Júliusi bombaüzlet: Gazprom-részvény

2009. július 24. péntek - 17:18 / Erste-elemzés
  •    

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat részvényei a válság során rendkívül olcsók lettek az energia szektorban. Jelen elemzésben a vállalat 4 eredeti részvényére szóló ADR-t mutatjuk be, melyet a német tõzsdén euróban jegyeznek, így hazánkban is könnyen elérhetõ befektetés. Technikai elemzés szemszögébõl pozitív a kép, rövidtávon meredek emelkedésre számítunk. A 15 eurós szint áttörése jelentene ideális beszállási pontot, ahonnan akár napok alatt elérheti a 18 eurónál található júniusi csúcspontot.

Az elemzésben látható Gazprom ADR instrumentum, az ismert orosz gázipari vállalat, a Gazprom részvényeinek frankfurti tõzsdén forgó papírja. Egy ADR 4 eredeti, moszkvai tõzsdén forgó törzsrészvényt testesít meg. Az egy észvényre jutó pénzügyi adatokat egy ADR-re számoltuk át, és euróban adjuk meg. A Gazprom a földgázkitermelés, szállítás és raktározás mellett a kereskedelmi értékesítésben is komoly szerepet játszik.

A részben állami tulajdonban levõ vállalat jelentõs európai exporttal rendelkezik, de monopóliuma a FÁK országainak gázellátásában stabil jövedelmezõséget biztosít. Profitabilitás tekintetében a válság erõsen éreztette hatását, de egy ADR-re számolt 12 hónapos eredménye (EPS) csak a 2008 elõtti szintekre esett vissza (a 2008 végi adatok szerint). A több neves elemzõház véleményét is tartalmazó Bloomberg konszenzus alakulása a 2009 és 2010-es EPS-re vonatkozóan a fenti ábrán euróban látható.

Az elõrejelzések sokat estek a válság során, ám ez a folyamat megtorpanni látszik. A várakozások csökkenését heves árfolyamesés is jellemezte tavaly nyártól októberig, ami azonban rendkívül olcsó szintre hozta a vállalatot. 5,5-ös P/E értéke alacsonyabb az Oroszországban mûködõ szektortársai átlagánál is (7,7), és messze elmarad az európai illetve amerikai energiavállalatok értékeltségi szintjétõl (pl. OMV 9,4; PKN 15,7; Unipetrol 12,9; Lotos 20; Valero 22,9; Exxon 17,1). A recesszió enyhülésével a nyersanyagárak – többek között a gáz árának – további emelkedésére számítunk, ami a vállalat nyereségére, így árfolyamára is jó hatással lehet. Az olcsóság mellé természetesen be kell vállalni a sokszor elég komolynak tekinthetõ orosz országkockázatot is (pl. a moszkvai piac bezárása az árfolyamok esése esetén).

Technikai elemzés

Vevõk lepték el múlt héten a Gazprom papírjait, és gyakorlatilag felrobbant az árfolyam. Hét kereskedési nap alatt közel 25 százalékot emelkedett, és az erõsödés nem ért véget, van még potenciál a részvényben. Június eleje óta nagyot zuhant az árfolyam. A lemorzsolódás 18 euróról indult, és másfél hónap alatt 11,5 euróig gyengült, ami több mint 40 százalékos veszteség. Ennek egy részét azonban már ledolgozta a papír, tegnap a 15 eurós ellenállást is érintette. Idõközben a 20, 30 és a 200 napos mozgóátlagon is sikerült keresztülmennie.

Pozitív jel, hogy az átlagok nem tették igazán próbára a vevõk erejét, mint kés a vajon úgy törte át ezekez a szinteket. A zölddel jelölt süllyedõ trendvonalat rés kíséretében ütötte át, ebbõl is látszik a vevõk határozott ereje.

Úgy véljük, hogy mivel az árfolyam elérte a 15 eurós ellenállást, rövid pihenõ után folytatódhat az emelkedés. A szint áttörése esetén 18 euróig nyitva az út, ez lehet a következõ megálló. A legközelebbi említhetõ támasz 13,8 dollárnál található, a további emelkedés elõtt számítani lehet a támasz visszatesztelésére. Az indikátorok tovább erõsítik a pozitív technikai képet. Az MACD múlt héten vételt jelzett, és hamarosan áttörheti felfele a nulla vonalat, mely a stabil emelkedõ trend jele. Az RSI semleges zónában tartózkodik, amit szintén kedvezõen értékelhetünk, mert azt mutatja, hogy bõven van még hely felfele.

Vételi pozíciót javasolt nyitni, ha az árfolyam áttöri a 15 eurós ellenállást. Ajánlott figyelni a forgalmat is, a kitöréskor akkor érdemes vásárolni, ha átlag feletti vételi erõvel szeli át a szintet. Rövidtávon 18 euró a célár, itt található az elsõ komolyabb ellenállási szint. A pozíciót nem érdemes tartani, ha 13,8 euró alá süllyed az árfolyam, tehát a veszteséglimitáló megbízásokat ide ajánlott elhelyezni.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor