenyi Terv pályázati programjaihoz kapcsolódva új munkahelyenként 500 ezer forint támogatást nyerhettek el azok az induló vagy már működő kkv-k, amelyek vállalták az álláskeresők felvételét, és huzamosabb, teljes munkaidőben történő foglalkoztatását.

Most van pénz munkahelyteremtésre

Holnaptól lehet pályázni a „Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtési képességének támogatása" című (GOP-2012-2.2.4 kódszámú) kiírásra. A pályázók újonnan létrehozott munkahelyen új munkavállalók foglalkoztatására igényelhetnek támogatást.

Új munkavállaló foglalkoztatására 1 és 20 millió forint közötti összegre pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalatok – leszámítva a Közép-Magyarországi régió cégeit és azokat, amelyek nem rendelkeznek legalább egy lezárt üzltei évvel, illetve nem tettek eleget a 299/2011. (XII.22.) Korm. rendeletben foglaltaknak – azaz nem emelték meg dolgozóik munkabérét 2012-ben a rendeletben elvárt mértékkel.

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: