2012. január 15. 12:22 | piac-profit.hu

NYUGDÍJ

Tudja, hogy hány évesen mehet nyugdíjba?

Az 1952-ben születetteknek már fél évvel tovább kell dolgozniuk, mivel a törvény értelmében 2010-től a nyugdíjkorhatár az 1952-es születésűekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik. Aki 1957-ben született, 65 évesen mehet nyugdíjba a hatályos jogszabály szerint.

2010-től a nyugdíjkorhatár az 1952-es születésűekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik, vagyis aki abban az évben született, 62,5 évesen igényelheti az öregségi nyugdíjat. A törvény születési évjáratonként határozza meg a teljes öregségi nyugdíjra jogosultak korát: az ötvenhármasok 63 éves korukig fognak dolgozni, és így tovább. A hatályos törvény szerint egészen 65 éves korig tolódik ki a nyugdíjkorhatár, amit 2022-ben érünk el. Kérdés, hogy addig marad-e a korhatár, vagy esetleg tovább nő.

Az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony, például a munkaviszony megszüntetése. A nyugdíj melletti munkavégzést engedi a törvény: a nyugdíjas az adott évben legfeljebb a minimálbér tizennyolcszorosával megegyező fizetést kaphat. (A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint.)

A szomszéd kertje sem zöldebb 

Európában Izlandon, Norvégiában és Svédországban már korábban 67 év lett a korhatár, amúgy a legtöbb országban az emberek 65 éves korukig dolgoznak. Az Európai Unió országai közül csak Magyarországon volt 62 év a nyugdíjkorhatár.

Németországban is ez év januártól emelkedik a nyugdíjkorhatár 65 évről nagyon lassan 67 évre nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozóan. Európa vezető gazdaságában 2012 és 2024 között évente egy-egy hónappal, majd évente két hónappal tolódik ki a korhatár, így 2029-ben érik el a 67 évet. 45 év munkaviszony után azonban bárki nyugdíjba mehet és maradt a korkedvezményes nyugdíj is. A lehetőséggel pedig egyre többen élnek.

Csaknem minden második nyugdíjba vonuló német a 65. év betöltése előtt ment nyugdíjba 2010: az összesen 674 ezer nyugállományba vonulóból csaknem 320 ezer ember a korhatár előtt döntött így. Ugyanez az arány 2000-ben még csak 14,5 százalék volt, 2005-ben pedig 41,2 százalék, írja az Index a Süddeutsche Zeitung beszámolójára hivatkozva. (Az emberek 80 százaléka szerint csak magukra számíthatunk a jövőbeli anyagi biztonság megteremtésében, miközben az öngondoskodást kevésbé látják megvalósíthatónak.)

Veszélyes?

A demográfiai és gazdasági folyamatok egyértelműen rákényszerítik az országokat a nyugdíjkorhatár emelésére, hiszen egyre kevesebb aktív dolgozó jut egy nyugdíjasra. Magyarországon például riasztóak a számok: jelenleg két és fél eltartó jut egy nyugdíjasra, de a statisztika torzít, mivel a munkavállalók nagy része nagyon alacsony fizetéssel van bejelentve, vagyis ennél is kevesebben tartják el a nyugdíjasok zömét. 20 év múlva a helyzet még rosszabb lehet.

Európában Izlandon, Norvégiában és Svédországban már korábban 67 év lett a korhatár, amúgy a legtöbb országban az emberek 65 éves korukig dolgoznak.

Német társadalmi szervezetek szerint azonban a nyugdíjkorhatár felemelésével egyben az öregkori elszegényedés veszélye is növekszik. A legnagyobb gond, hogy a munkáltatók inkább a fiatal munkavállalókat keresik, 55 év fölött nagyon nehéz elhelyezkedni.

"Jelenleg egyáltalán nincsenek arra utaló jelek a vállalatok személyzeti politikájában, hogy egyszer majd általánossá válhat a munkavállalók alkalmazása a törvényes nyugdíjkorhatár eléréséig", idézte Ulrike Maschert, a VdK elnökét az Index.

Pedig úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac Európaszerte kénytelen lesz alkalmazkodni a hosszabb aktív korszakhoz. (Magánnyugdíjpénztár: 14 ezer forint tagi befizetés kellene.)

Vasárnapig pályázhatnak támogatásért a nyugdíjasközösségek
Szabadon választható programok megvalósítására 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást is kérhetnek vasárnap estig a nyugdíjas közösségek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatán. A Kor-társ elnevezésű program pályázati kerete csaknem 24 millió forint. A projekt különlegessége, hogy az egyesületek, alapítványok, egyházak, egyházi intézmények és szervezetek, valamint nyugdíjasklubok közvetlenül pályázhatnak, és maguk találhatják ki, milyen konkrét – kulturális, oktatási, egészségi vagy sport – programokra kérik a támogatást.
Az idősek közösségei akkor is indulhatnak 50 ezer és 150 ezer forint közötti támogatást nyújtó pályázaton, ha nem számítanak önálló jogi személynek; ebben az esetben úgynevezett befogadó szervezetet, például iskolát, önkormányzatot vagy idősellátó intézményt kell keresniük. A támogatást még a programok megvalósítása előtt megkaphatják és a saját forrás biztosítása sem követelmény. Támogatást azok kaphatnak, akik a január 16. és május 15. közötti időszakra terveznek programot. (Forrás: MTI)

 

 
Cikk nyomtatása
Megosztás:

Tikászné
2013-09-18 - 14:03

45 évi munkaviszony után bárki megérdemelné, hogy elmehessen nyugdijba még akor is, ha nem éri el az öregségi korhatárt. Ezt a lehetőséget minden embernek meg kellene adni, hogy élhessen vele!

Nagy Gézáné
2013-09-09 - 07:52

2012óta senki nem szólt hozzá a témához ,mindenki tud mindent ,vagy fásulunk?

Nagy Gézáné
2013-09-09 - 07:48

Kérem a tájékoztatást.

Verus
2013-02-27 - 11:18

Meddig lehet még a Magyar embereket sanyargatni?Az őseink nem véletlenül telepedtek ide!Van termő földünk! Vizünk!Csak még nem sikerült olyan igaz embert találni az országunk élire aki igazán a magyar emberek életét szeretné szebbé és jobbá tenni!Tehát ezek a képviselők magasról leszarják hogy velünk mi lesz!
Szocik” El lehet menni”Fidesz”Ezt kaptuk örökségül! Ennyi, és ezt jó fizetésért teszik! Ezért tartjuk őket!Hát kellet nekünk Unió?Ez is csak arra volt jó hogy behozzák a sok szarjukat mink megvesszük, ha majd lesz miből! Az árak uniósak, a bérek, éh bér az emberek 80%-Nak.Már aki dolgozik!A magyarok egészségi állapota nagyon rossz
ezért találták ki hogy megemelik a nyugdíj korhatárt.Tudják hogy nem sok ember fogja élvezni! Ez se legyen nekünk,Igaz egy egész életen át dolgoztunk! Munkahelyeket kellene teremteni mint régen.Nem kell nekünk Unió!
Olyan emberek kellenek az országunk élire
akik nem csak a saját zsebüket tömik degeszre! Akik igazán a MAGYAR emberek érdekeit képviselik!!! Még nem született meg! Már 25-éve várok rá!!! Szívszaggató hogy gyerekek éheznek és fáznak! Hogy az emberek kint fagynak meg az utcán! A rendszer váltás hozta magával! Ide jutottunk!

Burka Sándorné
2012-10-30 - 13:05

1958 ban születtem 2 éve munka nélküli vagyok ezért érdekelne hogy hány éves kortol lehet elö nyugdijba meni köszönöm a válaszukat


A kártyás fizetés szolgáltatója:A kártyás fizetés szolgáltatója: