Áldás vagy átok?

Génkezelt növények, élelmiszerek. Megoldás egymilliárd éhező ember számára? Vagy a természet egyensúlyának, a táplálkozási láncnak veszélyekkel járó megbontása? Egy biztos: még nem pontosan tudjuk, mit rejtenek magukban e megváltozott, megváltoztatott produktumok. Mert ha csak annyit, hogy a lénarancsban már csak a lé van, facsarni sem kell… De a veszély egyelőre láthatatlan, minden értelemben.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2050-ben a világ népessége eléri a 9 milliárdot, s az emberiség élelmiszer-ellátása nem biztos, hogy megoldható génkezelt növények és a belőlük készített élelmiszerek nélkül. A genetikailag módosított (GM), béta-karotint nagy mennyiségben tartalmazó rizs például megakadályozza az alultáplált gyereknél vaksághoz vezető A-vitamin-hiányt; ők jelenleg 14 millióan vannak. A biotechnológia a fejlődő országokban 25 százalékkal növelhetné a vetőmagok termékenységét, s megelőzhetné a kontinensekre kiterjedő, termést elpusztító növénybetegségeket.
A genetikailag módosított növényekkel kapcsolatos félelmek persze nem a kísérletezésre, a kutatásra irányulnak, hanem alkalmazásukra: egyelőre ugyanis nem állapítható meg kellő biztonsággal, hogy nem veszélyesek-e az emberi egészségre, s nem tisztázottak az esetleg később jelentkező egészségkárosodás esélyei sem.
A génmanipuláció során az idegen gén beviteléhez úgynevezett génpostást alkalmaznak, amely általában egy vírus. Egyes feltételezések szerint ez „genetikai balesetet” okozhat, s a növény, védekezésként, mérgező anyagot kezd termelni, s az emberi egészségre ártalmassá válik.
A Monsanto – amely a GM-vetőmagok piacának 90 százalékát uralja – 1800 kísérletet végzett, amelyben bizonyította, hogy szójababjának tulajdonságai és a hozzáadott gén termelte enzim is megegyezik a genetikailag nem kezelt változat belső összetevőivel, a növénynek tehát nincsenek az emberi egészségre káros elváltozásai.
A növények genetikai manipulációja nem új keletű jelenség. 1970-ben például az USA kukoricatermése váratlanul hatalmas veszteségeket szenvedett, mert a déli kukoricaüszög kihasználta azt, hogy a genetikai manipulációk egyszerűsítésére jóformán teljesen egységesítették az egész kukoricaállományt.
*
Genetikai erózió. Így nevezik egy faj változatos genetikai készletének állandó, folyamatos fogyását.
A génmanipulációval foglalkozó élelmiszer-ipari szakemberek tevékenysége genetikai eróziót idéz elő; például a kukoricatermést ma már nem többszázféle genetikai változat adja, hanem egytucatnyi, amelyeket a szakemberek úgy választottak ki, hogy maximális hozamot eredményezzenek (szárazságtűrő kukorica stb.). E magvak milliárdjait állítják elő klónozással, hogy teljesen egyforma növényeket kapjanak.
A génsebészeti úton előállított, monokultúrában termesztett növények gyenge pontjait viszont könnyebben megtalálják a kártevők, mert azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, és a sokrétű védekezést elősegítő genetikai állomány hiányában ellenállásuk egyirányú vagy legalábbis behatárolt. „Egy új növényváltozat élettartama nagyjából megegyezik egy új rocklemez életének hosszával” – írja Mérlegen a Föld című könyvében Al Gore.
Valahányszor felüti a fejét egy új kártevő vagy betegség, amelynek a forgalomban lévő, a génmanipuláció folytán meglehetősen egységes génkészletű magvak nem tudnak ellenállni, vissza kell térni a növény „genetikai hazájába” olyan vad rokonokért, amelyek nagy képesek lehetnek legyőzni az új veszélyt. Végigvizsgálták például az árpa világon fellelhető 6500 változatát – a Kaliforniai Mezőgazdasági Földprogram keretében –, és ezek közül csak egy olyat, egy etiópiai árpát találtak, amely képes megvédeni a 160 millió dollár értékű kaliforniai árpavetést a sárgatörpülést okozó vírustól.
*
Az élelmiszer-ipari konszernek valósággal vadásznak az utolsó megmaradt vad növényállományokra. A genetikai őshazák száma viszont alig egy tucat, és – az USA-t és Kínát leszámítva – viszonylag elmaradott vagy fejlődő országokban találhatók (például Indo-Burma, Malájföld, Peru, Ecuador, Bolívia, Paraguay, Etiópia stb.), ahol nincs elegendő gazdasági hatalom ahhoz, hogy az utolsó, sérülékeny, vad törzsek ne kerüljenek a transznacionális mezőgazdasági óriásvállalatok kezébe.
A genetikailag módosított magvakat kifejlesztő és előállító vállalatok gyakran válnak gyomirtó szerekben érdekelt vegyipari vállalatok felvásárlási célpontjaivá. A környezetre ártalmas szerek ipara így maga alá gyűri a genetikai sokszínűség bázisait, és a fejlesztéseket saját érdekei szerint mozgatja.
Az élelmiszer-ipari óriáscégek és kutatóintézetek szabadalomként jegyeztetik be a „természetes” növények általuk felfedezett géntérképét, s ennek folyományaként már csak „jogdíj” fejében engednek termeszteni bizonyos növényfajtákat. (Itthon a Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont talált meg hatvanat a paprika géntérképéhez szükséges DNS-szakaszok közül, ezeknek az értéke egyenként 500–1000 dollár).
A piac legnagyobb ipari konszernjei annyi szabadalmat halmoztak fel, hogy gyakorlatilag egyes növények – és ezek minden nemesített fajtája – teljes mértékben egy-egy társaság tulajdonába kerülnek, az általuk kifejlesztett új GM-változatok pedig már eredendően az ő tulajdonuk. Valósággá válhat, hogy egy magántársaságnak hatalmában áll eltüntetni mondjuk a kukoricát az asztalunkról.
*
Bár a termelőket – úgy tűnik – már meggyőzték a génkezelt növények hasznosságáról, a fogyasztók ellenállnak. A piaci és üzleti esélyek nem egyértelműek, így az iparág kevés befektetést vonz.
Miért került bajba a genetikailag módosított növények vetőmagpiacát megteremtő és kiterjesztő Monsanto, hogy ne tudja kivédeni a Pharmacia & Upjohn ellenséges felvásárlását? – teszi fel a kérdést a Financial Times. S a lap válasza: a cég – mielőtt milliárdokat ölt volna a kutatás-fejlesztésbe –, nem tanulmányozta kellően a várható társadalmi reakciót a piacátrendező ötletre. Így a természet törvényeibe való beavatkozással vádolt cég elszigetelődött, munkavállalói, üzleti partnerei, viszonteladói „megbélyegzetté” váltak. Néhány PR-eszköz, például a termékek megfelelő címkézése és a józan társadalmi diskurzus megindítása jótékonyan hatott volna…
A Monsanto szerint 2001-ben az amerikai farmerek 70-80 százaléka rááll a kártevő- és vírusrezisztens GM-vetőmagokra, többet is rendeltek belőlük, mint bármikor korábban. Ennek ellentmondó adatok is vannak: az amerikai farmszövetség szerint a farmerek, terveik szerint, termelésükben 15-26 százalékkal csökkentik a GM-vetőmagokat.
Még ha valóban fellendíti az iparágat a termelői érdeklődés, a boltokban még mindig megbukhat. A felmérések szerint ugyanis a fejlett országok közvéleményének meghatározó része ellenáll a GM-növényekből készült élelmiszereknek: Németországban a fogyasztók több mint 80, Franciaországban 77, Nagy-Britanniában 66, Japánban 70, Kanadában 68, az USA-ban 57 százaléka nem lelkesedik értük.
A tudatosságban azonban drámai különbség van az öreg kontinens lakói és a tengerentúliak között: az amerikaiak egyharmada nem hallott semmit a génkezelt növényekről, míg az európaiak körében csak egytized ez az arány. F. Sherwood Rowland Nobel-díjas geokémikus még 1997-ben, Budapesten így élcelődött: „Hogy az amerikaiak elfogadják a genetikailag megváltoztatott növényeket? Nem egészen. Lehet, hogy az USA két évvel lemaradt Európa mögött, és még elfogadják.”
Kriston László

Valósággá válhat, hogy egy magántársaságnak hatalmában áll eltüntetni mondjuk a kukoricát az asztalunkról

Botrány Angliában
1999 tavaszán tudományos botrány robbant ki Angliában. A magyar származású Pusztai Árpád professzor, a skóciai Rowett Intézet kutatója egy tévéinterjúban bejelentette: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kísérleti patkányoknál tapasztalt szervi elváltozások a génkezelt burgonyát tartalmazó táplálkozásnak tulajdoníthatók. A 67 éves kutatót megtévesztéssel vádolták, mert nem közölte: nem közönséghasználatra szánt krumplival etette az állatokat, hanem speciális babkivonattal kevert burgonyatáppal. A kísérleteket azonnali hatállyal leállították, Pusztait nyugdíjazták, a maradéktalan bizonyításra már nem volt lehetősége. A GM-párti Tony Blair elmarasztalta a sajtót, amiért csak a szenzációs veszélyeket taglalja, és nem fordít figyelmet a megalapozott tudományos jelentésekre. A Daily Mail július elsejei számában Károly walesi herceg tíz kérdést tett közzé e termények engedélyeztetésének hosszú távú veszélyeit firtatva. A Royal Society of Sciences bizottsága augusztusban az elhallgattatott tudóssal szemben foglalt állást.

Génmódosítás: stop!...
2000

● Nagy-Britannia szinte összes nagyobb áruháza kivonta készletéből a génkezelt termékeket; a lakosság 96 százaléka ellenzi ezek előállítását és kereskedelmét.
● Hét európai élelmiszerüzlet-lánc száműzte boltjaiból a génkezelt élelmiszereket.
● Az indiai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a génkezelt termékekre vonatkozó tiltást.
● Júniusban Brazília egyik állama „génkezelésmentes zónának” nyilvánította magát.
● A Wall Street Journal azt írta: először lesz tapasztalható, hogy a génmanipulált vetőmagok eladása csökken az USA-ban.
● Különféle fogyasztóvédelmi csoportok a legfejlettebb ipari országok okinawai csúcsán globális moratóriumot szorgalmaztak. Japán és az Európai Unió hajlandóságot mutat egy ilyen szabályozásra, az Egyesült Államok és Kanada azonban ellenzi, mert gazdasági érdekeiket sértené a génkezelt termékek exportjának korlátozása. Az International Herald Tribune visszatekintése szerint 2000-ben az amerikai élelmiszerboltok polcainak 65 százalékát foglalták el genetikailag módosított növényekből készült élelmiszerek.
Az Európai Unió kvázimoratóriumot léptetett életbe: a génmanipulációt szabályozó direktíva folyamatban lévő módosításáig nem adnak ki újabb behozatali engedélyeket. Az USA – amely csak a kukoricaexport csökkenésén évi 200 millió dollárt veszített – válaszlépésként az uniós termékekre vonatkozó szankciók bevezetését helyezte kilátásba.

…És újra mehet
2001

Az Európa Parlament február 15-én elfogadta a genetikailag módosított magok, növények, élelmiszerek és az ezeket tartalmazó gyógyszerek tesztelésére, termesztésére és értékesítésére vonatkozó szabályozást, amelynek értelmében ismét lehet GM-termékek engedélyezéséért folyamodni, legkorábban 2002 tavaszán. E termékeket egy központi adatbázisban regisztrálják, az antibiotikumra rezisztens géneket pedig kivonják a forgalomból. A törvényt az EU-tagállamoknak 18 hónapon belül kell honosítaniuk saját jogrendjükben. Franciaország és Dánia már jelezte fenntartásait, ám ha nem végeznék ezt el, az pert vonna maga után a luxemburgi Európai Bíróságon.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo