Még olcsóbb lehet a benzin

2016. február 15. hétfő - 09:25 / piacesprofit.hu
  •    

A heti átlagos piaci változások alapján, benzinnél 2-3 forint körüli csökkentés várható, a gázolajnál szintén 2-3 forint körüli csökkentési lehetőséget mutatnak a számok. Mivel a hét utolsó két napján áremelkedés volt, ezért elképzelhető, hogy ezek a kisebb változtatások elmaradnak.

megint drágul a tankolás a benzineseknek

Kép: Pixabay

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. A Brent spot kőolaj ára a héten 29-32 dollár között változott, heti átlagban 1,8 dollárral, 6%-kal csökkent az ár. Az árak a hét első négy napján csökkentek, majd pénteken jelentősen emelkedtek. A heti olajpiaci fejleményeket az árcsökkenés irányába az tolta, hogy a túltermelés továbbra is jelentős, a tárolási lehetőségek közel állnak a telítettséghez. A pénteki áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az Egyesült Arab Emirátusok energiaügyi minisztere bejelentette, hogy az OPEC országok készek a termelés visszafogásáról tárgyalni. Szintén erősítette az emelkedést, hogy a hosszabb távra vonatkozó pénzügyi, kockázati befektetések volumene az olajtőzsdén jelentősen megemelkedett. Érdekes módon a dollár gyengülése nem tükröződött az árváltozásokban, valamint az sem, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 28-cal csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentős mérséklődés.

A forint árfolyama a február 8 – február 12-i héten 276 Ft/dollár körül ingadozott, öt forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban változatlan volt, a dollár árfolyama viszont jelentősebben gyengült az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. Az forintárfolyam erősödése felerősítette a benzin- és a gázolajár csökkenését forintban számolva, más oldalról az erősödés fékezte az áremelkedést forintban mérve – írta heti előrejelzésében a a GKI Energiakutató.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 7-9, a másik két piacon is 6-9 forint közötti árcsökkenést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 3-4 forintos a másik két piac árait alapul véve 4-5 forintos csökkentés lehetséges. Február 12-én a benzin ára 6 forinttal csökkent, ezért hétfőn, február 15-én, a benzinnél 2-3 forint közötti árcsökkentés bejelentése lehetséges, a dízelnél hasonló mértékű árcsökkentés elképzelhető. A döntést valószínűleg az is befolyásolja, hogy a hét utolsó két napján az üzemanyagárak (és az olajár) emelkedésbe fordultak, így emiatt el is maradhat az árcsökkentés.

A benzin ára 301-303 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 298-300 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 17%-kal csökkent.

Energia: ez van, ha elszáll a húzóerő
Izgalmas évet zárt és izgalmas év elé néz az energiaszektor globálisan és Magyarországon is. Globálisan az alacsony olajár befolyásolja a fogyasztást és az ágazat szereplőinek profitabilitását. A hazai piacon ezen túlmenően a változó szabályozás, az állami jelenlét erősödése és a 2013-ban indított rezsicsökkentés is meghatározza a lehetőségeket.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor