2011. október 07. 16:19 | PP/MTI

ENERGIAPOLITIKA

Gázár 2012: november végén lesz döntés

Idén már biztosan nem változik a gáz ára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint, az új szabályozást november végére ígérik, így januártól lehetnek érvényesek az új árak.

A lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az energiapolitikáért felelős miniszter negyedévente határozza meg a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árképzését és az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz forrás árát.

Januártól módosulhat az ára Fotó: sxc
Januártól módosulhat az ára
Fotó: sxc

A tárca emlékeztet rá, hogy az Országvédelmi akcióterv keretében a kormány kezeli a lakosság által fizetett víz-, szemét- és csatornadíjakat is azok központi hatósági árkörbe vonásával. A tárca megkezdte az új előírások kidolgozását, az ígéretek szerint a szabályozás november 30-ig készül el, a hatósági árak ezt követően, várhatóan 2012-ben vezethetőek be.

Más árak viszont emelkednek, így novembertől az új jövedéki adókról szóló törvénynek köszönhetően nő egyes ásványolajok, alkoholtermékek és dohánytermékek után fizetendő járulék és változik a kereskedelmi gázolaj visszaigényelhető összege. Januártól pedig az áfa emelkedik 27 százalékra, mellyel így európai csúcstartó lett Magyarország.

kulcsszavak:,

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: