A kormány is belátta: nem lesz itt növekedés az idén

2012. szeptember 19. szerda - 10:25 / piacprofit.hu
  •    

Nem várt módon a japánok is besegítettek: 10 ezermilliárd jennel, azaz mintegy 127 milliárd dollárral (55 ezer milliárd jenre) megfejelték az eddigi állampapír vásárlási programjukat. A bankok megsegítésére szolgáló alapot, amely 25 ezer milliárd jenre rúg, nem változtatták meg. A lépés meglepetésként érte a piacot, hiszen 21 elemzőből csupán 5 számított valami hasonló lépésre.

A piacok amúgy is elértek abba az állapotba, hogy emelkedhetnek, hiszen a rövidtávú indikátorok alapján befejeződött sok esetben a korrekció. Így ma az Erste elemzői szerint a DAX és a BUX is újra emelkedő pályára kell, hogy álljon.

USA, Európa

– Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók, a kezdeti emelkedés után alábbhagyott a jó hangulat és nulla környékén zártak az indexek (Dow 0,09%, Nasdaq -0,02%, S&P500 -0,15%).

– Makro hírekben szegény volt a tegnapi kereskedés, egy fontosabb adat, az NAHB házárindex érkezett a tengerentúlról, a mutató a várt 38 helyett 40-re emelkedett szeptemberben.

– A St. Louis-i Fed elnök, James Bullard a Reuters-nek adott interjúban azt mondta, hogy a legutóbbi ülésen az újabb monetáris élénkítés ellen szavazott, szerinte ez a program még túl korai, mert a döntéshozóknak meg kellett volna várniuk a gazdaság lassulását jelző egyértelműbb jeleket. Bullard már korábban is hűtötte a kedélyeket a QE3-mal kapcsolatban.

– Jean-Claude Juncker szerint a bankuniót nagyon alaposan át kell gondolni, mert nehéz feladat egyszerre 6.000 bankot felügyelni.

– Több mint 3%-ot zuhant a FedEx szállítmányozó cég árfolyama, mert a tegnapi gyorsjelentést követően a vállalat profit warningot tett közzé. A vezetés a 6,9-7,4 dolláros idei évre korábban várt részvényenkénti eredményt csökkentette 6,2-6,6 dollár közé. A jövő hónapban ismerteti a cég a költségcsökkentő programját.

– A Research In Motion arra a hírre száguldott 2%-ot, hogy megállapodást kötött a Microsofttal. A szoftveróriás árfolyamát pedig az a hír mozgatta, hogy 15%-kal, 23 centre növelte a negyedéves osztalékát.

– Az AMD majd 10%-ot zuhant, miután lemondott a cég vezérigazgatója. Az Apple pedig először zárt 700 dollár felett.

– Ma az ingatlanpiaci adatok (jelzáloghitel igénylések, megkezdett házépítések, kiadott építési engedélyek, használt lakásértékesítés) kerülnek a figyelem középpontjába, és az Adobe is ma publikálja harmadik negyedéves számait.

Olaj, arany

– Vegyes kép rajzolódott ki a tegnap kereskedés során a nyersanyagok piacán. Az arany az újabb, ezúttal japán gazdaságélénkítés hatására erősödni tudott és az árfolyam 11 dollárt emelkedve 1.761 dollárról 1.772 dollárra változott.

– Az olaj árfolyama a tegnapi nap folyamán is nagyot csökkent. Az árfolyam áttörte a 200, a 30 és a 20 napos mozgóátlagot is. Az árfolyam 96,71 dollárról 95,29 dollárra csökkent. A tegnapi nap során megszületett a megállapodás Kurdisztán és a központi iraki kormányzat között. A felek megegyeztek arról, hogy a kurdisztáni export (napi 120 ezer hordónyi mennyiség) fenntartása mellett a régió kitermelését napi 200 ezer hordóra emelnék.

– Amerikában ma publikálják az olaj és benzinkészlet adatokat, mindkettő tekintetében 1 millió hordónyi növekedést várnak.

Devizák

– A dollár kismértékben erősödött a tegnapi nap során az euróval szemben. Az árfolyam 1,3117-ről 1,3048-ra változott. Azonban ma reggel már a támaszszintről fordulni látszik az árfolyam. A dollár erősödése úgy ment végbe, hogy mind Amerikából, mind pedig Európából kedvező adatok érkeztek. A tengerentúlon a várt feletti szintet ért el a NAHB házárindex, míg Európában jelentősen emelkedett a ZEW gazdasági hangulat index.

– Iránymutató makro adatok hiányában a forint árfolyama sem mutatott jelentős elmozdulást. Nyugodt hangulatban tudott egy picit erősödni a forint. Az árfolyam 283,18-ről 282,9-re változott.

Távol-Kelet

– A Fed után most a japán jegybank jelentett be újabb gazdagélénkítő csomagot, melynek keretében újabb 10 trillió (10.000 milliárd) japán jent fordít gazdaságélénkítő programra, ami dollárra átszámítva is 126,7 milliárdot jelent. Az alapkamatot a japán jegybank változatlanul, a 0 és 0,1% közötti sávban hagyta.

– Az eszközvásárlási program keretében fele mennyiségben államkötvényt a másik feléből pedig diszkontkincstárjegyet fognak vásárolni.

– A gazdaságélénkítés hírére nagyot emelkedtek az ázsiai piacok, különösen a Nikkei index, ami 1,6%-kal került magasabbra. A Hang Seng index 1,2%-ot, a Shanghai index 0,36%-ot emelkedett.

– Jó napot zártak az ázsiai autógyártók, ugyanis a Toyota 2,19%-ot, a Nissan pedig 3,99%-ot tudott emelkedni.

– A Samsung bejelentette, hogy a jövő évben a kedvezőtlen piaci kilátások miatt felére csökkenti befektetéseinek nagyságát a félvezető iparágban.

– A kínai bankfelügyelet ösztönözni szeretné a kínai bankokat, hogy a tengerentúlon növeljék eszközállományuk nagyságát. Kína második legnagyobb hitelezője, a China Construction Bank már be is jelentette, hogy 15 milliárd dollár értékben tervez európai felvásárlásokat végrehajtani.

– A Kínába beáramló működő tőke (FDI) nagysága lényegesen meghaladta a várakozásokat. A konszenzus szerint 5,8%-os csökkenést vártak, azonban a tényadat csak 1,4%-kal csökkent.

Határidős piacok: – Ma reggel jellemzően a pozitív tartományban vannak a határidős indexek.

Vállalati hírek

– Megfelelő megoldást fog találni a Dana Gas, hogy kifizesse az októberben lejáró 1 milliárd dollárnyi sukuk kötvényeket, mondta a cég legnagyobb részvényese, a Crescent Petroleum elnöke. A hír kedvező, mert korábban attól lehetett tartani, hogy a Dana eladja 3%-nyi MOL pakettjét, hogy ebből egyenlítse ki a kötvényeket.

– Az iraki kormányszóvivő tegnap bejelentette, hogy az iraki kormány megállapodott a kurd régió kitermelésének 200.000 hordóra történő emeléséről októbertől kezdődően. A kormány kifizeti a kurd olajexport után járó elmaradt összegeket, 858 millió dollárt. A hír kedvező a régióban tevékenykedő vállalatok, így a MOL szempontjából is. A MOL az érdekeltségébe tartozó régióbeli mezőkön 725 millió hordós olajkészlettel számol.

Az OTP 3.962 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében Bencsik László vezérigazgató-helyettes részére szeptember 18-án. Így az OTP tulajdonában lévő saját részvények száma 4.329.351 darabra (1,55%) csökkent. Bencsik László ugyanaznap 3.662 darab OTP részvényt adott el 3.984 forintos átlagáron, így a tulajdonában lévő OTP részvények száma 2.800 darabra változott.

– Gyergyák György az Állami Nyomda igazgatóságának elnök-helyettese 2012. szeptember 17-én 16.770 darab Állami Nyomda részvényt értékesített 436 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Gyergyák György tulajdonában 395.630 darab Állami Nyomda törzsrészvény van.

Gazdasági hírek

– A kormány a harmadik negyedév után felülvizsgálja idei makrogazdasági prognózisát, és valószínűleg 1%-os visszaesésre rontja az idei, stagnálás közeli GDP várakozását; az idei 2,5%-os GDP arányos költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben, mondta el Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Ez a költségvetési tartalékok felhasználásával érhető el. A kormány nem módosít a jövő évi 1,6%-os GDP növekedésen sem. Magyarországnak az év folyamán összesen 4 milliárd eurónyi devizaadósságot kell megújítania, de ennek 75%-át már forintban megújították.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor