Meadows: a rugalmasság kulcs a túléléshez

2011. szeptember 15. csütörtök - 09:27 / piacesprofit.hu
  •    

A világ egyik legismertebb fenntartható fejlődés gondolkodójának, Dennis Meadowsnak az előadásával indult el a Piac&Profit és a SOL Magyarország által létrehozott Mesterek és Műhelyek rendezvénysorozat. A világhírű amerikai professzor a hatékonyság helyett a „rugalmas erő" kialakításának fontosságáról, valamint a kultúra megváltoztatásának szükségességéről beszélt. 

Dennis Meadows mondandóját azzal kezdte, személyes kötődése is van Magyarországhoz, összesen vagy hetven alkalommal járt már nálunk, sőt 1986-ban itt is élt egy darabig. A hetvenedik évéhez közeledő professzor előadását rögtön egy játékkal indította – ezzel az eszközzel egyébként többször is élt. Az egyszerű feladat, hogy a hallgatóság tagjai fonják keresztbe a karjukat, majd miután megfigyelték, melyik kerül automatikusan felülre, tudatosan változtassák meg azt, azt hivatott bizonyítani, hogy a kialakult, berögzült szokásokat is meg lehet változtatni, még ha elsőre nehezen megy és kényelmetlennek tűnik is. Meadows párhuzama szerint az energia felhasználásával is éppen így áll a dolog.

Túl a határon

Felhívta a figyelmet, a kutatók már 1972-ben arról beszéltek, hogy lassítani kellene ahhoz, hogy világunk fenntartható maradjon. Mivel nem hallgatott rájuk senki, a fenntarthatóság határait már átléptük és fel kell készülni arra, hogy előbb-utóbb drasztikus változások következnek be – egy számítógépes projekció szerint körülbelül 2030-40 körül. A cél olyan eljárások bevezetése, amelyek segítségével a legkisebb károkkal lehet átvezetni az országot az átalakulási szakaszon. Ehhez természetesen szükség van a folyamatosan fejlődő új technológiákra, de mellettük a személyes etika és a társadalmi kultúra megváltozására is.

Annak ellenére, hogy a széndioxid kibocsátás okozta valamint az olajtartalékok kimerülése miatt kialakuló problémákra évtizedekkel ezelőtt is felhívták már a figyelmet, egyelőre nem történt drasztikus változás. A káros anyag kibocsátás folyamatosan nő, az olajtól való függőség megszűntetésére sincs megfelelően hatékony válasz. Jelen pillanatban mintegy 40-50 százalékkal több erőforrást használunk, mint amennyit reprodukálunk, hívta fel a figyelmet Meadows, ami olyan, mint folyamatosan hozzányúlni a bankban lekötött pénzhez, majd csodálkozni azon, hogy az nem kamatozik.

Rugalmas erő

A professzor szerint a megoldást az úgynevezett rugalmas erő fejlesztése jelenti szemben a mostani, hatékonyság központú fejlődéssel. A rugalmas erő azt a képességet jelenti, amelynek segítségével egy rendszer valamilyen drasztikus behatást követően képes visszatérni normális működési állapotába. Egy hatékony rendszer ugyanannyi inputtal többet több outputot bocsájt ki és ezáltal a cégek általában nagyobb profitot termelnek. A rugalmas rendszer viszont arra képes, hogy még egy nagyobb sokkhatást követően is jelentős outputot állítson elő, így kisebb veszteségekkel túlél esetleges katasztrófákat.

Érzékletes példájával, a néhány éve New Orleans városát sújtó Katrina hurrikán után a város soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt. Elhagyatott házak, romok maradnak utána örökre. A nemrég New Yorkra lecsapó Irene elvonulása után viszont azonnal megkezdődött a helyreállítás és a professzor prognózisa szerint néhány év alatt teljesen eltűnik majd a pusztítás minden nyoma. Vagyis New York már képes volt rugalmasan reagálni az elkerülhetetlen körülmények hatására. Más példával, Japán a hatékonyság jegyében szinte teljesen átállt néhány éve az azonnali gyártás rendszerére. A raktározási költségeken való spórolás érdekében a gyárak szinte teljes mértékben a megrendelések szerint, azonnal állították elő termékeiket. A fukusimai atomerőmű leállása után azonban a gyárak jelentős része sem tudott termelni, így szinte azonnal hiány lépett fel az országban számos termékből. Ahogy ott, Meadows szerint Magyarországon is ennek a rugalmas erőnek a növelésére van szükség annak ellenére, hogy ez ellentmond a hatékonyság és az azonnali nyereség mai vezényszavainak.

Ahhoz viszont, hogy az emberek belássák, hogy ténylegesen életmódjuk megváltoztatására van szükség, megelőzhessék vagy megoldhassák a felmerülő problémákat, az információ minőségét és hozzáférhetőségét kellene jelentősen javítani – hangsúlyozta a professzor. Mint mondta, a kormányoknak ez nem érdeke, hajlamosabbak tehát inkább szép képekkel elfedni a valós problémákat, holott ezek megismerésére szükség van ahhoz, hogy a társadalom tanulhasson belőlük. Ha ez megtörténik, akkor a fenntartható fejlődés elérése nem utópia, hanem valós lehetőség.

Kérdésekre válaszolva kifejtette véleményét arról, hogy a változást elsősorban a viselkedés megváltozatása jelentené. Új információkkal pedig szinte mindenki rávehető a változtatásra. Ugyanígy a gyerekek nevelésében is elsődleges szerepe van véleménye szerint annak, hogy magunk jó példával járjunk elől. Ez sokkal hatékonyabb ugyanis, mint akár a legjobb tankönyv. Senki nem akarja a világ összeomlását – mondta. Így, ha elég tág perspektívából nézzük, mind egyetértünk. Azt kell megtalálni, hogy hogyan tudunk közösen továbblépni.

A konferencia többi előadásáról szóló tudósítást itt olvashatja.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor