Rákellenes világnap: a legnagyobb segítség a prevenció

2018. április 10. kedd - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

A világ számos országában javulnak a rákos megbetegedésekről szóló statisztikák, többek között azért, mert a daganatos betegségek többsége, ha időben felfedezik, gyógyítható. Magyarországon azonban szó sincs pozitív változásról.

Minden évben április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, amelyet a magyar rákkutatás úttörőjének, dr. Dollinger Gyulának az emlékére indítottak útjára 1993-ban. Közismert tény, hogy Magyarországon a daganatos megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák tehető felelőssé az összes haláleset háromnegyedéért az Európai Unió 2017-es egészségügyi országprofilja szerint.

Az Eurostat 2016-os adatai sem fényesek: az uniós tagállamok között például tüdőrákban és vastagbélrákban Magyarországon halnak meg a legtöbben. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index 2017 (Euro Health Consumer Index 2017 – EHCI) jelentés is gyászos képet mutat: a rákos megbetegedések ötéves túlélési rátája nálunk alig haladja meg a 40 százalékot. Összehasonlításképpen: az élmezőnyhöz tartozó Norvégiában közel 70 százalékos ez a mutató.

Feketén-fehéren a magánegészségügyről
2017-ben a magyarok több mint 60 százaléka fordult magán-egészségügyi szolgáltatóhoz, vagyis ez már nem egy szűk réteg privilégiuma. Leitner Györgyöt, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatóját és a Primus Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük a hazai magánegészségügyi szektor helyzetéről.

A rákos megbetegedések számtalan típusának kialakulását nem lehet megakadályozni preventív eszközökkel – a megbetegedés esélye persze csökkenthető az egészséges életmóddal –, a rendszeres szűrésnek és a korai felismerésnek viszont rendkívül fontos a szerepe a gyógyulás szempontjából. Az Európai Rákellenes Kódex is az egyes rákbetegségek korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdít évek óta, hiszen a betegség kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot.

Magyarországon azonban nincs előrelépés a szűrővizsgálatok terén. A statisztikai adatok szerint továbbra is csak a lakosság 30-40 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra. Pedig az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott, írja a Daganat.hu. Az azonban továbbra is az egyén felelőssége, hogy foglalkozzon az egészségével, és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel, hívja fel a figyelmet a szakportál.

Prevenció kedvezménnyel
Egészségmegőrzés, illetve a gyógyulás szempontjából döntő a betegségek korai felismerése. Az Affidea Magyarország négy különböző szűrővizsgálatot kínál most 10 százalékos kedvezménnyel.
Teljes test MR-vizsgálat
Azoknak ajánljuk, akik átfogó képet szeretnének kapni testük, szerveik állapotáról. Még a tünetek megjelenése előtt felismerhetők az agy, a gerinc, a máj, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag, a mellékvesék, a kismedencei szervek megbetegedései. Egy vizsgálat alatt felkutathatók az esetleges másodlagos vagy kiújuló betegségek is.
Komplex mammográfia
A mammográfia az egyetlen olyan eljárás, amellyel a legtöbb esetben már akkor kimutathatók a kóros eltérések, amikor még semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak. A mammográfiás berendezés alacsony dózisú röntgensugárral működik, és nagy érzékenységgel észleli a finom szöveti különbségeket az emlőben. A komplex mammográfia kiegészül az emlő és a nyirokrégiók ultrahangvizsgálatával, valamint tapintásos vizsgálattal. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott.
Virtuális CT-kolonoszkópia
A módszer az eszközös vizsgálathoz képest kevesebb kellemetlenséggel jár, így altatás nélkül elvégezhető. Ez a korszerű diagnosztikai vizsgálat a bél felszínéről a polipok megítélésében a hagyományos módszerhez hasonló találati biztonsággal bír, emellett viszont a bél környezetéről és a többi hasi szervről is tájékoztat. A speciális CT-vizsgálat a vastag- és végbéldaganatok szűrésének fájdalommentes eszköze, szűrésként 50 éves kortól ajánljuk.
Állapotfelmérés dohányosoknak
Dohányzás esetén a leghatékonyabb szűrővizsgálat az artériák állapotának megítélésére és az agyi vérkeringés vizsgálatára a nyaki ér color Doppler ultrahangvizsgálata, a tüdő állapotának vizsgálatára pedig a low-dose (alacsony sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat. Utóbbi segítségével a röntgenvizsgálathoz képest nagyobb eséllyel szűrhetők ki és fedezhetők fel a tüdő daganatos megbetegedései. A már régóta dohányzóknak szól az extra csomag: ez – a nyaki ér color Doppler ultrahangvizsgálata és az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat mellett – csontsűrűség-mérést és rutin laborvizsgálatot is tartalmaz.
További információk a szűrővizsgálatokról az Affidea Magyarország weboldalán, vagy a +361-8036464-es telefonszámon!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor