Ivóvízválság közeledik

2012. július 27. péntek - 14:47 / Kriston László
  •    

A Nestlé "Mr. Water"-nek is nevezett osztrák elnöke, Peter Brabeck szerint a légköri szennyezésnél jobban oda kellene figyelnünk az ivóvíz-készletekre leselkedő veszélyekre. A katasztrófa elkerülésére az üzleti világot és a politikai döntéshozókat próbálja rábírni a cselekvésre - mindeddig sikertelenül.

A Forma 1 elnöki tisztjét is betöltő mogul persze "hazabeszél": az ásványvizeket (pl. Perrier, San Pellegrino, Pure Life) palackozó svájci vállalatnak kulcsfontosságú, hogy vizeink tiszták maradjanak. Egyes környezetvédő csoportok szemében ő maga a vörös posztó, hiszen a világ számos helyén a talajvizek és a "vízciklus" megbolygatásának okozójaként tekintenek vállalatára.

Aggasztó vízproblémák:
-Az Aral-tenger elapadása
-Az afrikai Chad-tó kiszáradása
-Az Arizona állambeli folyók vízszintjének drámai csökkenése

Az emberiség egyharmadának 15-20 éven belül krónikus vízhiánnyal kell számolnia, ami természetesen az élelem-előállításra, az agráriumra is kihatással lesz, ecsetelte a Reuters-nek Brabeck, aki résztvesz ugyan a davosi Világgazdasági Fórumhoz kapcsolódó, vízproblémákat kezelő munkacsoport tevékenységében, ám saját állítása szerint szinte semmi előrelépést nem sikerült elérnie, mivel "érzelmileg túlfűtöttek" az érintett felek.

Az azonban nagyrészt tudatosodott a politikusok köreiben, hogy a biodízel zsákutca volt: 9100 liter vizet használnak el egy liternyi bioüzemanyaghoz szükséges növényzet megtermeléséhez. Az ökolábnyom mellett a vízlábnyom fogalma is kezd ismertté válni a lakosság körében.

Kizsegerelik a forrásokat és patakokat?

A Nestlé Waters North America 2003-ban írta alá szerződést az észak-kaliforniai Shasta hegynél, McCloud városkában lévő forrás vizének megvásárlására, de 5 év múlva sem indult be a palackozás, mert a helyi lakosok megtámadták az ügyletet, írta az International Herald Tribune.

Legnagyobb vízszennyező tevékenységek:
-Hidraulikus kőzúzás a palaföldgáz-készletek kitermelésére
-Hagyományos bányászat
-Városi szennyvíz

Miért? A szerződés 100(!) évre szólt… Ráadásul a cég csak 15,5 dollárcent (54 forint) fizetését vállalta egy holdláb (acre foot, vagyis 1,23 millió liter!) vízért. Ehhez képest a Nestlé 2,183 dollárt fizetett ugyanennyi vízért a Maine állambeli Pure Mountainnél, állította az ECONorthwest tanácsadó cég. A szerződés értelmében naponta 600 tankos teherautó járt volna a kaliforniai helyszínre, hogy elszállítsa a vizet.

Az ilyesfajta ügyek nem egyedülállóak a Nestlé történetében. A cég csak viz-eladásaival 85,31 milliárd dollárra tett szert 2011-ben, miközben az elmúlt években Amerika-szerte perek tucatja ellenezte a cég vizzel kapcsolatos tevékenységét, többek közt Texas, Wisconsin, Kalifornia és Maine államokban, valamint Brazíliában.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor