2013. január 12. 12:12 | piacesprofit.hu

Mezőgazdaság

Több a marha az országban

A 2011-es adatokhoz képest 14 százalékkal nőtt a szarvasmarha-állomány Vas megyében, 2012 júniusában 29 ezer jószágot tartottak az istállókban, és az országos adatok is növekvő állatállományról tanúskodnak.

Az ezredforduló és 2010 között  drasztikusan megcsappant a szarvasmarhák száma a Nyugat-dunántúli Régióban, de ha az azóta eltelt két év adatait is figyelembe vesszük, látható: az állomány ismét növekedni kezdett. Vas megyében a kormányváltás óta 1%-kal nőtt a szarvasmarhák száma, és a kedvező támogatáspolitikának köszönhetően további bővülés várható.

Nőtt a szarvasmarha-állomány – Kép: SXC

Az országos adatok is egyre növekvő állatlétszámról árulkodnak. A szarvasmarha-állomány az elmúlt években folyamatosan bővült, és 2012 közepéig elérte a 733 ezret. 2010 decemberéhez képest a húshasznú tehenek száma 11,6 százalékkal, a kettős hasznosítású állomány 14,9 százalékkal nőtt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy helyreállítása a növénytermesztés és az állattenyésztés felborult arányát, a Nemzeti Vidékstratégiában is fő célként fogalmazta meg az állattenyésztés szerepének növelését. 2012-ben pályázati forráshoz lehetett jutni állattartótelepek korszerűsítésére, vágópontok kialakítására, vagy például az elsődleges mezőgazdasági termékek feldolgozására. Növekedett az állattartóknak juttatható támogatások összege is.

Tavaly a kormány csaknem hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatás előlegeként, amelynek kifizetését október 16-án kezdték meg. A VM a súlyos aszálykárok és a tavaszi fagykárok miatt megteremtette a forrást az egységes területalapú (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegének kifizetéséhez.

2,6 milliárd a sertésstratégiára

Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által a takarmányozás témájáról rendezett fórumon elhangzott, hogy az unióban az állattenyésztés aránya a mezőgazdasági termelésben 43 százalék körüli, míg Magyarországon a 2006-11-es évek átlagát tekintve 37 százalék volt. Tavaly az állattenyésztés a mezőgazdasági termelés 32 százalékát adta.

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:

haller józsef
2013-01-13 - 10:39

Szubjektív érzésem szerint sokkal több.
A megélhetési urak tele gyomorral hirdetik
az igét.

Ha lenne lelkiismeretük, inkább maradnának
csendben, mert jó ha tudják “vészesen fogy
a kuncsaft”

A tömegtájékoztatás pedig ne deemoralizál-
jon. A hangyáni IQ – val rendselkezőkön
kívül, kj kiváncsi a celebekre????

kakambuki
2013-01-12 - 13:57

Igaz! Aki ezt nem hiszi olvassa el a kommenteket több oldalon is.
Rögtön pontosabb adatot kap az itthoni marhák létszámáról.


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: