2017-ben százezernél is több személygépjármű kerülhet forgalomba

Márciusban az egy évvel korábbinál 32,3 százalékkal több, 9924 új személygépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem jön közbe, 2017-ben meghaladja a százezer darabot.

Kép: SXC

 

A használtautó megy jobban

Az egyesület szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, akik inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Lehetséges az is, hogy a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - magánvásárlásnak tekinthető - tették hozzá. Az egyesület reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni - írták.

Kis haszonjárművekből márciusban az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal kevesebbet, 1793-mat helyeztek forgalomba. Az MGE szerint sokat javítana a helyzeten, ha a vegyes használatú kis haszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára.

Nagy haszonjárművekből 478-at értékesítettek a múlt hónapban, ami 1,3 százalékkal meghaladja a tavaly márciusit. A január-márciusi kumulált forgalomba helyezések 4,1 százalékkal csökkentek, 1180-ra, ennek oka az MGE szerint a kedvezőtlen időjárás, ami késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok növelték a flottacserék idejét, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, márciusban 31 buszt helyeztek forgalomba, ami 55 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Az MGE szerint itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Az egyesület szerint fontos, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.

Gyenge a motorpiac

Motorkerékpárokból 272-t, az egy évvel ezelőttinél 31,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba a múlt hónapban. A piac továbbra is gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja a szezonalitás - írták. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének megkönnyítése. Fontos tudni, hogy a motorok nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat - jegyezték meg.

Az MGE idén márciustól először közli adatait a közúti nehéz pótkocsikról, amelyekből 254-et, az egy évvel korábbinál 17,8 százalékkal kevesebbet értékesítettek. Az egyesület ebben az évben továbbra is összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

A sebesség túllépése a leggyakoribb hiba
A vezetési hibák 36 százaléka gyorshajtásból fakad, de toplistás a hirtelen fékezés és a motor túlpörgetése is. A sofőrök azonban odafigyeléssel csökkenthetik az autó fogyasztását – többek között ezek derültek ki a K&H Biztosító tavaly szeptemberben indított telematika projektjének részeredményeiből. Az 1 millió megtett kilométer után megvizsgált adatok alapján a leggyakoribb vezetéstechnikai hiba a gyorshajtás. A hivatalos statisztikákban is a legnagyobb aránnyal a gyorshajtásra visszavezethető balesetek szerepelnek, így a telematikai megoldások a közlekedésbiztonság szempontjából is fontos szerepet kaphatnak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo