5000 éve nem olvadt ilyen gyorsan a jég

Tudósok a sarkkörön vett jégmintákból azt látják, hogy nagyjából 450 éve nem volt olyan mértékű felmelegedés Grönlandon, mint ami most tapasztalható. Ami azért bajos, mert az Északi-sark erősebben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint az Antarktisz.

Amikor Al Gore még aktív politikus korszakában ellátogatott Grönlandra, a meglékelt jégtakaróból prezentáltak neki jégtömböket kutatók. Egyikük rámutatott a jégtömb egyik rétegére: "Itt fogadta el a maguk szenátusa a levegővédelmi törvényt". Gore ekkor jött rá, hogy a politikai döntések milyen közvetlen hatással vannak az ökoszisztémákra. Tisztul tőlük a levegő, tisztább lesz tőlük a sarkköri jég is.

Hetesi Zsolt: lehetünk karbonsemlegesek!
A fizikus és fenntarthatósági kutató, Hetesi Zsolt saját farmján gyakorolja a karbonsemlegességet. Vallja, hogy az általa is használt mezőgazdasági módszerrel meg tudnánk kötni a civilizációnk által a légkörbe juttatott üvegházgázokat.
Négy amerikai egyetem (Dartmouth College, Boise State University, University of Alaska, University of Maine) kutatói azért szedtek ki 7 darab óriási, 30(!) méteres jégtömböket Gröndland nyugati részén, hogy megnézzék az elmúlt évszázadokban hogyan változott a klíma. Ugyanis minden egyes réteg egy-egy korszakot reprezentál. Ezeken a 30 méteres tömbökön egészen 1547-ig lehet visszavezetni a földi klíma változását. (Akkor még élt Michelangelo.)

A jégtakaró reagál a klímára. A jég egyrészt megfagyott hóból, másrészt megolvadt, majd visszafagyott vízből áll. Ezek rétegesen épülnek egymásra. A tudósok pedig a rétegek számából és vastagságából ki tudják számolni, hogy hány évet mutat a jég. A sötétebb rétegek a hóból, a világosabbak megolvadt vízből keletkeztek.

Kép:Greenpeace

A kutatók szerint 450 év nem volt példa ilyen mértékű felmelegedésre és olvadásra, mint ami most zajlik.

Ami új az amerikai egyetemek kutatásában, az az, hogy kontextusba tudják helyezni a jelenlegi olvadás gyorsulását. A nagy olvadások két jelenséggel állhatnak kapcsolatban (ez tudományos eufemizmus arra, hogy ezek okozzák):

  • Melegednek az óceánok.
  • Különféle nagyobb horderejű légmozgások és légnyomások miatt meleg levegő reked meg a térség felett.
Teller Ede már 1959-ben figyelmeztette az emberiséget
Már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket, közgazdászokat Teller Ede atomtudós az amerikai kőolajipar létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon.
Bár a jégtömbök legkorábbi rétegei 1547-ből erednek, más módszerekkel a tudósok képesek még korábbi időszakok jelenségeit kiokumlálni belőlük -bár ennek mikéntjét nem ismertette a The Washington Post cikke. Erre alapozva az expedíció vezetője, Erich Osterberg véleményének adott hangot, hogy szerinte 5000 éve nem történt ilyen gyors olvadás Grönlandon, mint most. Utoljára 7000-8000 éve volt a mostanihoz hasonlóan meleg a grönlandi klíma, mert akkor a napsugárzás erősebb volt a Föld akkori "keringési pályája" miatt.

Ha az elmúlt 100 évben itt leesett hó teljesen elolvad, az 6 méteres tengerszintemelkedést okozhat. A közelmúltban folyamatosan emelkedett az Északi-sarkon a levegő hőmérséklete, ami miatt nyaranta egyre hosszabb ideig hajózhatók a tengerek (bár télen újra befagynak), a nagy jéghegyek azonban folyamatosan olvadnak és töredeznek.

Grönlandon a felszíni olvadás és a jégtakarók szélén keletkezett repedéseknél elfolyó olvadt víz eddig egy millimitérrel járult hozá a tengerszint emelkedéséhez, vagyis többel, mint a Déli-sarkon folyó olvadás.

(The Washington Post)

Juhász Árpád: hangyák vagyunk…
A Föld százhat országában járt. Generációk nőttek fel tudományos ismeretterjesztő tévéműsorain. Jelenleg is két könyvön dolgozik. Juhász Árpád, a nyolcvankét éves geológus a kőolajkutatás felől érkezett a komplex ökológiai folyamatok tágabb megértéséhez.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo