Világszenzáció a 19. századi homlokzatú passzív ház

2015. december 28. hétfő - 09:55 / klímablog
  •    

Nem minden passzív háznak kell posztmodern formát öltenie. A környezettudatos vállalkozásvezetés doyenje, dr. Georg Winter Hamburban 19. századi stílusjegyekkel csinosította a modern ökoház-technológiát. Állítása szerint ez az első ilyen megoldás a világon.

A Hamburgban élő dr. Georg Winter (vele készült interjúnkat itt olvashatják) 2014-ben fejezte be azt a passzív házat, amely a tulajdonát képező a Jövő Háza (House of the Future) közvetlen közelében kapott helyet.

A hamburgi Winter-ház utcai homlokzata. Passzív háznak épült
Fotók: Követ Egyesület

Winter másik épülete, a „Jövő Háza” már évek óta állt, de a mögötte lévő telek – melyet parkolóként használtak – megragadta Winter fantáziáját. Ide húzott fel egy passzív házat, mellyel azt kívánta demonstrálni, hogy nem minden passzív háznak kell uniformizált kockaként kinéznie.

A lakások

„Dolgoztam egy építésszel, aki azt mondta, ha az egyetemen valaki díszítéseket, ornamentikát rakott az épülettervre, egy jeggyel rosszabbat kapott a tanáraitól, mint a diáktársai.” Van egy ilyen konszenzus, hogy a mai épületeknek szükségszerűen áramvonalasnak, sallangoktól díszítésektől mentesnek, egyenes vonalakat felvonultató komplexumoknak kell lennie.

A lépcsőház

Antropomorf homlokzat

„A ház a 19. század építészeti felsőbbrendűségét és a mai építészet technológiai felsőbbrendűségét egyesíti – mondta a klímablognak Winter a Követ Egyesület 20. konferenciája után Budapesten. – Tudom, egyes építészek szívesen kinyírnának, ha azt hallanák tőlem, hogy a 19. századi építészet felsőbbrendű. De hiszek benne, hogy egy háznak hasonlítania kell egy emberi archoz. Az ablakok a szemek. És ahogy az emberi arcon is van szemöldök például, a házon is körbe kell venni az ablakot ilyen-olyan vonalakkal. Ha egy épület felülete egy megosztatlan üvegfelület, szerintem az zsigerileg nem tesz jó benyomást a szemlélőre.”

A lift

A környező házak a 19. századból maradtak fenn, ebbe a miliőbe kívánt szervesen illeszkedni Winter a házával, melyben 10 lakás kapott helyet. „Önöknek Budapesten is számos olyan pompás épületük van, melyek ebből a korszakból származnak. Oda vagyok értük.”

Az erkély

Kifejezett szándéka volt, hogy a lakóknak ne kelljen amiatt aggódniuk, hogy zavarják a szomszédok csöndjét azzal, ha zongorán játszanak, vagy ha a gyerek bömböl. Ezért gondos hangszigetelést alkalmazott a falakon.

Amikor elkészült a ház, a sajtóban olyan recenziók jelentek meg, amelyek azt hangoztatták: végre, ez az a fajta ház, amire vártunk! Hogy egy passzív ház hagyományos történelmi külsővel rendelkezzen.

Az energetika

„Mindig érdekeltek a modell-projektek. Németország első ökológiai szempontok szerint tervezett épületét is én hoztam létre 1986-ban. 13 millió német márkába került annak idején. A következő ilyen próbálkozásom a House der Zukunft volt 1998-ban, ez azonban egy korábban lévő épület átalakítását jelentette. Ezt a világháborúban, 1943-ban bombázták le. Egy nap alatt 21 ezren haltak meg Hamburgban a bombázás miatt. Családunk száz éve birtokolta az épületet, mi újjáépítettük, ökológiai szempontok szerint.”

Elöl-hátul

A passzívház-technológia természetesen pluszkiadást jelent. Ha új épületét Winter a szokásos módszerrel építi, 3,8 millió euróba került volna. Így viszont 4,2 milliót kóstált. Ennyi a környezettudatosság felára.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor