Nincs változás, tovább zsugorodik az építőipar

Nincs változás az építőiparban: az épületek építésének hosszú ideje tartó visszaesése augusztusban is folytatódott, az ebből eredő zuhanást némiképp tompítja az egyéb építmények – főként állami megrendelésekből eredő – emelkedése. A trend a megrendelések alakulása alapján a közeljövőben sem változik.

A júliusi fellendülés után – amikor 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az építőipari termelés – ismét gyenge adatokat produkált az ágazat augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint. A termelés, 5,3 százalékot esett éves összevetésben, szezonálisan kiigazítva a kibocsátás az előző havinál 5,3 százalékkal kisebb volt. Az esztendő első nyolc hónapjában a termelés összesen 7,0 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához képest.

Nincsenek magánmegrendelések

A két  építményfőcsoport közül az épületek építésének hosszú ideje tartó visszaesése augusztusban is folytatódott, 10,8 százalékkal elmaradva az előző évitől. Az egyéb építmények építése viszont kismértékben, 1,0 százalékkal nőtt, ami a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 4,6, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent az előző havihoz képest
Mély gödörben az építőipar
Az építőipar tovább zsugorodott 2012. első félévében: a cégek háromnegyedének nettó árbevétele – az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva – csökkent vagy változatlan maradt, és az árbevétel-arányos jövedelmezőség is tovább romlott – derül ki az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének (ÉVOSZ) felméréséből.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 7,3 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazatnál 10,3 százalékos esést mértek a statisztikusok. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,2 százalékkal kisebb volt, mint 2011 azonos időszakában.

Az út- és vasútépítés húz

Félrevezetőek adatok, nincs javulás
Augusztusban az ágazati adatokban nem volt tetten érhető az építőipar válsága, de ez nem jelenti a kilátások javulását. „Sokkal inkább a szezonális hatások és a megváltozott jogszabályok vezettek kedvezőbbnek tűnő eredményre, ám nem kétséges, hogy a közeljövőben egyre több cég szűnik meg az ágazatban” – értékelte a helyzetet az adatokat közzétevő Opten céginformatikai szolgáltató ügyvezetője.
A 2012 augusztusában kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére kötött szerződések volumene egyötödével csökkent,  míg az egyéb építmények építésére kötötteké 20,7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez utóbbi növekedés az útépítési, vasútfelújítási munkákra, közmű- és vezetéképítésre kötött szerződéseknek köszönhető a KSH gyorsjelentése szerint.

Az építőipari vállalkozások 2012. augusztus végi szerződésállományának volumene 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 14,8 százalékkal magasabb volt, mint 2011. augusztus végén.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo