2011. december 09. 13:19 | piacesprofit.hu

MUNKAVÁLLALÁS

Külföldre mennének a magyarok

Az átlagnál jobban nyitottak a magyarok a külföldi munkavállalásra, az országon belül azonban kevésbé költöznénk egy-egy jobb állásért. A külhoni munkavállalás okat a karrierlehetőség és persze a magasabb fizetés.

A világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network – melynek a Profession.hu állásportál is tagja – és a holland Intelligence Group 2011-ben ismét elkészítette átfogó felmérését a külföldi munkavállalásról. A júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162.495 álláskeresőjét kérdezték.

Kép:flickr
Kép:flickr
Ide mennénk dolgozni
A magyarok a felmérés szerint elsősorban az Egyesült Államokba mennének dolgozni, ezt követi Kanada, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság, Svédország, Norvégia, Svájc, majd Spanyolország

A magyarok vonatkozásában szembetűnő, hogy míg a 66 ország átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, nálunk 84 százalék vállalna más országban munkát. (Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok külföldön munkát vállalni", a válaszadók 50 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.)Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. (Azzal az állítással, hogy „Hajlandó vagyok az országon belül költözni", a válaszadók 29 százaléka teljesen egyetért, 34 százalék egyetért.) Nálunk az országon belüli mobilitási hajlandóság aránya 63 százaléka nemzetközi 66 százalékhoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka pedig egyértelműen a magasabb fizetés és nem utolsó sorban a karrierlehetőségek. A tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Népszerűek a külföldi ösztöndíjak is a fiatalok körében. A külföldön szerzett tanulmányi vagy szakmai tapasztalat előnyei mellett érvelők egyszerre említik meg a javuló nyelvtudást, a kultúrák iránti nyitottság kialakulását, és ezzel együtt a nagyobb alkalmazkodó készséget, az utazás lehetőségét, és nem utolsó sorban egy új szempontú tanulási-, és munkaszemlélet elsajátítását. Egy európai szinten készült átfogó értékelő tanulmány (VALERA projekt: Professional value of Erasmus mobility -2006) az Erasmus hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedési esélyeit vizsgálva kimutatta, hogy az ösztöndíjasok rövidebb idő alatt találnak állást, a munkáltatók értékelik a külföldi tapasztalatot, a használható nyelvtudást, és persze még nagyon sok mindent.

Szomszédos országok adatai (százalékban): mobilitási hajlandóság bel- és külföldön

Ország

Belföld

Külföld

Szlovénia

58

52

Ukrajna

51

70

Románia

59

84

Szerbia

61

65

Horvátország

67

63

Ausztria

54

64

Szlovákia

Nincs adat

Magyarország

63

84

Nemzetközi átlag

66

68

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:

h
2011-12-12 - 15:52

Mindig ez a sok hazugság,még bírjunk ki egy évet,fizessünk stb,aztán jobb lesz,ez megy 10 éve min.hozzunk áldozatokat hogy a leszármazottaknak majd jobb legyen stb,kit érdekel,én nem azért élek és nélkülözök hogy a jővő geberációnak jobb legyen,mert úgy sem lesz jobb.de a magyar a leghülyithetőbb nép és a legbirkább.ha andersen még élne itt fogyna a legtöbb mese könyve,mert itt még mindig hisznek a mesékbe,szó szerint.és az árakat és a havi nettó átlagkereseteket,nyugdíjakat figyelembe véve,messze itt a leggagyibb a helyzet a világon,na 1-2 országot leszámitva.fizessetek birkák,már akinek még van miből!!!!

ultra
2011-12-12 - 15:44

Nektek,hülye magyaroknak ilyen élet jár,törödjetek bele végre,mert hagyjátok,megérdemlitek!!!!

Marcsi
2011-12-12 - 15:21

nem kaptam soha a munkahelyemen Azori szigeteki nyaralást, (sőt semilyet sem) pedig a saját területemen jól végeztem a munkámat. Hogy is van ez? Ha nem végeztem volna jól, kirúgtak volna.
Ezért kivétel nélkül mindenkinek aki bejelentett munkahelyen dolgozik és tisztességesen ellátja a munkáját
JÁR AZORI SZIGETEKI NYARALÁS, HA TETSZIK, HA NEM.

Úgy hogy tessék kérni!!!!!!!!!!!!!!

Mérleg Előd
2011-12-11 - 20:30

Csak ha valaki nehezményezni az előttem szólók álláspontját.
Bogár prof. tavalyi publikációja szerint 1986-ban (az agyon gyalázott és lesajnált átkosban) egy kezdő szakképzetlen első keresete 3 600 Ft. Ez a 3 600 Ft -a TAVALYI vásárlóértéken- 120 000 Ft-nak felel meg.
Ha valaminek, akkor ennek kellene minimum értéken megfelelnie a mai minimálbérnek. …és mennyi a szakképzetlen minimálbér? …és a diplomás? …már ha hajlandó valaki figyelembe venni, és a képzettség megfelelő fizetést adni hozzá és nem betanított munkásként sorolja be.
Na és akkor ott vannak még a foglalkoztatási körülmények, amihez képest az itthoniak kiszolgáltatók, megalázóak, kizsigerelők és egészség őrlőek. …persze lehet ezt részletezni is. …de muszáj?

Béla
2011-12-11 - 18:20

Egyetértek az előttem lévővel!!
Diplomás vagyok és munkanélküli, lassan hajléktalan Magyarországon . Kérdem Én… miért maradjak itthon?


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: