Tovább esik az olajár és most már ebből baj is lehet

2016. január 21. csütörtök - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Nem a világgazdaság problémái okozzák a kőolaj árfolyamának zuhanását, hiszen idén napi 1,2 millió hordóval tovább növekszik a kereslet. A csökkenő olajár oka a túlkínálat és Irán visszatérése az olajpiacra a szankciók eltörlésével.

álom a magas olajár

Kép: SXC

A részvénypiacon az attól való félelem csökkenti az árakat, hogy senki sem tudja, hogy ez pontosan melyik gazdasági szereplőnél milyen problémákat okoz. A szakértők szerint az OTP és a Richter esetében, ahol néhány száz forintos negatív hatás jött ki részvényenként. Ez pedig azt sugallja, hogy a piac túlreagálta az olaj- és a rubelhatást. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy gyengébb rubelt áraz a piac ezeknek a részvényeknek az árfolyamában. Kérdés, hogy lesz-e sokkal gyengébb a rubel.

Kapituláció vagy feltámadás: ez most a kérdés! Recsegnek-ropognak a támaszok szerte a világ tőzsdéin. Mind az USA, mind az európai indexek támaszszinthez érkeztek, és nem is nagyon rugaszkodtak el onnan. Ez fokozottan érvényes például a DAX indexre. Így ma nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a 9.300 pontos támasznak sikerül-e megtartania az árfolyamot, ugyanis utolsó pillanatban vagyunk a fordulathoz. A mai napon remélhetőleg összejön az emelkedés a DAX indexben, míg a BUX esetében (itt még nem recsegnek-ropognak támaszok) a kis csökkenés is belefér.

USA

Mélyrepüléssel indították a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A nap második felében sikerült szépíteniük az indexeknek, de még így is pirosban zárták a kereskedést (Dow – 1,55%, Nasdaq -0,11%, S&P500 -1,19%). A novemberi 0,5% után decemberben 0,7%-kal bővült az infláció, ami 0,1 százalékponttal marad el a piaci várakozástól. Havi alapon azonban 0,1%-kal csökkentek az árak a várt stagnálás helyett. A maginfláció 2%-ról 2,1%-ra emelkedett éves alapon, 0,1% volt viszont a csökkenés havi alapon. Az inflációs adatot azért is figyeli kiemelten a piac, mert a további kamatemelések nagyban függhetnek az infláció ütemétől.

Az építési engedélyek száma a várt 1,2 millió darab helyett 1,23 millió darabra emelkedett. A megkezdett lakásépítések száma pedig 1,15 millióra esett a várt 1,19 millió helyett. A Goldman Sachs a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be. A bevétel 7,07 milliárd helyett 7,27 milliárd dollárt tett ki, míg az EPS 3,54 dollár helyett 4,68 dollár lett. Utóbbi azonban tisztított eredmény, tehát nincs benne a pár nappal korábbi, amerikai kormánnyal kötött peren kívüli megegyezés hatása, ami 5,1 milliárd dollár volt. Ha figyelembe vesszük a bírságot, akkor csupán 1,27 dollár lett volna az eredmény. A befektetési banki tevékenység 9%-kal csökkent, ami nem túlságosan kedvező, hiszen a többi nagybanknál 4% visszaesés és 11%-os növekedés között volt ennek a részlegnek az eredménye.

A jövő hét kedden érkező Apple gyorsjelentés előtt az UBS csökkentette a cég bevételeire vonatkozó előrejelzését, és a telefonok értékesítési átlagárát is. Az elmúlt 3 hónapban a részvény 15%-ot esett, így immáron az átlagos 140,7 dolláros elemzői célártól 46%-ra van. A céghez köthető hír, hogy beadták a kérvényt az indiai kormányhoz az első hivatalos márkabolt megnyitása miatt. Az ázsiai piacon tapasztalt részesedés csökkenés hatására új piacokat keres a cég. A várakozások szerint Indiában 250 millióan rendelkeznek okostelefonnal, és ez az érték 2018-ra megduplázódhat. A Twitter 12,5%-os pluszban is járt, miután felütötte a fejét az a hír, hogy a News Corp felvásárolná a céget. A News Corp cáfolta a pletykákat.

Európa

Meredek lejtmenetet láthattunk tegnap Európa-szerte. A DAX index 2,8%-ot, a CAC 40 és a FTSE 100 index 3,5%-ot esett. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Vitas Vasiliauskas egyetért Ewald Nowotny-val abban, hogy az eszközvásárlási program működik, és a gazdasági növekedésre pozitívan hat. Nowotny szerint a kínai részvénypiacok esése sokkal inkább pszichológiai hatással bír, mintsem hogy mélyebb gazdasági hatást váltson ki. A mai EKB kamatdöntő ülésen nem számít a betéti ráta további vágására a piac, és az eszközvásárlási program is a jelenlegi feltételekkel roboghat tovább.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 28 dolláron állt a legközelebbi márciusi határidőre, ami újabb csökkenést jelent. Az amerikai nyersolaj készlet 4,6 millió hordóval nőtt a múlt héten a hivatalos EIA adatok szerint. Ha Irán az ígéreteknek megfelelően napi 500 ezer hordó mértékben növeli a kibocsátását, akkor a túlkínálat sokáig fennmaradhat. Az olajipar felől egyre kétségbeesettebb hangokat lehet hallani: leírások, elbocsátások és a beruházások drasztikus visszafogása zajlik.

Az arany 1.103 dolláron zárt, vagyis alig változott az elmúlt naphoz képest. Ez azért is furcsa, mert ilyen piaci zuhanás mellett meg szokott ugrani az arany iránti kereslet. A piac már csak egy Fed kamatemelésre vár, ami szintén erősítheti az arany árát.

Devizák

A forint már napok óta egy szűk sávban mozog az euró ellenében. A hektikus piaci mozgások sem tudják komolyabban elmozdítani az árfolyamot. A 316,3-as napi maximumról (ahol egy ellenállás is található) 314,5-ig erősödött vissza az árfolyam. A lengyel zlotyi már nem viselkedik ilyen jól, ismét új mélypontot ütött a fizetőeszköz az euróval szemben 4,5-nél, ahol 2011 végén járt utoljára a kurzus. Az EUR/USD tegnap ismét megpróbált elindulni felfelé, azonban egy újabb sikertelen kísérletnek lehettünk tanúi. Az árfolyam 1,097-ig emelkedett, ahonnan 1,088-ig esett vissza zárásra. A reggeli kereskedést ismét gyengüléssel kezdi a dollár.

Távol-Kelet

Bár Amerika napvégére magára talált, az ázsiai részvénypiacok továbbra is gyengén teljesítettek. A Nikkei 2,4%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 3,2%-ot esett. A Hang Seng index értéke az 1998-as pánik óta először esett a könyvszerinti érték alá.

A kínai jegybank ismét 400 milliárd jüan, átszámítva 60,8 milliárd dollár értékű rövidtávú likviditást nyújtott a kereskedelmi bankoknak. A lépés már részben a február 8-án kezdődő kínai újév miatti megnövekedett készpénzkeresletre való felkészülésnek köszönhető. Az egyhetes ünnep alatt jelentősen megnövekszik az utazások és a pénzkereslet mértéke is Kínában.

Az Apple beszállítójaként ismert Foxconn 5,1 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a Sharp felvásárlására. A Sharp az ajánlatról várhatóan a hó végén fog dönteni. A Sharp részvényei a felvásárlási ajánlatra 25%-ot emelkedtek.

Shinzo Abe japán miniszterelnök szerint még túl korai, hogy további lazítást jelentsen be a BoJ. A jegybank az utóbbi időszakban egyébként is a kivárás pártján állt, rövidtávon nem vártak további lépéseket tőle.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor