Külföldre mennének a magyarok

2011. december 09. péntek - 13:19 / piacesprofit.hu
  •    

Az átlagnál jobban nyitottak a magyarok a külföldi munkavállalásra, az országon belül azonban kevésbé költöznénk egy-egy jobb állásért. A külhoni munkavállalás okat a karrierlehetőség és persze a magasabb fizetés.

A világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network – melynek a Profession.hu állásportál is tagja – és a holland Intelligence Group 2011-ben ismét elkészítette átfogó felmérését a külföldi munkavállalásról. A júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162.495 álláskeresőjét kérdezték.

Kép:flickr
Kép:flickr
Ide mennénk dolgozni
A magyarok a felmérés szerint elsősorban az Egyesült Államokba mennének dolgozni, ezt követi Kanada, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság, Svédország, Norvégia, Svájc, majd Spanyolország

A magyarok vonatkozásában szembetűnő, hogy míg a 66 ország átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, nálunk 84 százalék vállalna más országban munkát. (Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok külföldön munkát vállalni", a válaszadók 50 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.)Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. (Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok az országon belül költözni", a válaszadók 29 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.) Nálunk az országon belüli mobilitási hajlandóság aránya 63 százaléka nemzetközi 66 százalékhoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka pedig egyértelműen a magasabb fizetés és nem utolsó sorban a karrierlehetőségek. A tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Népszerűek a külföldi ösztöndíjak is a fiatalok körében. A külföldön szerzett tanulmányi vagy szakmai tapasztalat előnyei mellett érvelők egyszerre említik meg a javuló nyelvtudást, a kultúrák iránti nyitottság kialakulását, és ezzel együtt a nagyobb alkalmazkodó készséget, az utazás lehetőségét, és nem utolsó sorban egy új szempontú tanulási-, és munkaszemlélet elsajátítását. Egy európai szinten készült átfogó értékelő tanulmány (VALERA projekt: Professional value of Erasmus mobility -2006) az Erasmus hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedési esélyeit vizsgálva kimutatta, hogy az ösztöndíjasok rövidebb idő alatt találnak állást, a munkáltatók értékelik a külföldi tapasztalatot, a használható nyelvtudást, és persze még nagyon sok mindent.

Szomszédos országok adatai (százalékban): mobilitási hajlandóság bel- és külföldön

Ország

Belföld

Külföld

Szlovénia

58

52

Ukrajna

51

70

Románia

59

84

Szerbia

61

65

Horvátország

67

63

Ausztria

54

64

Szlovákia

Nincs adat

Magyarország

63

84

Nemzetközi átlag

66

68

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor