Rámozdultak a pályázatokra a kisvállalkozások

2016. január 26. kedd - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

A mikrovállalkozások 41 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig az 57 százaléka pályázna uniós forrásra a jelenlegi ciklusban - derül ki a Garantiqa felméréséből, amely szerint a beruházásokhoz szükséges létszámmal nem rendelkező mikro- és kisvállalkozások 54, illetve 59 százaléka tervez létszámbővítést.

mindent kifizettünk

Kép: MTI

A mikrovállalkozások a 41 százaléka indulna uniós pályázatokon a mostani ciklusban, a kisvállalkozásoknál pedig még magasabb ez az arány, utóbbi cégek 57 százaléka pályázna uniós forrásokra. A felmérés arra is választ adott, hogy a korábbi uniós pályázatokon elinduló cégek milyen célra fordították a forrásokat: mind a mikro-, mind a kisvállalkozások körében az eszközvásárlás volt a fő cél, 46, illetve 50 százalékban erre költötték a pályázati forrásokat – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. felméréséből.

Hogy milyen pályázatok indulnak és mi kell egy sikeres pályázathoz, arról szakértők beszélnek a Piac&Profit következő konferenciáján!

El kell kezdeni emelni a béreket
A kivándorlás már nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban. Elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot. A béreket emelni kellene, mert így is 30%-kal el vagyunk maradva a régiós vetélytársaktól.

A magyar mikro- és kisvállalkozások 39, illetve 46 százaléka szerint a meglévő dolgozói állománnyal lebonyolíthatóak a tervezett beruházások. A jövőbeni fejlesztésekhez szükséges létszámmal jelenleg nem rendelkező mikro- és kisvállalkozásoknak az 54, illetve 59 százaléka tervez létszámbővítést.

A megkérdezett vállalkozások többsége, a mikrovállalkozások 69, a kisvállalkozások 73 százaléka szerint nehéz vagy nagyon nehéz megtalálni a megfelelő munkaerőt. Ennek ellenére az érintett cégek csak a magyar munkaerőben bíznak: 86-91 százalékuk kizárólag Magyarországról tervez létszámbővítést. Mindössze 9-11 százalékos volt azon cégek aránya, amelyek a belföldi munkaerőpiac mellett külföldön is keresnének dolgozókat. (A hazai gyártó vállalatok munkaerőhiánnyal küzdenek. Már a szakképzettséget nem igénylő pozíciókat is csak nehezen sikerül feltölteni. Az utóbbi hetek friss kutatásaiból azonban az is kiderül, hogy a képzett mérnökökre is lasszóval kell vadászni, mert nincs elegendő munkaerő, aki van, az pedig nem kell a cégeknek.)

A felmérésben részt vevő vállalkozások számára a meglévő munkatársak véleménye számít a leginkább a létszámbővítés során: a mikrovállalkozások esetében 83 százalék, a kisvállalkozásoknál pedig 82 százalék a kollégák javaslata alapján vesz fel újabb dolgozókat. Újsághirdetéssel vagy online álláskereső portálokon történő hirdetéssel a cégeknek 36-50 százaléka próbálkozik.

Ezekben a pályázatokban több pénz lesz az idén
Elfogadta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2016-os éves fejlesztési keretét. A döntéssel a 2014-2020 közötti programozási időszakban rendelkezésre álló uniós forrásokból idén több mint 50 pályázati felhívás megjelenése várható.
Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor