2012. június 11. 15:41 | piacesprofit.hu

FINANSZÍROZÁS

Kétszámjegyű kamatok a vállalati hitelpiacon

A vállalati forintkölcsönök kamata tíz százalék fölött van, a vállalati szektor hitelállománya pedig – amely éves szinten is visszaesést mutat – 2012. első négy hónapjában 12,7 milliárd forinttal csökkent a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, az MFB Periszkóp szerint. Eközben a régió többi országában bővül a vállalati hitelezés.

Ez év áprilisára a vállalati forint- és az euróhitelek kamata közti különbség a 2009. novemberi szintre, azaz 650 bázispont fölé nőtt a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, az MFB Periszkóp szerint. A nemzeti valutában nyújtott vállalati kölcsönök kamata 10 százalék fölé emelkedett, a kondíciók pedig egyre jobban elszakadnak a többi visegrádi országétól, közelítve a romániai szintet.

Minimum ötéves, nemzeti valutában nyújtott vállalati hitelek átlagos évesített kamatlába*

A vállalati szektor hitelállománya a tranzakciók eredményeként az év első négy hónapjában 123,7 milliárd forinttal csökkent, a devizahitelek állományának zsugorodását nem haladta meg a forinthitelek állományának bővülése A vállalati hitelállomány dinamikája éves szinten továbbra is visszaesést mutat Magyarországon, miközben a régió többi országában körülbelül két éve a vállalati hitelezés bővülése tapasztalható.

A vállalati hitelállomány* éves szintű változása

A mérlegalkalmazkodás folyta-tása mellett a bankok forráshelyzetének javulása nélkül nem várható a hitelezési aktivitás erősödése.

Az MFB Periszkóp szerint a magyar bankrendszer mérlegalkalmazkodása tovább tart: a hitel/betét ráta 2012. első negyedév végére 136,8 százalékra, a 2006 végi szintre süllyedt. A vállalati szektorban ugyanakkor az MFB 2012. tavaszi vállalati felmérése (MFB-indikátor) alapján mérsékelten erősödött a cégek hitelfelvételi kedve. Ez azt vetíti előre, hogy a mérlegalkalmazkodás folytatása mellett a bankok forráshelyzetének javulása nélkül nem várható a hitelezési aktivitás erősödése.

A magyarországi vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó forrásbevonási tervének változása

Fordulatra, a Magyar Nemzeti Bank első negyedévi hitelezési felmérése szerint nem lehet számítani: 2012 második félévben is a hitelezési feltételek szigorodására számítanak a szegmensben érintett pénzintézetek.  
 
Cikk nyomtatása
Megosztás:

Reed
2012-10-06 - 09:00

Twitter / caerbannog666: CRU now uses NMS hooegmniz[Retweeted by Michael Mann] CRU now uses NMS hooegmnized data. Want NMS raw data? Ask NMS’s for it. WUWT’ers too dumb to figure that out.================So, education was never your strong suit ?

Shahil
2012-10-05 - 00:52

The Internet just ate a longer post of mine ..but to suirmamse:No No NO NO NO.This post is unworthy of WUWT. I do not mind a bit of fun but this is not right.


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: