Műszakiak nélkül maradhatnak a kkv-k

2012. augusztus 02. csütörtök - 16:42 /
  •    

A mérnökhallgatóknak csak ötöde tartja megfelelő munkahelynek a magyarországi kkv-kat, így a szektor hamarosan komoly szakemberhiánnyal nézhet szembe. A multinacionális vállalatok jobb eséllyel indulnak a szakemberekért folytatott versenyben, azonban a hallgatók több mint harmada a legszívesebben elhagyná az országot és külföldön vállalna munkát.

A diákok, fiatal munkavállalók közül egyre többen külföldön képzelik el a jövőjüket, soha még ennyien nem jelezték, hogy elhagynák Magyarországot. A migrációs hajlandóság azonban éppen a frissdiplomás, vagy végzős műszaki végzettségűek között kiugróan magas. Ráadásul az iskolai végzettség szintjével nő a migrációs hajlandóság is. A bizonyos ágazatokban már most tapasztalható szakemberhiány tovább súlyosbodhat, ráadásul az itthon maradó fiatal szakemberek közül csak minden ötödik tartja megfelelő munkahelynek a hazai kkv-szektort, míg 78 százalékuk inkább a multinacionális vállalatokat preferálja – derül ki a Telenor Magyarország által végzett nem reprezentatív kutatásból.

Forrás: Telenor Magyarország
Forrás: Telenor Magyarország

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) végzős hallgatói körében végzett felmérésből kiderült, hogy a külföldi munkavállalást tervező diákok több mint fele inkább mégis itthon maradna, ha egy Magyarországon működő multinacionális cégtől kapna állásajánlatot. A frissdiplomásoknak a vonzó fizetés mellett fontosak a karrierkilátások, a szakmai fejlődés lehetősége, a munka-magánélet egyensúlya és a munkahely megbízhatósága is.

Minden harmadik végzős mérnök külföldre menne

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 38%-a dolgozna szívesebben külföldön, mint itthon. 13% már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását. Az említett okok között toronymagasan vezet a magasabb fizetés, illetve az ezzel összefüggő magasabb életszínvonal, ezt követi a szakmai fejlődés lehetősége.

Forrás: Telenor Magyarország
Forrás: Telenor Magyarország

Legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, az USA-ban, Svájcban és Ausztriában szeretnének dolgozni. Döntő többségük viszont előbb-utóbb visszatérne: 21% 1-2 év, 39% 3-5 év, 31 százalék pedig ennél is hosszabb idő után. A külföldet választók 10%-a szeretne végleg letelepedni Magyarország határain túl.

A jövedelem a legfontosabb szempont

Elsősorban a magas fizetés győzné meg a fiatal mérnököket, hogy Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Munkahelyválasztáskor a végzősök számára a vonzó fizetés, juttatási csomag bizonyult a legfontosabb szempontnak, a megkérdezettek közel harmada sorolta az első helyre, s közel háromnegyedük választotta a legfontosabb öt közé.

Forrás: Telenor Magyarország
Forrás: Telenor Magyarország

Szintén fontos szempont szakmai fejlődés lehetősége, e mellett a munkahely biztosítsa a munka és magánélet egyensúlyát, valamint legyen megbízható és stabil. A vágyott magas jövedelmet és karrierkilátásokat a válaszadók megítélése szerint leginkább a versenyszféra, azon belül is a multinacionális vállalatok tudják biztosítani számukra.

A hallgatók több mint háromnegyede (78%) tartotta jellemzőnek ezekre a cégekre, hogy vonzó fizetést, juttatási csomagot kínálnak, míg a hazai nagyvállalatokra a megkérdezettek negyede, a KKV-kra ötöde, az állami szférára tizede tartja ezt jellemzőnek.

Forrás: Telenor Magyarország
Forrás: Telenor Magyarország

Szakmai fejlődési lehetőséget és ösztönző munkafeladatokat szinte egyenlő mértékben várnak el a végzős mérnökök a multinacionális cégektől (57% és 55%) és a kis- és középvállalkozásoktól (56% és 52%). Míg a munka és magánélet egyensúlyát leginkább a KKV-khoz; a dinamizmust és a fejlődő vállalat képét a multinacionális cégekhez (67%) társítják a válaszadók.

A multinacionális cégek ajánlatáért maradnának

A külföldre készülő a mérnökhallgatók fele megváltoztatná terveit, és inkább mégis itthon maradna, ha állásajánlatot kapna a szakmájában egy multinacionális vállalattól. Ők elmondták, hogy nehézséget okozna nekik az elszakadás: a család, barátok hiánya (75%) mellett a kulturális kötődés, az ismerős nyelv hiánya (40%) is kellemetlen velejárója a külföldi munkának.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor