Rossz hírekkel kezdődik a gyorsjelentési szezon

2016. január 11. hétfő - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

A mai napon megkezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban is. A hagyomány szerint ez az Alcoa alumíniumgyártó cég gyorsjelentésével kezdődik, amelytől jelentős profitcsökkenést várnak, hiszen a tavalyi negyedik negyedéves 30 centtel szemben mindössze 3 centes eredményről adhat számot. Persze ennél is fontosabb lesz az, hogy mint fog mondani az idei alumínium kereslet tekintetében, hiszen az nagymértékben függ a világ konjunktúrától.

kezdődik a gyorsjelentési szezon

Kép: SXC

A ma induló amerikai gyorsjelentési szezonban a piac mintegy 5,3 százalékos egy részvényre jutó profitbővülést vár év/év alapon az S&P500 esetében. Eddig 21 cég jelentett 4,7 százalékos profitcsökkenéssel, ami 4,7 százalékos pozitív meglepetést jelent. Azaz a cégek kapcsán majd 10 százalékos eredménycsökkenéssel kalkulált a piac.

Közben Kína megint széteste magát. Pedig most a jüan sem gyengült. Csak zsigerből adták a kínai részvényeket. Így a Sanghaji index közelíti a 3.000 pont környéki kisebb támaszt, míg a komolyabb fék a lokális minimumnál, 2.850 pontnál van. Ehhez még egy hasonló, 5 százalék körüli csökkenést produkáló napra van szükség. Elvileg ott jöhet valamiféle megnyugvás.

Itthonról is rossz hírünk van. A MOL feladja az Akri-Bijeel blokk kutatását. Ez mintegy 440 millió dolláros leírást hozhat magával, ami részvényenként cirka 1.300 forint. Ugyan a hír nagyon negatív, de nem meglepetés. már kora ősszel monda a MOL, hogy így fog cselekedni. Szerintünk ezért nem is emelkedett a papír az elmúlt hónapokban a jó üzemi teljesítmény ellenére sem. Mindettől függetlenül azért valamiféle csökkenésre számítunk.

Összességében mind a DAX, mind a BUX várhatóan csökken a mai napon. A BUX esetében meg kell jegyeznünk, hogy a 23.590 pont környékén levő 20 napos mozgóátlag valamiféle támaszul szolgálhat, míg a DAX esetében 9.300 pont környékén van a támasz. Az utóbbi esetében valószínűleg napok kellenek ahhoz, hogy odáig lemenjen (persze ha egyáltalán leteszteli a szintet).

USA

Az eladók kerekedtek felül a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúlon, így az év első hetének valamennyi napja eséssel telt. A Dow Jones és az S&P 6%-ot, a Nasdaq pedig 7%-ot esett a múlt héten, a tengerentúli piacok még sosem kezdték ilyen rosszul az évet. Nagyon erős munkaerőpiaci adat érkezett a tengerentúlról, a várt 200 ezer helyett 292 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságon kívül decemberben. A munkanélküliségi ráta változatlanul 5%-on volt az év végén. Az átlagos órabérek stagnáltak a várt minimális emelkedés helyett. Az Alcoa 1,5 milliárd dolláros hosszú távú szerződést írt a General Electric-kel. A mai gyorsjelentés esetében a piac 17%-os árbevétel esésre és 2 centes EPS-re számít.

Európa

A kezdeti emelkedés után délutánra már elromlott a hangulat pénteken az európai tőzsdéken. A FTSE 100 index 0,7%-ot, a DAX index 1,3%-ot, a CAC 40 index pedig 1,6%-ot esett. Az utolsó utáni időpontban, de megalakulhat az új katalán kormány, ugyanis Girona polgármestere lesz a tartományi kormány elnöke. Mariano Rajoy spanyol kormányfő továbbra sem akar hallani a függetlenségi törekvésekről, így a megválasztott Carles Puigdemont elleni eljárás is tovább folyik.

David Cameron brit miniszterelnök szerint már februárban sikerülhet megállapodni az EU-val a benyújtott referendumokról. A miniszterelnök kitért az EU-ból való kilépés kérdésére is, és azt mondta, hogy ha a népszavazás során a nép a kilépés mellett dönt, akkor a brit közszolgálati szféra dolga lesz az új helyzetnek megfelelő működési feltételek kidolgozása.

Olaj, arany

A WTI újra 11 éves mélypontra, 32,3 dollárra zuhant ma reggel. A hírek szerint a fedezeti alapok tömeges kiszállása áll az olajáresés hátterében: a nettó vételi pozíciók száma 24%-kal zuhant egy hét alatt. A szaúdi herceg bejelentése, mely szerint az Aramco egy része tőzsdére kerülhet, sem mozgatta meg kedvező irányba a piacot. Az Aramco a világ legértékesebb cége, becslések szerint 2,500 milliárd dollár lehet az árazása.

Az arany ára viszont az év elejei félelmek miatt 1.105 dollárra nőtt. A tőzsdék az elmúlt 80 év legrosszabb évkezdetét mutatták, a geopolitikai félelmek erősödnek Észak-Korea hidrogénbomba robbantása és az iráni-szaúdi csörte után. A félelem ma reggel sem csitult: a kínai tőzsdeindex 2%-os esést mutat, ami ismét erősítheti az arany iránti keresletet.

Devizák

A vártnál jobb munkaerőpiaci adat után a dollár gyors erősödésbe kezdett az euróval szemben. Az árfolyam 1,092-ről egészen 1,08-ig szúrt le, ahonnan azonban gyorsan fordult a kurzus, és 1,092-ig kapaszkodott vissza zárásra. A reggeli kereskedésben ismét erősödni próbál a dollár, de hajnalban 1,096-ig is felszúrt a kurzus. A forint a pénteki kereskedésben a sáv tetejéig, 316-ig emelkedett az euró ellenében. A reggeli órákban már nem tudott tovább gyengülni a forint, ezért a 316-os ellenállást egyelőre nem sikerült az EUR/HUF devizapárnak áttörnie. A grafikon alapján azonban várható a forint további gyengülése, a következő ellenállás 318-nál húzódik. A lengyel zlotyi is hasonló mértékben gyengült pénteken.

Távol-Kelet

Továbbra sem nyugodtak meg a kedélyek a kínai tőzsdén, ugyanis a Shanghai Composite 5,3%-ot esett a pénteki beavatkozások ellenére is. A japán tőzsde ma zárva tart.

A kora reggeli decemberi kínai fogyasztói árindex 1,7% helyett 1,6% lett, míg a termelői árindex 5,8% helyett 5,9%-kal esett.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor