Koromtalanítás: ”tiszta tűzhelyek” 500 millió családnak

2010. október 03. vasárnap - 23:51 / klímablog
  •    

Évente közel kétmillió ember, főként gyerekek és nők halnak meg javarészt a fejlődő országokban olyan betegségekben, amit a beltéri sütés-főzésből eredő füst és korom okoz. Nemzetközi programot indítottak az elavult eszközök kicserélésére. Egyelőre csak az Egyesült Államok hajlandó mélyebben a pénztárcájába nyúlni, hogy dollármilliókat áldozzon eme egészségre káros és légszennyező gyakorlat megszüntetésére.

A korom nemcsak a dízelautókkal való közlekedés és az erdőégetés mellékterméke, de a tüzeléssel működő ályhákból, kemencékből, tűzhelyekből is kiszökik. A szervezetbe kerülve tönkreteszi a tüdőt, légúti és érrendszeri megbetegedéseket okoz, valamint tüdőrákhoz vezet, a házon kívül pedig szennyezi a Föld légkörét.

A Global Alliance for Clean Cookstoves a sütésre használt tűzhelyek előállítására jött létre, és elsősorban Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában szorgalmazza a régi tűzhelyek kicserélését, főleg a napi 2 dolláros létminimumon élő családok , melyek többsége sosem hallotta a "klímaváltozás" vagy "globális felmelegedés" kifejezéseket.

A harmadik világban a tűzhelyeket nemcsak ételmelegítésre használják, hanem a víz felforralására, ami a vezetékes vizet nélkülöző területeken elengedhetetlen. E berendezések tehát létszükségletet jelentenek az iparilag fejletlen, infrastruktúrában hiányt szenvedő régiókban.

500 millió új tűzhely

A korszerű tűzhelyek ára kevesebb, mint 100 dollár (20 000 forint), és az eddig kibocsátott légszennyezés 50-95 százalékát képesek megfogni. Az International Herald Tribune viszont olyan tűzhelyet emleget, ami 20 dollárba kerül és fa helyett napenergia működteti. Itt szintén 90 százalékos a korom-kibocsátás csökkenése.

Az illetékesek 500 millió szegény család háztartását tervezik segíteni: ám ahelyett, hogy vásárlási támogatást nyújtanának nekik az új eszközök beszerzésére, olyan tűzhelygyártó üzemek felállítását és működését finanszírozzák, amelyek a célcsoport lakóterületén teremtenek munkahelyeket.

Washington 50 millió dollárt költ a programra, amely a tervezett büdzsének mindössze 20 százaléka. A fejlett nyugati nagyhatalmak azonban nem állnak sorba lelkes adakozóként: alig 10 millió dollár folyt be a többi donor-országból.

Kormos háztartások

A szegény országokban mezőgazdasági szeméttel, eldobott magvakkal, rőzsékkel, növények száraival, sőt állati ürülékkel gyújtják be a tűzhelyeket és fűtik fel a kemencéket. Indiában marhaürülék-pogácsát (dung cake) gyártanak vidéken. A palacsintára emlékeztető, kör alakú, vékony de széles gyújtóst a tűzhelyekben használják. Darabja 1 rúpiába (4 forintba) kerül.

A fekete szénhidrogénnek (black carbonnak) is nevezett korom állítólag csak néhány hétig marad meg a levegőben, de ezalatt éppen elég pusztítást képes véghezvinni és nagy távolságot tesz meg a szelek szárnyán: az indiai nincstelenek vályogkunyhóiból eregetett koromra már ráleltek a Maldív-szigeteken és Tibet magas hegyszorosaiban is. Az USÁ-ban előállított korom, amit az ott lévő 20 millió tűzhely és kályha bocsát ki, az északi sarkkörig is eljut.

Az alacsony korom-kibocsátású kályhákra és tűzhelyekre való áttérés kedvező hatása azonnali, míg egy széntüzelésű erőmű bezárása éveket vehet igénybe.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor