Még tovább drágulhat a cukor

2016. január 06. szerda - 20:27 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója tavaly június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

tovább drágulhat a cukor

Kép: Pixabay

Míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, addig novemberben már 218 forintot. A hazai cukorárak emelkedése alapvetően annak tudható be, hogy Magyarország édesítő-fogyasztása az alacsony hazai termelés miatt erősen importfüggő. „Márpedig tavaly megfordult a cukor világpiacát 2009 óta jellemző túlkínálat, a kereslet a mostani, 2016. szeptember 30-ig tartó szezonban várhatóan 2,6 millió tonnával meghaladja a 170-180 millió tonnára tehető éves globális cukortermelést” – mutatott rá Juhász Gergely.

Elfogyhat a kávé – és ez a legkisebb baj
A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is – mondja a WWF jelentése. Egyes termelő országok számára drámai következményekkel jár majd a változás.

Az áremelkedést tompította, hogy a kereskedők a 2009-től felhalmozódott 25 millió tonnás többlet készletükből elégítették ki az igényeket. Augusztus közepe óta még így is több mint 20 százalékkal mentek feljebb a londoni tőzsdén a fehér cukor jegyzései, míg az amerikai nyerscukor-árak még ennél is jobban, mintegy 40 százalékkal emelkedtek. A drágulás Juhász Gergely szerint 2016-ban tovább folytatódhat, annak mértéke elérheti a 10 százalékot. A világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában ugyanis kisebb lett a termés az előző évihez képest, miután a kevésbé csapadékos monszun szezon miatt kevesebb cukornád termett. Még nagyobb, 3,4 millió tonnát elérő visszaesésre lehet számítani az Európai Unióban, aminek következtében a cukortermelés 46 éve nem látott alacsony szintű, 14,5 millió tonna lehet.

Ezek figyelembevételével a Nemzetközi Cukor Szövetség a 2016-2017-es termelési szezonra már 6 millió tonnára teszi azt a mennyiséget, amennyivel az édesítő kínálata elmaradhat a keresletétől. Juhász Gergely kiemelte: a cukor árának esetleges további emelkedése azért érintheti Magyarországot, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés, a többit importból kell biztosítani.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor