2012. szeptember 17. 15:54 | kfarkas

kkv-pályázatok

Tízből hat fiatal gazda hibázik

A korábban EMVA fiatal gazda támogatást elnyert gazdálkodóknál az elmúlt időszakban nagy számban folytatott le az MVH ellenőrzéseket, az AGRYA tapasztalatai szerint tízből hat fiatal gazda hibázik a támogatás felhasználása során.

Már a tavasz végétől kap az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) arra utaló információkat, hogy több esetben vélnek felfedezni az MVH ellenőrei szabálytalanságokat. Az AGRYA figyelemmel kísérte a folyamatokat, de nem nyilvánított véleményt, várta, hogy nagyobb számban záruljanak le az ellenőrzések – olvasható a Szövetség honlapján.

Nemrégiben az AGRYA-val kapcsolatban álló pályázati tanácsadók és jogász szakemberek tapasztalatait összegezték a fiatal gazda ellenőrzésekhez kapcsolódóan.

A fiatal gazdálkodók közül tízből hatan hibát vétenek a források felhasználásánál. – Kép: SXC

Eszerint az ellenőrzésen átesett gazdálkodók jóval több, mint felénél véltek felfedezni támogatás visszafizetését is eredményező problémát az MVH ellenőrei. Az előbbieket megerősíti, hogy egy nemrégiben lezajlott nyilvános szakmai rendezvényen az MVH tájékoztatása szerint 140 fiatal gazda támogatással kapcsolatos helyszíni ellenőrzésből 93 esetben találtak problémát az ellenőrök és ez összességében több mint 670 millió forintnyi visszafizetést eredményezett.

„Nem állítjuk, hogy a gazdálkodók szakmailag és adminisztratív szempontból minden esetben tökéletesen használják fel az elnyert támogatásokat, ezen a területen van még lehetősége a magyar gazdáknak a fejlődésre. Az azonban elgondolkodtató, ha az ellenőrzött kedvezményezettek több mint 60%-a hibázik, legalábbis az MVH szerint. Az ilyen arányú problémás ügy mögött lehetnek adminisztratív vagy eljárási okok, de ugyanígy más jellegű rendszer hibák is, a gazdálkodói mulasztások mellett” – áll a szervezet közleményében.

Az AGRYA Elnöksége emiatt úgy döntött, hogy összegyűjti, elemzi és összegzi a problémás, visszafizetést eredményező ellenőrzések tapasztalatait. Az AGRYA bízik benne, hogy az elemzés segítséget nyújt majd abban, hogy a most tapasztalt, nem elfogadható helyzet megváltozzon, hogy az esetleges adminisztratív vagy rendszer hibák napvilágra kerüljenek. A lehetséges rendszer hibák feltárása segíthet abban is, hogy az érintetteknek – feltéve, hogy vétlenek – ne kelljen hosszú bírósági eljárásokban bizonyítaniuk igazukat.

Az AGRYA várja az ellenőrzések után elmarasztalt fiatal gazdáktól az ellenőrzéssel kapcsolatos dokumentumokat. Így különösen az eredeti támogatási kérelem, a helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyv és a visszafizetést elrendelő MVH határozat másolatát. A megküldött anyagokat pályázati tanácsadók és a jogászok segítségével elemzi az AGRYA. Az általánosítható tapasztalatokról javaslatokat is tartalmazó összegzés készül. Ezt az AGRYA megküldi a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MVH illetékeseinek. A dokumentumokat 2012. szeptember 30-ig várja az AGRYA szkennelve, Pdf formátumban az mvhugyek@gmail.com email címre vagy az AGRYA 1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28 postai címre.

További támogatás fiatal gazdák termőföld-vásárlásához

Mint azt korábban a Piac & Profit megírta, a kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A hitelprogram alapján a termelők a szabad mezőgazdasági de minimis – azaz kis összegű – keretüknek, valamint a hitelbírálati szempontoknak megfelelően legfeljebb 25 millió forintot, a fiatal gazdálkodók pedig 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe. A tájékoztatás szerint 20-25 millió forintból, a földáraktól függően, 25-50 hektár termőföldet is lehet vásárolni.

Kedvező kamat

A kamat mértéke 8,5 százalék körüli, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év. Az önerő nagysága pedig a vásárlás nettó költségének legalább a 15 százaléka. Az önerő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból is állhat.


 
Cikk nyomtatása
Megosztás:

Nisanth
2012-10-04 - 20:12

jaj, de izgalmas, sokat mondf3 re9szletek! az a kreeszt annyira jf3 f6tlet! zsugorke1bf3l ke9szfclt? sok időt, f6tletet e9s jf3 halade1st kedve1nok nektek! (a pe9nteki ke9p nagyon hie1nyzik, mindig letf6ltf6m. nem lehetne esetleg utf3lag megkapni?)


 

Pénzszerzés

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: